Euro 2018., skupina B, 1. kolo, 12.01.2018, 20:30 h
Francuska
Francuska 32:31 Norveška
Norveška

Norveška u završnici izgubila već dobiveni susret; Francuskoj bodovi unatoč slaboj predstavi

Branimir Korać • petak, 12.01.2018.
Norveška u završnici izgubila već dobiveni susret; Francuskoj bodovi unatoč slaboj predstavi
Foto: FaH

Francuska je stigla do pobjede u prvom kolu skupine B, igrala je protiv glavnog konkurenta za prvo mjesto Norveške i iako je većim dijelom susreta bila u zaostatku, na kraju se izvukla...

Već sam početak dvoboja s brzim pogocima na obje strane dao je naslutiti da će i Francuska i Norveška posezati za brzim rješenjima ne bi li što prije stvorili prednost od nekoliko pogodaka i zatim mirnije vodili igru. No malo je prave igre bilo u tih prvih pola sata. Nakon pet minuta Francuska je držala minimalnu prednost, u idućim minutama obranama su se javili Bergerud i Gerard, a svakim napadom povećavala se količina igre bez discipline i reda uz puno improvizacije i ishitrenih odluka.

Kroz takvu igru Valentin Porte u iz jedne od brojnih kontri pogađa za tri prednosti svoje momčadi, ali Norvešku na drugoj strani drži raspoloženi Tonnesen. Nešto kasnije, tijekom njegova isključenja francuska je vrsta još jednom stigla do +3, ali po povratku na parket desni vanjski Norvežana postiže nova dva pogotka, s još toliko priključuje se Bjornsen i situacija na terenu se mijenja.

Nakon nešto više od 20 minuta igre Norveška preko O'Sullivana stiže do dva pogotka prednosti, Dinart zove minutu odmora, a nakon promjene na golu i ulaska Dumoulina u igru uvodi i Tournata na liniji umjesto Sorhaindoa koji je odigrao ispod svoje razine, kako u napadau tako i u obrani, koja će bez Luke Karabatića očigledno imati problema.

Red pogrešaka, red obrana nastavio se i u završnici prvog poluvremena, a na veselje Christiana Bergea šuterski se probudio i Sagosen koji u 29. minuti zaslužuje pljesak čitave dvorane. U visokom letu kroz kazneni prostor prima loptu lijevom rukom, prebacuje u desnu i s lakoćom vara francuskog vratara za 16:13. U posljednjim trenucima pred odlazak na odmor za konačnih 15:17 pogodio je Mahe sa sedam metara.

Šesti pogodak iz jednako toliko pokušaja postigao je Tonnesen u 40. minuti čime je Norveška na tri razlike i dalje imala kontrolu dok se Francuska mučila i u obrani i u napadu. Prvenstveno zahvaljujući Maheu i njegovim zgodicima s linije sedam metara Dinartovi izabranici na sredini nastavka, u trenucima pada norveškog ritma, uspijevaju smanjiti zaostatak na tek jedan gol, a s istom se razlikom, ali ovoga puta nakon dva uzastopna pogotka Abaloa, ušlo u zadnjih deset minuta.

Norvežani će teško i sami naći odgovor na pitanje kako su iz situacije iz koje poprilično mirno kontroliraju rezultat došli do toga da dvije minute prije kraja prosipaju sve stečeno. Za veliko veselje francuskog dijela tribina u zadnjoj se minuti pobrinuo Abalo, s druge je strane Bjornsen brzo vratio na 31:31, a nakon što s drugog krila poentira Guigou Norveškoj je za pokušaj spašavanja boda ostao tek šut Tangena koji uspješno blokira Dipanda.

U pobjedničkom sastavu najraspoloženiji je bio Kentin Mahe s osam pogodaka uz stopostotan učinak sa sedam metara, Abalo i Karabatić dodali su svaki po četiri dok su Gerard i Dumoulin na kraju skupili deset obrana. Kod Norvežana su najopasniji bili Tonnesen koji se zaustavio na sedam zgoditaka te Bjornsen s jednim manje, a na standardno je na visokoj razini i u obrani i u napadu bio Myrhol. Vratar Bergerud zaustavio je šest protivničkih šuteva.

Euro 2018., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Bjelorusija27:26Austrija
Francuska32:31Norveška
1Francuska 397:82+156
2Norveška 3103:88+154
3Bjelorusija 380:91-112
4Austrija 380:99-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10812.01.2018. u 22:49
    kako "vec dobiveno"? Norvezani su imali maksimalnih +3 negdje na sredini 2. djela. Egal utakmica u zavrsnici.
    narada108