SP 2019. - Skupina D, 1. kolo, 11.01.2019, 15:30 h
Angola 24:23 Katar

Prvo veliko iznenađenje, Angola sa sirenom do pobjede nad Katarom

Mihaela Bradovski • petak, 11.01.2019.
Prvo veliko iznenađenje, Angola sa sirenom do pobjede nad Katarom
Foto: EPA

Drugog dana Svjetskog rukometnog prvenstva jedan je kontinentalni prvak poražen u svom prvom izlasku na parket. Azijskog prvaka s 24:23 svladala je Angola, vodeći kroz veći dio susreta, a preko potpuno otvorene završnice...

Velika scena Svjetskog rukometnog prvenstva ovog je popodneva ponudila tužnu realnost o zanimanju za rukomet van europskih granica. Gotovo potpuno prazna dvorana Royal Arene u Kopenhagenu dočekala je rukometaše Angole i Katara, trećeplasirane momčadi afričkog kontinenta te azijskog prvaka. Daleko je to od slike kakvu je IHF poželio uoči promjene sustava natjecanja koje će za dvije godine ugostiti 32 momčadi.

Što se samog rukometa prikazanog u ovih 60 minuta tiče, daleko je on od razine koja bi mogla makar ikako ugroziti i one najslabije europske sastave, a nad tim se posebno treba zamisliti Katar koji kao kontinentalni prvak, a u najslabijoj skupini Prvenstva, pretendira na jednu od pozicija koja bi mu donijela plasman u glavnu rundu natjecanja.

Nakon sedam minuta igre Angola je povela sa 4:1; na obje strane terena redale su se tehničke pogreške, najmanje se energije i truda ulagalo u obranu, i u takvoj se igri afrička selekcija na startu bolje snašla te je stigla do nekoliko lakih pogodaka. Prvu minutu odmora Valero Rivera pozvao je i prije ulaska u desetu minutu susreta.

Ni zatraženi time-out nije pomogao njegovim izabranicima da pronađu rješenja za dva najveća problema, vratara Giovanyja Muachissenguea koji je skinuo i nekoliko čistih prilika iz blizine, te stopostotne Hebu i Tecu, strijelca po tri zgoditka u prvoj polovici prvog dijela. 82 posto uspješnosti šuta imala je Angola u tim trenucima, dok je na vratima Katara potpuno nevidljiv bio Anadin Suljaković, a ubrzo je i zamijenjen.

Do kraja prvoga dijela broj pogrešaka i promašaja nije se smanjio, i dalje je s njima prednjačio Katar pa je tako Angola čak i mirno, gotovo poput iskusnog rutinera držala dva, odnosno tri pogotka prednosti. Igrali su rukometaši afričkog predstavnika točno onako kako je Felipe Cruz od njih zatražio, bez straha od pogreške prilikom šuta. Iako je Angola nekoliko puta imala prilike otići na +5, prvo poluvrijeme zaključeno je njenim 12:8 vodstvo.

Početak nastavka donio je aktivniji i čvršći Katar, Rivera je izvukao obranu bliže protivničkim igračima, zaostatak je smanjen na -1, ali nova, 12. obrana Muachissenguea te pogodak Pestane u 36. minuti Angoli vraćaju komotnu prednost od tri zgoditka, istu onu koju je u prvom dijelu tako uspješno održavala.

Takav razvoj situacije primorao je španjolskog stručnjaka na katarskoj klupi da na vrata postavi i trećeg vratara, svoju najjaču kariku na ovoj poziciji, Danijela Šarića, koji je na to odgovorio obranjenim sedmercem, i iako je Youssef Benali dva puta pogađao za izjednačenje, Katar se u napadu nije ostavio traženja kompliciranih rješenja što je ponajviše kumovalo ovom uvodnom porazu.

Rješenje susreta stiglo je u posljednjim sekundama; nakon što je Muachissengue pri 23:23 upisao svoju posljednju obranu, Chicola je na drugoj strani na njegovu asistenciju poentirao iza Šarića za veliko slavlje svoje vrste koju je u zadnjim napadima podržala na kraju i nešto popunjenija dvorana kopenhagenske Arene.

U ovu pobjedu sjajni Muachissengue ugradio je 18 obrana, Hebo je postigao sedam pogodaka iz devet pokušaja dok je Teca dodao svojih pet. S druge strane, tri katarska vratara zajedno su skupila devet obrana, a u napadu je sa šest pogodaka najuvjerljiviji bio Barrached. Bertrand Roine dvoboj je završio s 1/5 učinkom, Frankiz Marzo s 3/9, a Rafael Capote s četiri pogotka, ali i pet promašaja.

Angola je na posljednjem Svjetskom prvenstvu zauzela posljednju poziciju, nakon čega su uslijedile promjene na klupi, a još veće u samom kadru. I iako su nositelji igre ostali isti, izgleda da je rekonstrukcija bila i nužna i uspješna jer već nakon prvog kola na kontu ima više bodova u odnosu na svoje akcije u Francuskoj, a ništa manje bitno, skinula je skalp prvaka Azije s velikim Riverom na klupi.

SP 2019. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

-:-
Angola24:23Katar
Argentina25:25Mađarska
Egipat24:27Švedska
1Švedska 5151:111+4010
2Mađarska 5151:138+136
3Egipat 5132:133-15
4Katar 5125:127-24
5Argentina 5119:130-113
6Angola 5121:160-392

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!