Rukomet

Sjajni Nexe pobjedom u Kopru grabi prema četvrtfinalu EHF kupa

Sportnet • subota, 24.02.2018.
Sjajni Nexe pobjedom u Kopru grabi prema četvrtfinalu EHF kupa

Odlične igre Nexea iz Našica u EHF kupu se nastavljaju. Nakon dobrog otpora u Göppingenu, Nexe je poslije slavlja protiv finskog Cocksa u Našicama, danas pobijedio i Koper u Sloveniji rezultatom 27:31...

PIŠE: Jan Šneler

Iako Nexe u regionalnoj ligi ne pruža partije kakve bi svi u klubu željeli, rezultati u europskom natjecanju su bolji. Od početka grupnog natjecanja vlada razmišljanje kako je skupina EHF kupa prolazna, a kvaliteta i odlične igre koju Nexe pokazuje to i potvrđuju.

S obzirom na to da je njemački Göppingen prejak za sve momčadi u skupini, utakmice sa slovenskim Koprom kojeg vodi izbornik Slovenije Veselin Vujović, smatrane su ključnima za prolazak skupine. Susret nije krenuo dobro za Našičane. Koper je bolje i agresivnije otvorio utakmicu te vodio sa 6:3.

Vodstvo Kopra 8:4 bilo je opasno za hrvatsku momčad te je prijetilo odvajanje Slovenaca što bi dodatno otežalo zadatak Nexeu da se vrati u susret. Ipak kvalitetnijim pristupom i energičnijim nastavkom, Nexe potpuno okreće rezultat te dolazi do vodstva 11:12. Dobrom igrom u završnici dolazi do vodstva 13:16 prije odmora. Posebno je inspiriran u prvom dijelu bio Slovenac u dresu Nexea Saša Barišić Jaman koji je postigao čak sedam pogodaka iz osam pokušaja.

Valja istaknuti i jedan raritet koji se dogodio u prvom dijelu. Trebalo bi iznimno detaljno proučiti statistiku i pogledati kada je jedan igrač u EHF kupu tako brzo skupio tri isključenja. To je uspjelo Aljažu Lavriču, igraču Nexea koji je nakon 20 minuta trećim isključenjem poslan na tribine. Inače, Nexe je u prvom dijelu zaradio čak šest isključenja naspram Koperova dva.

Poznavajući karakter Vujovićevih momčadi i fanatičnost koju prikazuju u najtežim trenucima, bilo je jasno kako Nexe mora nastaviti igrati kao posljednjih deset minuta prvog dijela te da tada pozitivan ishod neće doći u pitanje.

Kada je Zrnić u 41. minuti postigao pogodak za vodstvo 18:22, činilo se kako Nexe nastavlja s dobrim igrama te su uspjeli izdržati početni nalet Kopra. Većinom se igralo gol za gol, što svakako odgovara momčadi koja ima lijepo vodstvo te se Nexe većinu vremena kretao oko vodstva od 2-3 razlike.

U posljednjih deset minuta ušlo se rezultatom 26:27 te su domaći dobili priliku da izjednačenjem potpuno preokrenu tijek utakmice, koji je većim svojim dijelom išao u korist Nexea. Dodatna nesreća bila je što je hrvatski klub u tim trenucima morao igrati s igračem manje zbog isključenja Patrika Lebana.

Nažalost, upravo sedam i pol minuta do kraja, golom Andreja Gržentiča, Koper je došao do izjednačenja. Dosta se nervozno igralo u završnici utakmice. Barišić Jaman zabio je za vodstvo Nexea 27:28, no Eter nije uspio pet minuta do kraja povećati to vodstvo. Nakon tog promašaja, Vujović je pozvao minutu odmora nastojeći pripremiti svoju momčad za možda i presudnu akciju.

Bilo je jasno kako u ovako infarktnoj završnici, svaki gol vrijedi gotovo dvostruko te se izvrsnom Barišić-Jamanu trebao priključiti još netko kako bi priveli utakmicu kraju. Priključio se onaj najiskusniji, Vedran Zrnić koji je zabio četiri i pol minute do kraja za 27:29. Ipak, treba reći da do tog pogotka ne bi ni došlo da Smolnik nije promašio sedmerac za izjednačenje Kopera.

Nešto malo više od dvije minute do kraja, trener Nexea Hrvoje Horvat pozvao je minutu odmora shvaćajući kako bi njegova momčad eventualnim pogotkom riješila pitanje pobjednika. Upravo to se i dogodilo, strijelac je bio Barišić Jaman i Nexe je otišao na nedostižnih 27:30. Do kraja susreta Leban je povećao vodstvo Nexea i postavio konačnih 27:31.

Igrač utakmice bio je Saša Barišić Jaman koji je postigao 10 pogodaka, dok je Leban dodao sedam. Kod Kopra, Bratković je postigao sedam golova. U sljedećem kolu koje je na rasporedu 4. ožujka, Nexe će u Našicama ugostiti Koper u utakmici koja bi mogla biti presudna u borbi za prolazak u četvrtfinale.

EHF Kup, skupina C, 3. kolo:
Koper - Nexe 27:31

FOTO - Josip Ledinšćak, SEHA liga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!