Nogomet

Predstavljamo Belgiju: Favoriti za naslov žele prvi trofej u povijesti

Jan Šneler • ponedjeljak, 07.06.2021.
Predstavljamo Belgiju: Favoriti za naslov žele prvi trofej u povijesti

Nakon sjajne predstave na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje su završili na trećem mjestu, Belgijci se nadaju naslovu na kontinentalnom natjecanju…

Po mišljenju većine analitičara, favoriti za titulu europskog prvaka su Francuska, Engleska, Portugal i Belgija. Belgijci imaju sjajnu momčad, puni su kvalitete i iskustva, a nakon bronce na Svjetskom prvenstvu, ova generacija se nada i odličju na Euru.

Jasno, postaviti si zlato kao cilj nije pretjerano mudro, ali ako uzmemo cjelokupnu situaciju u obzir Belgija ima kapacitete za naslov prvaka. Belgijci su u kvalifikacijama pokazali koliko su moćni, protiv Hrvatske u posljednjem prijateljskom srazu slavili su s 1:0, ali mogli su pobijediti i s većom razlikom. Radi se o momčadi premreženoj sjajnim igračima koji premda su na sceni već jako dugo, nisu stari i isluženi igrači.

Ono što Belgiju čini izuzetno moćnom su upravo igrači koji su još uvijek u zenitu svoje karijere. Premda se čini kako će većini ovaj Euro i Svjetsko prvenstvo iduće godine u Kataru biti vrhunac, realnost je da će za tri godine na Euru u Njemačkoj dosta važnih igrača imati oko 32-33 godine, što su i dalje sjajne godine za nogometaše.

Pritisak definitivno imaju, od njih se očekuje dobar nastup, ali to je nešto na što su već navikli. Dugo ih je pratio glas dobre ekipe, ali ekipe gubitnika, koja ne uspijeva proći onaj ključni dvoboj u nokaut fazi. U Rusiji su prekinuli taj crni niz i sada imaju sve uvjete ispunjene za dobar rezultat na europskoj smotri.

Europska prvenstva

Belgijskoj nacionalnoj vrsti ovo će biti šesti nastup na europskim smotrama. Ne čini se puno, dapače imali su groznu seriju od 1988. do 2016. kada su nastupili samo na jednom natjecanju i to 2000. kada su bili domaćini i uzgred rečeno ispali odmah u skupini s dva poraza.

Belgijci su ipak ostavili traga na kontinentalnoj smotri, naročito njihova sjajna generacija koja je 1980. godine ušla u finale. Osam godina ranije, 1972. godine kada su također bili domaćini, Belgijci su osvojili treće mjesto. Na završnom turniru, u polufinalu su izgubili od Zapadne Njemačke koju je predvodio fenomenalni Gerd Müller, dok su za treće mjesto s 2:1 bili bolji od Mađarske.

Bila je to sjajna generacija s jednim od najboljih igrača u povijesti Club Bruggea Raoulom Lambertom i sjajnim strijelcem Anderlechta Paulom Van Himstom. Ipak, zenit je Belgija dosegla osam godina kasnije u Italiji. Nakon odlične predstave u grupnoj fazi gdje su bili bolji od Španjolske i remizirali s Italijom i Engleskom, Belgijci su u finalu ponovno poraženi od Zapadne Njemačke. Ovoga puta dva pogotka postigao je Horst Hrubesch.

Ta generacija bila je puna sjajnih igrača, ali izdvojimo dva imena, još jednu legendu Anderlechta Jana Ceulemansa i fantastičnog braniča Standard Liegea i PSV-a Erica Geretsa. Potonji je s nizozemskim klubom bio europski prvak 1988. godine. Nakon tog uspjeha slijedi veliki pad Belgije.

U Francuskoj 1984. godine ispali su u skupini i pauzirali do 2000. godine kada su ponovili isti rezultat. Tek na prošlom Europskom prvenstvu, u Francuskoj 2016. godine napravili su iskorak. U grupnoj fazi su svladali Švedsku i Irsku te izgubili od Italije te kao drugoplasirani prošli u osminu finala. Mađarsku su „pomeli“ s 4:0, ali je senzacija Eura, Wales, u četvrtfinalu bio bolji s 3:1.

Kvalifikacije

Snažna i kvalitetna kakva ova generacija već je, Belgija nije imala nikakvih problema u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Uz Italiju, jedina su momčad koja je kvalifikacije završila savršenim učinkom od 10 pobjeda. Usporedbe radi, Belgijci su zaključili kvalifikacije s gol-razlikom 40:3, a Talijani 37:4.

Kada ostvarite takav rezultat, jasno je koliko ste moćni i snažni. Bilo je od ždrijeba jasno da Belgija neće imati problema sa San Marinom, Kazahstanom i Ciprom, ali plijeni kako se lako obračunala s Rusijom i Škotskom. Belgija je Ruse dobila na domaćem terenu s 3:1, a u gostima s 4:1.

Škoti su prošli nešto lošije te nisu čak niti postigli pogodak. U Belgiji je bilo 3:0, a na domaćem terenu Škotska je poražena s 4:0. Protiv dvije momčadi koje su se plasirale na ovaj Euro, Belgija je ostvarila učinak od četiri pobjede uz gol-razliku 14:2. Jasno, kvalifikacije nisu usporedive sa završnim turnirom, ali impresivan učinak ne može ostaviti nikoga ravnodušnim.

Što se tiče najboljih strijelaca Belgije u kvalifikacijama, Romelu Lukaku postigao je sedam pogodaka, a Eden Hazard dodao pet. Po četiri su postigli Kevin De Bruyne i Michy Batshuayi.

Izbornik

Španjolac na klupi Belgije, Roberto Martinez, nalazi se na ovom položaju od kolovoza 2016. godine. S Belgijom je dosad nastupao na jednom velikom natjecanju, Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji i odmah osvojio brončano odličje. To mu je svakako dovoljna referenca da navijači Belgije vjeruju u njega i njegove prosudbe i na ovom Euru.

Premda mu je to najveći uspjeh u karijeri, ne bi bilo pošteno Martineza gledati samo kroz prizmu tog rezultata. Ovaj 47-godišnji španjolski trener koji je kao igrač ostavio najveći trag u Wiganu i Swanseaju, vodio je upravo ta dva kluba na početku svoje trenerske karijere. Sa klubom iz Walesa uspio je doći u Championship nakon 24 godine pauze, a dobar posao na klupi tog kluba donio mu je angažman u Wiganu.

Skok iz Championshipa u Premierligu nije bio lagan i Wigan se mučio, međutim Martinez je uspio osigurati ostanak s klubom u sezoni 2011/12. Sljedeće sezone napravio je najveći rezultat u trenerskoj karijeri (što se tiče klubova) i s Wiganom uspio osvojiti FA kup svladavši u finalu Manchester City dramatičnim golom u sudačkoj nadoknadi. Na nesreću Wigana, te sezone nisu uspjeli ostati u Premierligi, a Martinez je zamijenio klupu Wigana onom Evertona.

U plavom dijelu Liverpoola proveo je gotovo tri godine. U prvoj sezoni je Everton završio kao peti što je bio sjajan uspjeh, ali trend se nije nastavio i 2016. godine, nakon što je bilo jasno da će Everton završiti na sredini tablice, dobio je otkaz i par mjeseci kasnije preuzeo Belgiju koju i dalje vodi prilično uspješno, na veliko zadovoljstvo čelnih ljudi Saveza i navijača. Sama činjenica da je Belgija prema FIFA rankingu trenutno najbolja momčad na Svijetu govori kako Španjolac odlično radi svoj posao.

Zvijezda

Momčad Belgije puna je fenomenalnih igrača i kandidata za ovu rubriku ima nekoliko, međutim prva zvijezda momčadi svakako je Kevin De Bruyne. Ovaj 29-godišnji veznjak nije samo ključan igrač Belgije, već je neizostavni motor Manchester Cityja s kojim je prije desetak dana igrao finale Lige prvaka.

Većina analitičara i nogometnih stručnjaka slaže se da možda Chelsea ne bi osvojio naslov ili bi se susret drugačije odigravao da ovaj fenomenalni Belgijac nije morao napustiti igru zbog teške ozljede glave. Naime, nakon jednog sudara s Antoniom Rudigerom, De Bruyne je ostao nepomično ležati na terenu, a kasnije je utvrđeno da je pretrpio lom nosne i jagodične kosti.

Prema posljednjim informacijama, De Bruyne se podvrgnuo operaciji kojom je riješio zdravstvene probleme i trebao bi biti potpuno spreman za Europsko prvenstvo. To je svakako veliko olakšanje Martinezu jer Belgija bez njega nije ista momčad. De Bruyne nije klasični veznjak koji ima odličan udarac ili sjajno proigrava suigrače.

On je polivalentan igrač koji će često biti prvi u pritisku na posljednju liniju, nerijetko će se vraćati u posljednju liniju i pomoći obrani, a o njegovim kvalitetama kao strijelca i asistenta ne treba previše govoriti. Ove sezone odigrao je nešto manje utakmica za City jer je imao problema s ozljedama, ali u 40 susreta postigao je 10 pogodaka i upisao 18 asistencija.

Kako će proći na Euru 2020

Belgija se nalazi u skupini B s Danskom, Finskom i Rusijom. Domaćini tih ogleda bit će Kopenhagen i St. Petersburg što znači da Belgijci neće imati prednost igranja na domaćem terenu. Ipak, treba bez premca reći kako je Belgija favorit ove skupine i za očekivati je da će završiti na čelnoj poziciji na kraju grupne faze.

Ta pozicija donijela bi im u osmini finala trećeplasiranu momčad iz skupine A, D, E ili F i u ovom trenutku je teško reći tko bi to mogao biti. Međutim, ogled u četvrtfinalu mogao bi im donijeti pobjednika skupine A i drugoplasiranog iz skupine C, a to bi primjerice mogla biti Italija koja je favorit za osvajanje skupine A.

Jasno je da je sada teško prognozirati nešto više i povijest nas uči kako su svakakva iznenađenja moguća, međutim Belgija spada u najuži krug favorita za naslov. Postoje neke kalkulacije kako bi se, u slučaju da Hrvatska završi druga u skupini D, mogli susresti Belgija i Hrvatska u borbi za finale. U ovom trenutku realno je tamo očekivati Belgiju.

Susreti protiv Hrvatske

Svjetsko prvenstvo 2002, kvalifikacije: Belgija – Hrvatska 0:0

Svjetsko prvenstvo 2002, kvalifikacije: Hrvatska – Belgija 1:0 (Bokšić)

Europsko prvenstvo 2004, kvalifikacije: Hrvatska – Belgija 4:0 (Srna, Pršo, T. Marić, J. Leko)

Europsko prvenstvo 2004, kvalifikacije: Belgija – Hrvatska 2:1 (Sonck 2 / D. Šimić)

Prijateljska utakmica, 2010: Belgija – Hrvatska 0:1 (Kranjčar)

Svjetsko prvenstvo 2014, kvalifikacije: Belgija – Hrvatska 1:1 (Gillet / Perišić)

Svjetsko prvenstvo 2014, kvalifikacije: Hrvatska – Belgija 1:2 (Kranjčar / Lukaku 2)

Prijateljska utakmica, 2021: Belgija – Hrvatska 1:0 (Lukaku)

Raspored

Belgija – Rusija (EURO, 12. lipnja, St. Petersburg)

Danska – Belgija (EURO, 17. lipnja, Kopenhagen)

Finska – Belgija (EURO, 21. lipnja, St. Petersburg)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!