Nogomet

Sraz Kolumbije i Engleske zatvara osminu finala Svjetskog prvenstva

Petar Jenjić • utorak, 03.07.2018.
Sraz Kolumbije i Engleske zatvara osminu finala Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Posljednji susret osmine finala trebao bi donijeti sjajnu predstavu na stadionu Spartaka u Moskvi gdje će snage odmjeriti Kolumbija i Engleska. Dok s jedne strane Kolumbija traži drugo uzastopno četvrtfinale, Engleska traži prvu pobjedu u knock-out fazi Svjetskog prvenstva od 2006. godine...

Kolumbija je grupnu fazu zaključila na prvom mjestu sa šest osvojenih bodova, a u osmini finala tražit će drugo uzastopno četvrtfinale na Svjetskim prvenstvima, kao i prvu pobjedu protiv Englesku u povijesti. Posljednji međusobni susret u službenim utakmicama odigran je još 1998. godine u Francuskoj kada je Engleska slavila s 2:0.

Upravo od spomenute utakmice pa sve do danas Kolumbija je postizala pogotke na svakoj utakmici Svjetskog prvenstva, ukupno osam zaredom.

Izbornik Jose Pekerman tako je uspio i na trećem Svjetskom prvenstvu kao izbornik proći skupinu. Uz već spomenutu 2014. godinu skupinu je prošao i 2006. s Argentinom.

Kao i uvijek kada su ovakve utakmice u pitanju, motiv je velik i kod jedne i kod druge momčadi. Kolumbija će tako kroz veći posjed lopte i kontrolu tempa igre pokušati pronaći rupe kroz englesku obranu, a posebno preko krila, istovremeno se čuvajući kontre.

Glavno pitanje za Kolumbijce jest hoće li nastupiti James Rodriguez koji je u pobjedi protiv Senegala napustio igru zbog ozljede. Jedan od najboljih kolumbijskih igrača propustio je treninge u petak i subotu, ali izbornik Pekerman čvrsto vjeruje kako će ipak igrati.

"Imamo odlične vijesti, nakon dodatnih pretraga čini se kako se ne radi o ozbiljnijoj ozljedi. Još ima malo vremena da vidimo kako će se osjećati. Kao i uvijek, nadamo se da će uspjeti igrati u sljedećim utakmicama."

U slučaju izostanka osvajača Zlatne lopte s prošlog Svjetskog prvenstva u sastav bi trebao uskočiti Luis Muriel koji je odigrao vrlo dobru utakmicu protiv Senegala.

Od 1990. godine Engleska je pobijedila u samo dvije utakmice knock-out faze Svjetskog prvenstva, 2002. protiv Danske i 2006. protiv Ekvadora. Za treću pobjedu trebat će odigrati jako dobru utakmicu protiv odlične kolumbijske reprezentacije.

S Belgijom su Englezi imali vrlo dobru situaciju uoči posljednjeg kola grupne faze, s obzirom na to da su pobjedama protiv Tunisa i Paname osigurali prolazak dalje. Iako je Belgija minimalno slavila, a Engleska drugim mjesto pala u "slabiji" dio knock-out faze, mnogi nisu zadovoljni što je izbornik Gareth Southgate odmarao nekolicinu igrača u spomenutoj utakmici.

Upravo je Southgate izdvojio kako je sama činjenica da Gordi Albion već 12 godina nije slavio u utakmici knock-out faze dovoljan motiv igračima.

"Prošlo je 12 godina od posljednje pobjede tako da je ovo odlično mjesto igračima za naprijed. Mislim da treba ugrabiti tu priliku. Energija na treningu bila je dobra, iako se vrijeme promijenilo tako da ćemo vjerojatno manje trčati u pripremi utakmice. Kolumbija je protivnik kojeg poštujemo, ima neke sjajne igrače."

U spomenutoj utakmici vrlo vjerojatno neće moći računati na Fabiana Delpha koji je napustio Rusiju zbog rođenja djeteta.

"Postoji samo jedan dan kad vam se dijete rodi, a neke su stvari važnije od nogometa. Mislim da uvijek morate biti uz svoju obitelj, ali ne znam hoće li uspjeti doći na utakmicu", dodao je engleski izbornik.

Iako je imao problema s listom John Stones trebao bi ostati u prvoj postavi, kao što se nekolicina igrača poput Harryja Kanea, Kyle Walkera i Jordana Hendersona treba vratiti u početnih 11. Dele Alli oporavio se od ozljede i trebao bi se također vratiti u najuži krug igrača.

Utakmica između Kolumbije i Engleske igrat će se na Spartakovu stadionu u Moskvi s početkom u 20 sati, a glavni sudac bit će Mark Geiger iz SAD-a.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!