Nogomet

Škoti slave: 'Nadamo se da smo donijeli barem malo sreće našem narodu'

Branimir Korać • petak, 13.11.2020.
Škoti slave: 'Nadamo se da smo donijeli barem malo sreće našem narodu'

Više od 20 godina Škotska je čekala na veliko natjecanje i napokon ga je dočekala. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo izbacila je Srbiju...

Škotska je napokon dočekala plasman na veliko natjecanje. U trileru u Beogradu slavila je protiv Srbije, bolje je izvodila jedanaesterce i izborila nastup na Europskom prvenstvu.

Izbornik Steve Clarke ostat će zapamćen kao taj koji je prekinuo niz neuspješnih pokušaja plasmana na veliko natjecanje.

"Bila je to jako teška utakmica za sve. Razgovarali smo o tome da pokušamo malo navući osmjeh na lica Škota i nadam se da smo u tome uspjeli. Svi igrači bili su sjajni i to ne samo oni koji su startali, govorim i o onima s klupe i cijeloj momčadi", kaže Clarke.

Strijelac jedinog pogotka za Škotsku bio je Ryan Christie koji je također istaknuo veliku želju za pobjedom kako bi malo razveselili svoje navijače.

"Ovo je za cijelu naciju, nadam se da svi kod kuće slave jer smo to zaslužili. Svi znamo što se događalo svih ovih godina, skinuli smo veliki teret s leđa i sada idemo samo naprijed", ističe Christie.

Clarke se nagledao utakmica u kojima su Škoti padali u završnicama.

"Bio je to tipičan škotski scenarij, vodili smo 1:0 u zadnjoj minuti i onda primili pogodak. Bilo bi lako potonuti i ne završiti utakmicu na pravi način, ali smo se borili, nastavili vjerovati i za to smo nagrađeni. Sačuvali smo živce do kraja. Godina je jako teška za ljude u Škotskoj, nadam se da smo donijeli barem malo sreće našem narodu."

Junak Škota bio je vratar David Marshall koji je obranio jedanaesterac Aleksandru Mitroviću u petoj seriji.

"Samo sam se nadao i molio da ne ponove udarac dok su dečki već slavili, nisu bili niti svjesni da se provjerava. Što je pet-šest sekundi čekanja kada ste čekali 22 godine? Ryan Christie bio je u suzama i to samo pokazuje koliko je ovo značilo dečkima. Bilo bi teško probaviti poraz da je stigao, ali u zadnje dvije utakmice dečki su pod velikim pritiskom zabili deset penala iz deset pokušaja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!