Rukomet

Hrvatski juniori preko Rusije do prve pobjede na Europskom prvenstvu

Sportnet • četvrtak, 19.07.2018.
Hrvatski juniori preko Rusije do prve pobjede na Europskom prvenstvu
Foto: Davor Sajko

Hrvatska muška juniorska reprezentacija pobjedom je otvorila nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u Celju. U prvom susretu skupine C hrvatski su rukometaši pobijedili Rusiju s 26:22 (14:10)...

Rusija je u početku pokazivala dobar otpor uz raspoloženog vratara Denisa Zabolotina, ali hrvatski su juniori vrlo brzo pronašli način do ruske mreže i okrenuli su rezultat u svoju korist. U nastavku utakmice prednost su samo održavali i na kraju upisali prva dva boda na europskoj smotri.

Rusija je bolje otvorila i brzo povela s 2:0, ali Ivan Martinović sa svoja dva pogotka vraća Hrvatsku u igru. Do devete minute Rusi su imali minimalno vodstvo, no Josip Repušić donosi Hrvatskoj prvo vodstvo u desetoj minuti (5:4) i to s igračem manje.

Mogli su ubrzo nakon toga još dodatno povećati svoje vodstvo Hrvati, ali ziceri nisu bili spremljeni u mrežu već promašeni ili ih je zaustavio Denis Zabolotin. Ipak, kvaliteta Hrvatske je došla i rezultatski do izražaja u 22. minuti nakon serije od tri uzastopna pogotka. Zabio je Nikola Grahovac za 10:7, a ruski izbornik je odmah reagirao minutom odmora. Međutim, i nakon time-outa Martinović zabija novi pogodak za Hrvatsku i donosi najveće vodstvo u dotadašnjem djelu susreta (11:7). U posljednjih sedam minuta prvog dijela bez većih su problema Hrvati održali tu prednost.

Iako su na početku drugog poluvremena hrvatski rukometaši povećali prednost na pet pogodaka, u 39. minuti Sergej Nikolenkov zaključuje rusku seriju od tri pogotka i smanjuje na 18:16. Izbornik Vladimir Vujović pozvao je time-out nakon kojeg Josip Šarac prekida mini-krizu i zabija za 19:16.

U 44. minuti Rusija se prišuljala na minus jedan pogotkom Savelija Šalabanova. Opet je probleme hrvatskim juniorima stvarao raspoloženi Zabolotin. Tri minute kasnije Šarac i Leon Strbad vraćaju hrvatske juniore na +3 (21:18). Još su jednom uspjeli Rusi smanjiti na jedan razlike, ali ponovo Šarac i Strbad vraćaju prednost od tri pogotka na hrvatsku stranu.

U posljednje dvije i pol minute Hrvatska je ušla s rezultatom 25:22 i igračem manje, no do kraja nije primila pogodak već je zabila još jedan i slavila s konačnih 26:22. Najbolji strijelci u pobjedi Hrvatske bili su Ivan Martinović i Filip Vistorop sa po šest postignutih pogodaka. Sergej Nikolenkov je uz vratara Denisa Zabolotina bio je najbolji ruski igrač sa šest pogodaka.

Izbornik Vladimir Vujović istaknuo je raspoloženog ruskog vratara koji je stvarao najviše problema njegovim igračima: "Kako kažu, prvi mačići se u vodu bacaju. Igrali smo dovoljno dobro da pobijedimo vrlo neugodnog protivnika koji u svojim redovima ima odličnog vratara. On nam je danas bio veliki problem. Međutim, i to smo uspjeli riješiti. Ovog trenutka mi smo već zaboravili s kim smo igrali. Sljedeći protivnik je Poljska i idemo dalje."

Vratar Ivan Panjan pohvalio je dobru obranu: "Bilo je napeto na početku, ali smo se čvrsto postavili. Zahvaljujući dobroj i agresivnoj obrani golmani su došli do nekoliko važnih obrana i nakon toga smo krenuli raditi razliku. Imali smo malo tehničkih grešaka, ali to smo vratili u obrani. Sve u svemu zadovoljno smo i idemo dalje. Prošla je ta prva utakmica koja je najvažnija za prvenstvo i sada ćemo nastaviti dalje u dobrom ritmu."

Hrvatski juniori susret drugog kola skupine C igraju sutra, 20. srpnja, s početkom u 13 sati, a protivnik je Poljska.

Hrvatska: TOMISLAV ŠPRUK, ANTONIO VOZILA, DANIJEL PAPIĆ, IVAN MARTINOVIĆ 6, LEON STRBAD 4, TIN LUČIN, VITO BAHTIJAREVIĆ, JOSIP REPUŠIĆ 2, JOSIP ŠARAC 3, NIKOLA GRAHOVAC 2, HALIL JAGANJAC 2, IVAN PANJAN, JOSIP VEKIĆ 1, ADRIAN MILIČEVIĆ, FILIP VISTOROP 6, IVAN EREŠ.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!