HT Prva liga, 1. kolo, 19.07.2019, 21:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 3.132
Suci: Igor Pajač (Zelina), Bojan Zobenica (Velika Gorica), Robi Kezele (Rijeka)
Dinamo
Dinamo
Damian Kadzior 17'
Mislav Oršić 45'+1'
Bruno Petković 85'
3:0(2:0) Lokomotiva
Lokomotiva

Miran ulazak u novu sezonu: Dinamo očekivano prejak za Lokomotivu

Iz Maksimira: Jan Šneler • petak, 19.07.2019.
Miran ulazak u novu sezonu: Dinamo očekivano prejak za Lokomotivu
Foto: FaH

Nakon susreta u Superkupu protiv defenzivne Rijeke, Dinamo je u prvom kolu HT Prve lige ugostio Lokomotivu koja je pružila dobar otpor i momčad Gorana Tomića unatoč porazu može optimistično krenuti u novu sezonu...

Prošle sezone Dinamo se u prvom kolu HT Prve lige mučio protiv Rudeša i tek u sudačkoj nadoknadi stigao do remija. Na početku nove sezone, Modri su protiv raspoložene i hrabre Lokomotive odigrali vrlo dobro i s pobjedom otvorili prvoligašku sezonu. Prije početka susreta, u Dinamu su čestitali Arijanu Ademiju na njegovom 16. trofeju sa zagrebačkim klubom čime je ušao u povijest kluba zajedno s Tomislavom Butinom i Mihaelom Mikićem. Sva trojica dobila su uramljene dresove s brojem 16.

Što se tiče početka susreta, nismo dugo čekali na uzbuđenja na Maksimiru. Već u 12. minuti Mislav Oršić lijepo je proigrao Marija Gavranovića kojega u šesnaestercu Denis Kolinger ruši s leđa. Sudac Igor Pajač bez previše razmišljanja pokazao je na bijelu točku i pokazao žuti karton igraču Lokomotive.

Jedanaesterac je krenuo izvesti Izet Hajrović, no njegov pokušaj praktički iz koraka Krunoslav Hendija je uz pomoć vratnice obranio. Unatoč promašenom kaznenom udarcu, Modri su nastavljali s napadima pa su tako lijepu akciju odigrali Amer Gojak i Damien Kadzior, ali Poljak je u petercu pucao pored gola.

Kadzior je ipak bio uspješniji dvije minute kasnije. U 17. minuti prekrasnim udarcem s dvadesetak metara pogodio je same rašlje i doveo Dinamo u vodstvo. Lokomotiva nije loše igrala na početku, dosta su tražili igru u Dinamovoj polovici, a nakon jedne naizgled napamet napucane lopte umalo su izjednačili. Marin Leovac i Dino Perić loše su procijenili loptu, između njih se ugurao Lirim Kastrati koji isprve lukavo pokušava prebaciti Dominika Livakovića, ali njegov udarac odlazi preko gola.

Uzbudljivih pola sata se nastavilo. U 26. minuti slobodni udarac izveo je Oršić, u gužvi Perić glavom skreće loptu, ali ona se od stative odbija van. Nešto kasnije pokušali su Hajrović i Gavranović, ali rezultat se nije promijenio. Sjajnu priliku Modri su imali u 30. minuti.

Školska akcija kao iz knjiga, dupli pas Oršića i Gavranovića, ali Oršić silovito pogađa vanjski dio mreže. Pet minuta kasnije, Stipo Marković je s druge strane opasno tukao, ali njegov šut također odlazi pored gola. U 38. minuti inače sigurni Livaković nepotrebno je pogriješio. Kastrati je izbio sam pred domaćeg vratara, otišao previše iskosa, a Livaković ga nespretno ruši i Pajač pokazuje na novi kazneni udarac.

Myrto Uzuni mogao je donijeti Lokomotivi izjednačenje, ali njegov udarac bio je previše slab i Livaković je prilično lako obranio kazneni udarac. Ušli smo u nešto mirnije razdoblje, a onda taman kada se činilo da će Dinamo s minimalnim vodstvom na odmor, Modri zabijaju drugi pogodak. Gavranović lijepo proigrava Oršića koji mirno poentira pored nemoćnog Hendije za 2:0.

Na poluvremenu utakmice na teren je izašao i Dani Olmo, ali na žalost navijača Modrih, sjajni Španjolac nije bio u dresu. Kako i priliči jednom od najboljih mladih igrača koji je igrao u Dinamu, Olmo je dobio prigodni poklon od kluba i izašao na teren te zaradio ovacije oko 3.000 gledatelja koji su se skupili na Maksimiru.

U nastavku susreta nismo gledali toliko uzbudljivu utakmicu kao u prvih 45 minuta. Dinamo se vrlo čvrsto postavio u sredini terena, Ademi je odradio sjajan posao i Lokomotiva nije dobivala toliko prostora. U 59. minuti Fran Karačić lijepo je pokušao iz slobodnog udarca s dvadesetak metara iskosa, ali silovit pokušaj otišao je preko gola. Tri minute kasnije, Dinamo je mogao doći do trećeg pogotka. Gojak je prekrasnim dodavanjem iza leđa Lokomotivina braniča proigrao Hajrovića koji puca iskosa, ali Hendija je na mjestu.

Uslijed brojnih izmjena, utakmica je polako gubila na ritmu, a i svježina koja je krasila Lokomotivu na početku susreta jenjavala je. Nenad Bjelica svjestan kako je utakmica praktički riješena odlučio je odmoriti pojedine prvotimce, a Bruno Petković koji je ušao u 69. minuti umjesto Gavranovića vratio mu je to na najbolji način. Napadač Dinama sjajno se oslobodio čuvara i u 85. minuti preciznim udarcem pogodio za 3:0.

Minutu kasnije Lokomotivi je prijetio potpuni potop, ali Hendija je sjajno obranio udarac Iyayi Atiemwena. U 87. minuti, još jednom su gosti lijepom akcijom došli do izgledne prilike, ali Livaković brani pokušaj Luke Ivanušeca. U samoj završnici, Dinamo je došao do četvrtog gola nakon lijepe asistencije petom Petkovića, no zbog nedozvoljene pozicije Kadziora pogodak je poništen.

Dinamo sada očekuje prvi susret u kvalifikacijama za Ligu prvaka. U utorak s početkom u 19:30 sati, Modri gostuju u Gruziji kod Saburtalo Tbilisija. Nakon tog susreta, u drugom kolu HT Prve lige Dinamo će u subotu igrati u gostima kod Slaven Belupa.

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3662:20+4280
2Lokomotiva 3657:38+1965
3Rijeka 3658:42+1664
4Osijek 3647:29+1862
5Hajduk 3660:41+1960
6Gorica 3644:48-449
7Slaven Belupo 3634:51-1739
8Varaždin 3629:50-2136
9Istra 1961 3627:59-3225
10Inter-Zaprešić 3632:72-4017

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!