Košarka

Najava završnice Kupa, prvi dio: Momčadi koje se nadaju iznenađenjima

Petar Jenjić • utorak, 12.02.2019.
Najava završnice Kupa, prvi dio: Momčadi koje se nadaju iznenađenjima
Foto: Bruno Karadža

Pred nama je završnica Kupa Krešimira Ćosića, a u prvom dijelu predstavljamo četiri momčadi koje u Split dolaze pokušati pomrstiti račune favoritima i izboriti ulazak među četiri najbolje...

Bosco

Bosco je kao trenutno posljednjeplasirana momčad HT Premijer lige napravila iznenađenje na Baldekinu gdje je u osmini finala uspio doći do pobjede protiv Šibenika. Bila je to utakmica u kojoj je zagrebačka momčad imala i 14 koševa viška tijekom treće četvrtine, a zatim i plus osam, pet minuta prije kraja. Šibenik se uspio vratiti u egal, ali Bosco je odbio svaki napad.

Samo jednu pobjedu upisao je ovaj prvoligaš ove sezone i to je bilo uvjerljivo slavlje protiv momčadi Cedevite koja nastupa u HT Premijer ligi. Ipak, s obzirom na prikazano, mogla je imati i dvije do tri pobjede više. Međutim, sada je u situaciji da je na omjeru 1-13 i pred povratkom u niži rang nakon samo jedne sezone među najboljima.

Plasman u četvrtfinale najveći je uspjeh kluba koji bi tu trebao i stati s obzirom na to da na suprotnoj strani stoji Zadar. Bosco je svoje napravio samim dolaskom na Final 8 i sve više od toga je bonus. Momčad u gotovo svim statističkim kategorijama predvodi Mladen Primorac, a još vrijedi izdvojiti i prvog blokera ekipe Stjepana Tešiju te američkog razigravača hrvatskog podrijetla Davida Scotta Chavlovicha Jr..

Gorica

Po prvi puta u povijesti na samoj završnici nastupit će i momčad Gorice predvođena trenerom Josipom Sesarom. Kao i svi prvoligaši, Goričani su u natjecanje krenuli od osmine finala gdje su odigrali odličnu utakmicu protiv Hermes Analitice te stigli do uvjerljive pobjede od 89:73. Vodili su gotovo svih 40 minuta, a susret su prelomili u drugom poluvremenu.

Što se tiče tekuće prvenstvene sezone, trenutno je na omjeru od pet pobjeda i devet poraza, iako je to moglo biti i puno bolje da je bilo više sreće i koncentracije za Goričane. Hermes Analitica je na krilima Roka Rogića slavila sa 99:98, a minimalnom razlikom do pobjede je stigao i Šibenik (87:86). Najuvjerljiviji poraz stigao je na gostovanju kod Alkara (85:64), iako su tri kola ranije Goričani upisali možda i najvrjedniju pobjedu u sezoni, onu protiv Cibone sa 83:76.

Veliki razlog za optimizam Gorici daje činjenica kako ih u četvrtfinalu čeka utakmica protiv Splita. Iako su domaćini turnira, Žuti se muče s ozljedama igrača i formom, a u prvom dijelu sezone Goričani su ih na svom terenu uspjeli poraziti sa 97:87 kada je prvo ime momčadi bio Ivan Majcunić s 21 poenom.

U jednoj utakmici na ispadanje iznenađenja su uvijek moguća pa tako ne bi iznenadila pobjeda Goričana. Iz kluba su "prebacili" status favorita na svog protivnika te istaknuli kako u Split stižu potpuno rasterećeni, a upravo rasterećena momčad može itekako pomrsiti račune.

Zabok

Zabok u osmini finala nije imao prevelikih problema protiv Alkara kojeg je na domaćem parketu uspio svladati rezultatom 94:72. Već su do poluvremena domaćini uspjeli stvoriti značajniju prednost (44:26) koju su bez prevelikih poteškoća sačuvali do kraja utakmice.

Iza momčadi Ivana Perinčića jako je dobar prvi dio sezone u kojem je momčad ostvarila šest pobjeda. Nakon tijesnog poraza od Alkara na startu prvenstva, uslijedio je veliki preokret i pobjeda protiv Zadra (91:88). Bilo je tu itekako prostora za još pokoju pobjedu više, a posebno protiv najboljih momčadi lige. Tako je Cedevita izvukla pobjedu u posljednjim sekundama (80:77), dok je Cibona uspjela obraniti posljednji napad i pokušaj Ivana Batura (74:73).

Osim toga, Zabok je upisivao pobjede protiv momčadi koje je "morao" pobijediti, to jest, momčadi koje su kvalitetom podjednake. 2019. godinu otvorili su jako dobro, upisali su pobjede dvoznamenkastom razlikom protiv Alkara (97:77) i Hermes Analitice (96:84) i s dosta samopouzdanja putuju prema Splitu.

Posebno ćemo izdvojiti talentiranog razigravača Krešimira Radovčića koji je prvi strijelac momčadi s 15.8 poena u prosjeku, a ove sezone samo dva puta nije došao do dvoznamenkastog broja koševa. U stopu ga slijedi Ivan Batur koji uz 12.7 koševa po susretu ima i najveću minutažu od svih suigrača.

Da je na drugoj strani neki drugi protivnik, dali bismo Zaboku veće šanse. Međutim, Cedevita kao apsolutno dominantna momčad posljednjih nekoliko godina trebala bi stići s najboljim igračima, a to bi značio i kraj nadanja Zabočana da mogu nešto napraviti. Ipak, kao što smo već napomenuli, u jednoj utakmici uvijek se iznenađenje može dogoditi.

Škrljevo

Niti za Škrljevo osmina finala nije bila preveliki problem, utakmica protiv Pule bila je jednosmjerna od početka do kraja, a u konačnici je slavio sa 90:64. U četvrtfinalu ih čeka, kao i prošle godine, utakmica protiv Cibone. Podsjetimo, tada je u Zadru momčad Škrljeva odigrala jako dobro, ali ipak je upisala poraz od 80:72.

Ove sezone igra na dva fronta, a to je itekako uzelo maha, barem što se tiče domaćeg prvenstva u kojem su ove sezone slavili tek četiri puta te se nalaze na pretposljednjem mjestu ljestvice s jednom pobjedom manje od Gorice, Alkara i Šibenika. Za razliku od HT Premijer lige, u Alpe Adria Cupu momčad igra jako dobro, a u grupi sa Zalakeramijom, Brnom i Klostenburgom ostvarila je omjer 4-2 te izborila četvrtfinale natjecanja.

Za ulazak među četiri najbolje momčadi igrala je protiv češkog Sluneta koje je u prvoj utakmici slavilo s 90:89. Međutim, Škrljevo je u uzvratnoj utakmici, odigranoj proteklu subotu, pokazalo jako dobru košarku i na krilima vrlo raspoloženog Davida Ušića nadoknadilo minimalan zaostatak te stiglo do pobjede 85:75. U polufinalu čeka ih dvoboj protiv slovačkih Levica koje su pregazile Vrijednosnice Osijek u ranijoj fazi natjecanja.

U Split tako stižu na krilima lijepog ostvarenja, svjesni da protiv Cibone vjerojatno nemaju prevelike šanse. Posljednji međusobni dvoboj odigran prije nepunih mjesec dana otišao je na stranu zagrebačke momčadi koja je slavila sa 101:92. Dodatan motiv za dokazivanjem bivšoj momčadi ponovno će imati Karlo Uljarević koji predvodi ekipu po asistencijama od dolaska u klub početkom 2019. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!