Rukomet

Ribera: "Palmarssonu poseban tretman, no bez mijenjanja vlastitog sustava", Gunnarsson: "Čekati i vrebati na španjolske pogreške"

Mihaela Bradovski • nedjelja, 13.01.2019.
Ribera: "Palmarssonu poseban tretman, no bez mijenjanja vlastitog sustava", Gunnarsson: "Čekati i vrebati na španjolske pogreške"
Foto: EPA

Nakon što su u prvom susretu Svjetskog prvenstva upisali poraz od Hrvatske, rukometaši Islanda i u drugom će kolu imati težak zadatak. Pred njima se nalazi 60 minuta dvoboja s favoritom skupine B, Španjolskom. S druge strane, nakon laganog zagrijavanja protiv Bahreina i europski su prvaci svjesni da ih u nedjelju čeka puno ozbiljniji protivnik...

Izabranici Gudmundura Gudmundssona nakon uvodnog poraza od Hrvatske nisu u potpunosti bili nezadovoljni svojom predstavom, presudio im je "gubitak hladne glave, odnosno hrvatsko iskustvo" u završnici, a uoči još jednog zahtjevnog ispita nadaju se da će naučenu lekciju znati primijeniti na samom terenu te doći do pozitivnijeg rezultata.

"Sa španjolskom se obranom teško nositi, a svakako treba spomenuti i njene vratare. Protiv takve obrambene linije koju je teško slomiti morat ćemo uložiti sve napore kako bismo našli rješenje za taj problem. Bit će to u mnogočemu nalik susretu s Hrvatskom. Na nama je da pokušamo odigrati što discipliniranije, ali i pokazati strpljenje. Čekati i vrebati na njihove pogreške u napadu te potom na drugoj strani realizirati što više svojih prilika. Uspijemo li u tome siguran sam da možemo napraviti veliki rezultat", otkrio je pred dvoboj drugog kola Arnor Thor Gunnarsson.

Kako im je ždrijeb na početku SP-a donio utakmice protiv dva najteža protivnika, islandskim je rukometašima u planu, bez obzira na mogući drugi poraz, nastaviti sa započetim. Utakmica protiv Hrvatske im je otvorila oči, ali u jednu ruku i dala samopouzdanje jer, kažu, potencijal je vidljiv.

"Jedina dugoročna taktika je nastaviti graditi ono što smo protiv Hrvatske započeli, a nismo dovršili te pokazati kako smo nešto naučili iz tih pogrešaka. Prvu utakmicu smo možda izgubili, ali dala nam je važne lekcije, a i vidjeli smo da imamo potencijal. To su sve pozitivna otkrića ne samo za igrače koji prvi puta nastupaju na velikom natjecanju nego za čitav kolektiv."

S druge strane terena stajat će Španjolska, europski prvak i jedan od glavnih favorita u utrci za naslov najbolje svjetske momčadi. U prvom je kolu izabrani kadar Jordija Ribere slavio s uvjerljivih 33:23 protiv jednog od autsajdera Prvenstva Bahreina, no svjesni su svi unutar njega da novo kolo donosi i puno opasnijeg protivnika.

"Za nas je važno da budemo što je više moguće povezaniji u obrambenoj liniji, bez obzira na koju se taktičku opciju odlučili, jer će nam to omogućiti češće brze izlaske u napad. Osim toga, moramo pripaziti na broj izgubljenih lopti jer time protivniku kakav je Island guramo moćno oružje u ruke", istaknuo je španjolski izbornik te se kratko osvrnuo i na ulogu kapetana Islanda Arona Palmarssona:

"Nije tajna da se radi o natjecateljskoj momčadi, a ako je suditi po prvom nastupu ima Arona Palmarssona u njegovom najboljem izdanju. To Islandu ne donosi samo direktan benefit u samoj igri već i važan liderski element. Upoznati smo sa svim njegovim mogućnostima i sigurno je kako će dobiti poseban tretman, no to ne znači da ćemo mi mijenjati naš sustav igre."

SP 2019. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Sjeverna Makedonija28:23Bahrein
Hrvatska35:27Japan
Španjolska32:25Island
1Hrvatska 5152:115+3710
2Španjolska 5142:114+288
3Island 5137:124+136
4Sjeverna Makedonija 5131:139-84
5Bahrein 5107:151-442
6Japan 5121:147-260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!