Rukomet

Švicarci zamijenili Amerikance i krenuli pobjedom protiv Austrije, Alžir svladao Maroko

Mihaela Bradovski • četvrtak, 14.01.2021.
Švicarci zamijenili Amerikance i krenuli pobjedom protiv Austrije, Alžir svladao Maroko

Austrijanci sigurno nisu bili sretni kada su čuli za otkazivanje nastupa Amerikanac i ulazak Švicaraca umjesto njih. Zašto, vidjelo se vrlo brzo, Švicarska je u susretu prvog kola skupine E slavila protiv Austrije koja će se sada morati vaditi na Norveškoj i Francuskoj. U skupini F potukli su se Alžir i Maroko. Afrički dvoboj odlučen je deset sekundi prije kraja, s 24:23 slavio je Alžir...

Susret otvaranja skupine E Svjetskog rukometnog prvenstva pripao je austrijskoj i švicarskoj vrsti. Potonji izabrani sastav u Egipat je stigao nakon odustajanja SAD-a te je već u prvom ogledu uzeo puni plijen.

Kako se u njihovoj skupini nalaze još i Norveška te Francuska i jedan i drugi "alpski" sastav u međusoban je dvoboj ušao sa saznanjem da poraženom iz njega ostaju reducirane šanse za prolazak dalje.

U skladu s tim igra i jedne i druge vrste naginjala je opreznom, ali i čvrst pristup što se odrazilo i na rezultatu, posebno tijekom prvog poluvremena.

Na odmor se otišlo pri 13:13, ali i 14 minuta isključenja, uz očekivano liderska izdanja stopostotnog Webera (6) i Schmida koji je napokon dobio priliku zaigrati na svjetskoj smotri. Kapetan Švicarske u prvih pola sata postigao je četiri zgoditka.

Kada je u pitanju kretanje rezultata u tom prvom dijelu valja tek izdvojiti kako je Austrija u dvoboj ušla s 3:0, osim Webera u strijelce se tada upisao i Živković, a od 19. minute pa do samog kraja prve polovice igralo se pogodak za pogodak.

Treba spomenuti i kako je švicarski vratarski par Portner - Bringolf do predaha skupio tek jednu obranu iz 14 protivničkih pokušaja. Tek nešto uspješniji bio je Bauer (3/14).

Veliki, pokazalo se na kraju i ključan, posao Švicarska je napravila u periodu od 33. do 40. minute unutar kojeg su redom pogađali Schmid te četiri puta u nizu Rubin čime za odlazak na 19:15.

Narednim minutama dominirali su pak promašaji i tehničke pogreške, Austrija je zaradila i peto isključenje, i u posljednjih 15 minuta ušlo se pri tri prednosti za Švicarce. Schmid i društvo uspjeli su kroz igru pogodak za pogodak održati svoju prednost te su na kraju slavili s 28:25.

Prvo ime pobjedničkog sastava Andy Schmid na kraju je postigao sedam pogodaka iz 13 pokušaja, a po šest su puta poentirali još i Rubin te Tynowski. Sedam zgoditaka u austrijskom dresu zabio je Weber.


U skupini F prvi su snage testirali rukometaši Alžira i Maroka. Dva boda iz afričkog dvoboja na kraju su otišla Alžiru koji je slavio s minimalnih 24:23 iako su Marokanci prvih pola sata dobili s 15:8.

Prema očekivanjima dvoboj je obilovao grubom igrom u obrani i brojnim isključenjima, a to se prije svega odnosi na Maroko koji je u 60 minuta skupio 18 minuta s igračem manje i čak tri crvena kartona. Prvi je zaradio Bentaleb već u petoj minuti.

U nastavku se situacija rezultatski zagužvala postupno. Alžirski su rukometaši malo po malo smanjivali zaostatak, zahvaljujući trima 2:0 serijama te su u završnici ostali u prilici do kraja napasti protivničku prednost pa konačno i slaviti.

U sedam posljednjih minuta Alžir je postigao šest pogodaka, posljednji onaj odlučujući u režiji Hichema 10 sekundi prije kraja. S druge strane, u dresu Maroka od 46. minuta u listu strijelaca upisivao se tek Reida, tri puta.

Sedam pogodaka iz 11 pokušaja postigao je Abdi Ayoub kod Alžira dok je šest puta na drugoj strani precizan bio spomenuti Reida.

Skupina E
Austrija - Švicarska 25:28

Skupina F
Alžir - Maroko 24:23

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

SP 2021., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Austrija25:28Švicarska
Norveška24:28Francuska
1Francuska 388:76+126
2Norveška 393:82+114
3Švicarska 377:81-42
4Austrija 382:101-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!