Vodeni sportovi

Barakude u potrazi za broncom, Talijani stoje na putu

Petar Jenjić • subota, 28.07.2018.
Barakude u potrazi za broncom, Talijani stoje na putu
Foto: EPA

Utakmica za treće mjesto preostala je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji na Europskom prvenstvu u Barceloni. Italija neće biti lagan protivnik i očekuje se tvrda utakmica, s obzirom na to da su iza obje momčadi "teški" porazi u polufinalima, a i jedni i drugi žele zaključiti natjecanje pobjedom i osvajanjem medalje...

Jako težak dvoboj je iza hrvatske vaterpolske reprezentacije u polufinalu Europskog prvenstva. Bila je to vrlo zahtjevna utakmica pa čak i za gledanje, a Barakude su u konačnici poražene od Srbije rezultatom 9:7.

Obrana je bila na vrlo dobroj razini, ali napad je bio taj koji nije funkcionirao, a morat će jer Italija, kao i Srbija, neće praštati neiskorištene igrače više i ishitrene šuteve. O indisponiranosti u napadu, ili bolje rečeno dobro pročitanoj igri od strane srpskog izbornika, dovoljno govori podatak kako Hrvatska u jednom trenutku nije uspjela iskoristiti devet igrača više zaredom.

Suđenje nije bilo na visokoj razini, kako na jednoj tako i na drugoj strani, a nervoza se uvukla i u hrvatske redove, posebno kod izbornika Ivice Tucka koji je zaradio isključenje i neće voditi momčad u utakmici za treće mjesto.

Jučer su Barakude odradile tek lakši trening, a kako sada stvari stoje momčad će u susretu s Talijanima voditi Mile Smodlaka. Upravo je Smodlaka do sada dva puta na ovakav način vodio reprezentaciju, a Hrvatska je oba puta stigla do pobjede.

Niti dan nakon utakmice hrvatski izbornik bio je i dalje vrlo ogorčen na suđenje ističući kako nije bilo na razini spomenute utakmice. Ono što je sasvim sigurno jest da je momčad jako potrošena nakon takvih 36 minuta. Samo dva dana od dvoboja protiv Srbije ostavit će traga na igračima kojima je zasigurno poraz jako teško pao.

Ipak, iz svega treba izvući nešto pozitivno, a ovdje je činjenica kako je Hrvatska konstantno tražila priključak u utakmicu i ni u jednom trenutku nije se namjeravala predati.

"Čeka nas utakmica za broncu protiv vrlo jake Italije. Medalja na svakom natjecanju ima određenu težinu, a u ovom slučaju ova bi bronca zaista imala zlatan sjaj", kazao je između ostalog izbornik Tucak u najavi utakmice koja počinje u 20:30 sati.

S druge strane niti Talijani neće ništa svježije ući u utakmicu za broncu s obzirom na to da je i iza njih vrlo teška utakmica protiv domaćina Španjolske. Imala je Italija u završnici utakmice i igrača više za poravnanje, ali nije ga uspjela iskoristiti i u konačnici je upisala poraz od 8:7.

Doslovno milimetri dijelili su Talijane od poravnanja, pucao je Pietro Figlioli, ali nije pogodio. Barem su tako rekli suci koji su istaknuli kako pogodak nije prešao liniju.

Posljednji međusobni dvoboji ovih dviju reprezentacija odigrani su još prošle godine. U prvom je u Svjetskoj ligi nakon peteraca bolja bila Italija, ali u onoj važnijoj, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, slavila je Hrvatska s 12:9.

Kao i Hrvatska, Italija do polufinala nije izgubila nijednu utakmicu. U skupini se bez većih problema obračunala s Mađarskom, Gruzijom i Njemačkom, a u četvrtfinale je prošla s gol razlikom 40:9. Četvrtfinale je donijelo još jednu rezultatski prilično jednostavnu i jednosmjernu pobjedu Talijanima, 11:1 protiv Rusije koja nije mogla parirati raspoloženijem protivniku, a prvi je pogodak postigla tek u trećoj četvrtini.

Utakmica za zlatnu medalju kreće s početkom u 22:15 sati, a donijet će dvoboj Španjolske i Srbije koja je na korak do četvrte uzastopne titule najbolje momčadi Europe. Srbi su veliki favoriti protiv Španjolaca čija je velika prednost, a mogli bismo reći i tajno oružje: domaći teren i glasna podrška.

I jedna i druga reprezentacija neporažena je do sada na ovom Prvenstvu, obje momčadi upisale su po pet pobjeda te će sada tražiti onu najvrjedniju, šestu. Španjolska se nakon 27 godina vratila u finale Europskog prvenstva te na tome sigurno neće željeti stati, ali ovdje je prije svega pitanje koliko će Srbija dopustiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!