Rukomet

Mladi hrvatski rukometaši sredili i Španjolsku, u osmini finala idu na Mađare

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 12.08.2019.
Mladi hrvatski rukometaši sredili i Španjolsku, u osmini finala idu na Mađare

Hrvatska muška kadetska reprezentacija nastavila je veliki niz na Svjetskom prvenstvu u Sjevernoj Makedoniji. U petom kolu skupine A Hrvatska je pobijedila Španjolsku 26:22, osvojila prvo mjesto i u osmini finala će igrati protiv Mađarske.

Kao što se i moglo očekivati Španjolsci su bili najzahtjevniji suparnik do sada. Doduše imali su samo jedno vodstvo u prvom dijelu i to 1:0, ali su dugo mučili hrvatske rukometaše. Nijednom sastav koji predvodi izbornik Siniša Markota nije imao više od tri pogotka razlike u prvih 30 minuta igre. A to se do sada nije dogodilo na Svjetskom prvenstvu. Ali i bez toga suvereno su držali stvari pod kontrolom. Španjolci su na početku imali velikih problema s našim središnjim obrambenim blokom, pa su se jako oslanjali na svoje krila. Hrvati su pak u napadačkom dijelu imali izuzetno raspoložen dvojac Ivan Rukavina, Karpo Sirotić i Španjolci jednostavno nisu znali kako ih zaustaviti. Mijenjali su obrane, tražili rješenja, ali nisu ih uspjeli spriječiti ne samo da razigravaju momčad nego i zabijaju. Na predahu je Hrvatska imala dva pogotka razlike 13:11.

S malo nervoze na obje strane počelo je drugo poluvrijeme. Tako nitko nije postigao pogodak više od tri minute. A onda se otvorilo i Hrvatska je za manje od deset minuta napravila plus četiri i mirno ušla u središnjicu poluvremena. Španjolci su tada krenuli s obranom 3-3, ali su Hrvati brzim kretanjima i križanjima našli oružje i za to i lako održavali 4-5 pogodaka prednosti. Ipak u završnici ih je malo stigao umor pa su Španjolci četiri minute prije kraja stigli na samo dva pogotka zaostatka. Ali se onda u sjajnom izdanju ukazao Veron Načinović koji je, treba to reći, odigrao veliku utakmicu pa je izabran i za prvo ime susreta. Rutinski je pospremio dvije lopte sa šest metara, koje je dobio od vanjskih igrača i pri tome još zaradio isključenje pa su Španjolci morali potpisati predaju kao i Norvežani, Čileanci, Saudijci i Slovenci prije toga.

S pet pogodaka iz sedam udaraca prvi strijelac protiv Španjolske bio je Ivan Rukavina. Po četiri su dali Fran Mileta i Veron Načinović uz stopostotnu realizaciju. Među Španjolcima prva imena dva Alberta Martin Botet i Diaz Hernandez s po četiri pogotka.

Hrvatska je tako prvi dio Svjetskog prvenstva završila s pet pobjeda uz sjajan dojam. Ali ništa još nije napravljeno. Pravo prvenstvo tek počinje u srijedu s osminom finala.

Siniša Markota, izbornik muške kadetske reprezentacije: „Mislim da smo odigrali četiri i pol jako dobre utakmice. Malo opuštanje imali smo prvo poluvrijeme sa Saudijskom Arabijom. Danas smo konačno imali jednu šarf utakmicu gdje se gotovo igralo pogodak za pogodak. Dobro je da su i to osjetili. Obrana nas je izvukla, jer je bila odlična. Španjolci su igrali neobičnu obranu 3-3, a na to se nije lako naviknuti na dva treninga. Ali dobili smo i to je najvažnije. Prave stravi tek sada počinju. Mogli smo i izgubiti pa ići u lakši dio ždrijeba. Ali ja nisam taj čovjek. Kalkulacije se uvijek prije ili kasnije obiju o glavu. Ako želimo do velikog rezultata moramo pobjeđivati sve redom. To je naš moto. S Mađarskom smo igrali nedavno. Tada smo igrali obranu 6-0. Sada će im biti malo teže s ovih naših 3-2-1. Oni također igraju 6-0, s tim da dvojka i petica izlaze dosta duboko, pa ćemo to nastojati iskoristiti na pravi način jer imamo i igru i igrače za to. Sada je najvažniji odmor."

Parovi osmine finala:
Egipat – Slovenija
Island – Japan
Francuska – Norveška
Portugal – Sjeverna Makedonija
HRVATSKA – MAĐARSKA
Argentna – Njemačka
Španjolska – Švedska
Danska – Tunis

Hrvatska će tako u osmini finala igrati protiv Mađarske koja je u skupini B osvojila četvrto mjesto. U pet nastupa ostvarili su tri pobjede(Kanada, Tajvan, Francuska) i doživjeli dva poraza (Švedska i Egipat). Hrvati su nedavno igrali s njima i pobijedili ih na Balatonboglar turniru 24:23. Taj susret osmine finala je prema službenoj satnici na rasporadu u srijedu, 14. kolovoza u 16.15 u Dvorani Jane Sandanski. Ali kao što je to mnoogo puta do sada bilo, IHF i domaćin zadržavaju pravo promjene satnice, pa je moguće i neko drugo vrijeme.

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

FOTO: HRS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!