Tenis

Gojo i Ajduković ipak ostali bez finala turnira u Splitu

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 03.10.2020.
Gojo i Ajduković ipak ostali bez finala turnira u Splitu

Umjesto hrvatskog, na ATP Challengeru Split Open u nedjelju ćemo gledati portugalsko-argentinsko finale nakon što su Pedro Sousa i Francisco Cerundolo u vrlo vjetrovitim uvjetima eliminirali naše predstavnike Bornu Goju i Duju Ajdukovića.

U prvom meču dana Gojo nažalost nije uspio doći do prvog Challenger finala. Zaustavio ga je prvi nositelj Sousa 6:4, 5:7, 6:2. Klasični zemljaš Sousa, koji je ove sezone na toj podlozi igrao finale ATP turnira u Buenos Airesu, puno se bolje snašao u uvodu meča igranom po jakom jugu. Oduzeo je servis Goji, ovaj mu je odmah uzvratio, a onda je Sousa napravio novi break i dobio prvi set 6:4.

"Ajmo, Borna!", često se čulo s tribina.

I tako je Borna i krenuo. U drugom je setu počeo pronalaziti rješenja i odvojio se na 3:0. Sousa je ekspresno vratio na 3:3, čak imao i break loptu koju je Gojo poništio asom. Kod 6:5 Borna je preuzeo inicijativu i isplatilo mu se. Dobio je break i set, 7:5, na oduševljenje splitske publike.

Kod vodstva Goje 1:0 u trećem setu dogodila se prekretnica. Na servisu Souse naš je tenisač imao 15:40 i još tri prednosti, dakle ukupno pet break lopti. U svakoj je imao šansu, ali nije iskoristio nijednu. Četiri je puta promašio bekhend, a u jednom je poenu Sousa odigrao winner. Nakon tog razočaranja Borna je potonuo. Dvostrukom je pogreškom otvorio i zatvorio sljedeći gem i Sousa je došao do breaka za 2:1. Gojo više nije imao ideje, novi je break visio u zraku i dogodio se za vodstvo Portugalca 5:2. Tu je bio kraj priče.

"Ne znam što je ovo bilo, ali tenis nije bio. Jučer sam se ja bolje snašao u ovim uvjetima, a danas moj suparnik. Teniski nema smisla igrati u ovim okolnostima, ali uvjeti su bili isti i Sousi. Svaka mu čast, bolje se snašao", komentirao je 22-godišnji Splićanin.

Ključan trenutak je bio drugi gem trećeg seta i pet propuštenih break lopti.

"Nevjerojatno je da čovjek po ovakvom vjetru nije promašio nijednu loptu. Nakon toga sam pao. Na dva druga servisa zapuhao je vjetar, napravio sam dvije duple... Sve sam probao, ali nije išlo. Hvala publici što me došla podržati."

Iako je zasigurno razočaran, Borna ipak može biti zadovoljan nastupom u Splitu. Skupio je tri pobjede, bio dobar i protiv Souse koji je na zemlji baš zahtjevan suparnik. Ne poklanja mnogo, dobro se kreće i nije ga lako probiti, pogotovo po jakom vjetru. Sousa je i deset godina stariji od Goje, bolje je rangiran i zemlja mu je omiljena podloga, što se za Bornu ne može reći. U svakom slučaju, Borna će od ponedjeljka imati najbolji renking karijere (255. mjesto), a nadamo se da će uskoro probiti granicu 200 najboljih.

"Da mi je netko ponudio polufinale, bio bih zadovoljan pogotovo jer zemlja nije moj forte, no ipak ostaje žal za ovim porazom. Sada imam tjedan odmora, pa idem u Portugal. Svaka čast svima koji su se potrudili da se ovaj turnir organizira. Igrati doma je najljepši osjećaj", zaključio je Gojo.

Nakon njega u finale se pokušao probiti Ajduković, no njega je zaustavio Cerundolo 6:7 (2), 6:4, 6:3. Šteta, jer ima i Duje za čim žaliti. Najviše za situacijom kod 1:0 u drugom setu kada je na servisu Argentinca imao četiri break lopte. Tu je mogao prelomiti meč, ali nije iskoristio ni jednu i set se ekspresno okrenuo na suprotnu stranu.

Cerundolo je i početkom trećeg seta prvi zaprijetio, dva puta je oduzimao servis Ajdukoviću koji se oba puta odmah vratio i onda zadržao servis za 3:2. Borio se Duje kao lav, ali na tom trećem gemu je i ostao. Cerundolo je nanizao četiri gema i ušao u finale. Ni u ovom susretu jugo nije popustilo, dapače. Na trenutke je puhalo takvom snagom da nije bilo jednostavno ni ubaciti servis, a kamoli nešto više od toga.

"Uvjeti su bili baš teški, nije bilo puno normalnih poena. Puno smo morali improvizirati. Možda sam u nekim poenima mogao više napasti, ali kad lopta u zraku par puta promijeni smjer onda izgubiš sigurnost. Previše je vjetar utjecao na mene, zato sam izgubio. Cerundolo je u trećem setu bio čvršći", razočarano je zborio Ajduković koji je tako prekinuo niz od osam uzastopnih pobjeda budući da je u Split stigao s naslovom na ITF turniru u Rumunjskoj. Ovim rezultatom prvi će put ući među 400 na ATP ljestvici, na 387. mjesto.

"Volio bih do kraja godine ući u 300, ali je pitanje hoće li to biti moguće, odnosno hoću li moći upadati na ovakve turnire. Turnira je malo i na njih se teško ulazi. Vidjet ćemo što budućnost nosi, ali ja vjerujem da mogu ponavljati ovakve rezultate", rekao je za kraj Ajduković koji je ovog tjedna pokazao da zaslužuje i može iz tjedna u tjedan igrati na Challenger razini.

U nedjeljnom finalu Sousa (ATP 113.) je u lovu na osmu Challenger titulu, a Cerundolo (223.) će tek igrati svoje prvo finale na ovom rangu. Okršaj je to Portugala i Argentine, ili još preciznije Lisabona i Buenos Airesa, gradova iz kojih njih dvojica dolaze.

ATP Challenger Split Open, polufinale
P. Sousa (Por, 1) – Gojo (Hrv, WC) 6:4, 5:7, 6:2
Cerundolo (Arg) – Ajduković (Hrv, WC) 6:7 (2), 6:4, 6:3

FOTO: Robert Pleško

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!