Nogomet

Dinamo protiv Legije traži prolaz za minimalno osam europskih utakmica

Jan Šneler • srijeda, 04.08.2021.
Dinamo protiv Legije traži prolaz za minimalno osam europskih utakmica
Foto: Pixsell

Matematika je prilično jasna i Dinamo bi prolazom protiv varšavske Legije osigurao još barem osam europskih susreta, od čega šest u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europske lige...

Premda se nerijetko u hrvatskim medijima epiteti ključni i povijesni ponavljaju i više puta u jednoj sezoni, obično za susrete trećeg pretkola možemo reći da su neizmjerno važni. Prolaskom te faze kvalifikacija za Ligu prvaka, momčad osigurava barem grupnu fazu Europske lige, a u slučaju prolaza play-offa, grupnu fazu Lige prvaka.

Ulog je dakle izuzetno velik i toga su sigurno svjesni u taboru Dinama i varšavske Legije. Obje momčadi gaje nadu u prolaz i iskreno rečeno, obje imaju argumente koji idu u njihovu korist. Nominalno govoreći, Dinamo bi u ovom srazu trebao imati status favorita.

Modri su iskusnija momčad, barem što se tiče europskih natjecanja, na papiru skuplja ekipa, a i po igračima, Dinamov sastav djeluje kvalitetnije. Ipak, većina toga su činjenice koje u datom trenutku nisu presudne, već će veliku ulogu imati forma i atmosfera u ekipi.

Dinamo nažalost ima hendikep ove sezone, a taj je da ne može spojiti nekoliko dobrih partija zaredom. Već u ranoj fazi sezone dogodili su se pad koncentracije protiv Valura, poraz od Slaven Belupa i prilično loša obrambena igra u remiju protiv Rijeke.

Damir Krznar kao da još uvijek nije siguran koja mu je postava najjača, često rotira, nerijetko i dobar dio momčadi i to mora ostaviti traga na početku sezone. Slično kao u susretu protiv Omonije, Dinamo mora u prvom susretu pokazati da je bolja i kvalitetnija momčad te pokušati doći do pobjede kojom bi barem malo odškrinuo vrata posljednje faze kvalifikacija.

S druge strane čeka Legia koja također nije krenula fenomenalno u sezonu. Prije nekoliko dana, u drugom kolu Extraklase, poraženi su na gostovanju kod Radomiak Radoma rezultatom 3:1. U kvalifikacijama za Ligu prvaka mučili su se protiv Boda u prvom susretu, a nisu nimalo uvjerljivo svladali niti estonskog prvaka Floru koja je na trenutke izgledala kao opasnija momčad.

U većini susreta Legia igra s tri centralna braniča i dva vrlo visoko postavljena beka, od kojih onu desnu poziciju pokriva Josip Juranović. Obrambeno je Legia funkcionirala jako dobro prošle sezone te je primila svega 24 pogodaka u domaćem prvenstvu.

Što se napadačkih aduta tiče, trenutno je najbolji strijelac 30-godišnji Rafael Lopes, mada je udarna igla Legijina napada češki napadač Tomaš Pekhart. U ovom prijelaznom roku, Legia je dobro tržila i dovela nekoliko solidnih nogometaša.

Iz Arisa je stigao 29-godišnji branič Lindsay Rose koji ima dugogodišnji iskustvo igranja u Francuskoj, desnu stranu pojačat će Mattias Johansson koji je u Varšavu stigao iz Turske, na posudbu je doveden mladi Maik Nawrocki iz Werdera, iz ukrajinske Zorye došao je stoper Joel Abu Hanna, a u Legiji su se odlučili dovesti i bivšeg napadača Qarabaga Mahira Emrelija.

Legia definitivno radi na momčadi s kojom nakon četiri godine konačno želi ući u grupnu fazu europskog natjecanja. Prvi cilj je sigurno Liga prvaka u kojoj je Legia posljednji put igrala u sezoni 2016-17 kada je zauzela treće mjesto te natjecanje nastavila u Europskoj ligi.

Dinamo definitivno neće imati lagan posao, ali to je bilo i za očekivati u ovoj fazi natjecanja. Modri naoko djeluju kao bolja momčad, ali Krznar definitivno mora poraditi na većoj koncentraciji i odgovornosti u obrani. Srećom po Dinamo, napadački puno igrača dolazi u šansu za pogodak i to je izvrsna stvar jer nema neželjene ovisnosti o izdanju pojedinca.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!