Nogomet

Prvi Francuzi koji kreću ove sezone ne tako davno bili su u petoj ligi

Sportnet • četvrtak, 25.07.2019.
Prvi Francuzi koji kreću ove sezone ne tako davno bili su u petoj ligi
Foto: EPA

Svega nekoliko klubova iz liga petice uključilo se već sada među one koji će nastupiti u europskim kupovima, a jedan od njih je i Strasbourg koji je ne tako davno bio i u petoj ligi...

AUTOR: I.M.

Racing Club de Strasbourg je 2011. krahirao i završio u petoj ligi. Klub je preuzeo Marc Keller, nekadašnji igrač Strasbourga i član jake momčadi koja je početkom devedesetih bila cijenjena u Francuskoj. 1995. su osvojili i Intertoto kup, natjecanje koje su Francuzi obožavali, a s Kellerom su igrali Alexander Mostovoi, Frank Leboeuf, Franck Sauzee, Remi Garde i današnji trener vratara koji mi uvijek prvi padne na pamet na spomen Strasbourga, Alexander Vencel.

Dolaskom legende kluba krenuli su na dug put do prve lige, ali uspjeli su u toj nakani nakon šest godina. Osvajali su petu, četvrtu, treću i drugu ligu, ali prva prvoligaška sezona je bila mučna. Uspjeli su s 38 bodova ostvariti ostanak. Toulouse koji je završio u kvalifikacijama s Ajaccioom imao je svega bod manje. Sljedeću sezonu su odradili mirnije i završili na sredini tablice, a Europu su izborili osvajanjem Liga kupa nakon što su u finalu slavili protiv današnjeg drugoligaša Guingampa nakon jedanaesteraca. Put nije bio lak, izbacivali su Lyon i Marseille u gostima, a Bordeaux i Lille kod kuće. Zaslužili su iako ni Guingamp nije ništa manje izbacivanjem PSG-a i Monaca.

Tako je Strasbourg zaradio priliku da ugosti neku europsku momčad nakon 2005. kada su u Kupu UEFA-e preko Rome, Basela, Crvene zvezde i Tromsoa stigli u drugu fazu gdje izbacuju Litex, ali ih u šesnaestini finala ponovno čeka Basel koji je ovaj put bio uspješniji. Te sezone nisu uspjeli držati korak na dva kolosijeka pa su uvjerljivo ispali u drugu francusku ligu.

Danas imaju širok kadar od 26 igrača, momčad vrijedi 94 milijuna eura, a najskuplji pojedinac je Kenny Lala čija vrijednost iznosi 14 milijuna eura. Prate ga Adrien Thomasson i Alexander Djiku s osam milijuna eura.

Odlično su popunjeni na vratarskim pozicijama, Matz Sels, talentirani Bingourou Kamara i iskusni Eiji Kawashima pod vodstvom Vencela, zalog su za slatke brige trenera Laureya. Na stoperskim pozicijama su Djiku, Stefan Mitrović, Lamine Kone, Anthony Caci, a na bekovskim kao prvi izbor Lionel Carole i Kenny Lala.

Embed from Getty Images

U veznoj liniji nameću se mladići Ibrahima Sissoko i Youssou Fofana koji pod ravnanjem Jonasa Martina i Thomassona napreduju velikim koracima. U napadu je prvi izbor Južnoafrikanac Lebo Mothiba dok Nuno Da Costa i Ludovic Ajorque dijele minutažu. Trojac je postigao prošle sezone 27 od 58 Strasbourgovih ligaških pogodaka.

Uložili su osam milijuna eura ovo ljeto. Doveli su Djikua iz Caena za četiri i pol milijuna, Jean-Ricnera Bellegardea iz Lensa za dva, te Lamine Konea iz Sunderlanda za 1.5 milijuna eura.

Trener Thierry Laurey kreće u svoju četvrtu sezonu na čelu momčadi. U 132 utakmice ostvario je 52 pobjede i 43 poraza, ali najvažniji je trofej pobjednika kupa. Uprava mu je zahvalila dobrim pojačanjima i očekuje se pomak na ljestvici za par pozicija.

Izraelci su odradili posao protiv Mure s dvije pobjede, 2:0 i 3:2 iako nije bilo lako kao što rezultat sugerira.

Oba trenera preferiraju 3-5-2 sustav.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!