SP 2021., nokaut faza, četvrtfinale, 27.01.2021, 17:30 h
Danska
Danska 39:38 Egipat
Egipat

Neviđena drama u prvom četvrtfinalu: Danci nakon sedmeraca prošli u polufinale

Mihaela Bradovski • srijeda, 27.01.2021.
Neviđena drama u prvom četvrtfinalu: Danci nakon sedmeraca prošli u polufinale
Foto: Pixsell

Danska i Egipat ponudili su fantastičnu utakmicu i neviđenu dramu koja je okončana na sedmerce. Danska je bila sretnija i uspjela je izboriti polufinale, a treba istaknuti i odlično odrađen posao Matije Gubice i Borisa Miloševića u jako teškoj utakmici za suđenje...

Unatoč domaćinstvu Egipta, danska je reprezentacija u četvrtfinalni dvoboj ušla kao favorit. Branitelj naslova tijekom čitavog je Prvenstva ostao najkonstantniji, a dvoboj s afričkim prvakom stigao je nakon demonstracije sile protiv Hrvatske iako je izabrana vrsta Nikolaja Jacobsena ta koja je u tu utakmicu ušla rasterećena i u oslabljenom sastavu.

No bez obzira na tu ulogu favorita u prvom susretu četvrtine finala očekivala se neizvjesnost i velika borba jer i Egipćani su u dosadašnjim susretima pokazali kako se na njih i njihove konačne izglede ne smije gledati tek kroz ulogu domaćina.

Upravo je Egipat taj koji je serijom otvorio dvoboj. Za početnih 3:0 pobrinuli su se Hesham, Elahmar i Elderaa. Tih prvih 15-ak minuta otišlo je na stranu domaćeg sastava, a onda su u tri minute Gidsel i dvostruki strijelac Magnus Jensen minimalni zaostatak preokrenuli u minimalnu prednost.

Do odlaska na odmor danski su rukometaši polagano uspjeli dići prednost na +3, no tek su početne minute nastavka donijele viši ritam u igri, jer njihova prednost im i dalje nije garantirala mirnu završnicu dok je Egipat morao odmah krenuti po novi egal i eventualni novi prelazak u vodstvo.

I baš kao što su otvorili prvo poluvrijeme reprezentativci Egipta isto su ponovili i na startu nastavka i u 37. minuti danska je klupa, pri 17:17 morala pozvati minutu odmora. Po povratku na parket Danska je u napad krenula bez vratara, a nakon što je Hansen izgubio loptu Omar je sigurno poentirao na prazna vrata za vodstvo svoje momčadi.

U narednim minutama obranama su se javili i Landin i Hendawy te se igra pogodak za pogodak uz minimalno vodstvo Egipćana nastavila do ulaska u posljednjih deset minuta. Dvije minuta kasnije, nakon obrane Landina Danska stiže do +2 dok egipatska klupa time-outom pokušava zaustaviti protivnički nalet prije nego se dodatno ne razmaše.

Najbolji strijelac Egipta na ovom Prvenstvu, Mohammad Sanad svoj je prvi pogodak na susretu postigao u 55. minuti, za još jedan egal. Veliku obranu Hendawy je upisao minutu i pol do kraja, to je za novi pogodak iskoristio Omar, a odmah potom i Jacobsen i tada kreće prava ludnica.

Dvadesetak sekundi prije kraja, kod 28:28, Egipat je krenuo u svoj zadnji napad no u njega je krenuo s igračem više, a ta pogreška Mohameda Mamdouha, barem do kraja regularnog dijela, nije skupo plaćena.

U pet idućih minuta produžetka dva je puta Landin skidao pokušaje Elahmara, prvo s linije sedam metara, a potom i nakon prolaska kroz gustu dansku obranu, što je Jacobsenovim izabranicima donijelo dva prednosti uoči zadnjih pet minuta.

I baš kao na kraju regularnog dijela i kraj produžetaka obilježila je drama. Mikkel Hansen bacio je loptu nakon odsviranog pasivnog napada, zaradio time crveni karton dok je Egipat dobio priliku za izjednačenje s linije sedam metara. Siguran je Sanad i velika borba za polufinale se nastavila.

Zahvaljujući vrataru Egipta koji je nanizao dvije obrane, Danska u prvom dijelu drugog završetka nije postigla niti jedan zgoditak i uoči odlučujućih pet minuta Egipat je taj koji je držao minimalnu prednost. Do kraja je Elmasry zaradio crveni karton, a Magnus Landin iz sedmerca šalje utakmicu u raspucavanje.

A u tim raspucavanjima Eltayar je zaustavio jedan, a Landin dva šuta, onaj posljednji propustio je Zein dok je Lasse Svan svojim pogotkom odveo Dansku u polufinale.

Mikkel Hansen susret je završio s deset postignutih pogodaka iz 17 pokušaja, ali na kraju će se najviše pamtiti njegov crveni karton tri sekunde prije kraja prvog produžetka. U listu strijelaca šest se puta upisao Gidsel, a pogodak odluke bio je pet za Magnusa Landina. Niklas Landin skupio je 11 obrana. Najviše pogodaka u egipatskom dresu postigli su Omar (11) i Elderaa (8).

Za kraj treba reći kako je prava šteta da se ovakva utakmica igrala bez navijača, posebno kada se uzme u obzir da bi svjetski prvaci protiv sebe imali punu dvoranu.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

SP 2021., nokaut faza

četvrtfinale

Danska39:38 **Egipat
Francuska35:32 *Mađarska
Španjolska31:26Norveška
Švedska35:23Katar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!