Rukomet

Koronavirus bit će najveći neprijatelj svakoj reprezentaciji u Mađarskoj i Slovačkoj

Branimir Korać • utorak, 04.01.2022.
Koronavirus bit će najveći neprijatelj svakoj reprezentaciji u Mađarskoj i Slovačkoj
Foto: Pixsell

Bliži se prvo veliko natjecanje u 2022. godini. Mađarska i Slovačka ugostit će muške reprezentacije na Europskom prvenstvu u rukometu, a među sudionicima je tradicionalno i Hrvatska...

Siječanj je kao i obično rezerviran za rukomet, u akciji su rukometaši, a već tradicionalno parne godine donose Europsko prvenstvo. Ono se ove godine održava u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu također već tradicionalno nastupa i Hrvatska.

Ovo je drugi put u povijesti da se EP igra u više zemalja, a to je postala sve češća praksa na velikim natjecanjima svih sportova posljednjih godina. Prošlo europsko prvenstvo održano je prvi put s više organizatora pa su tako domaćini bili Austrija, Norveška i Švedska s tim da se onaj završni i najvažniji dio igrao u Stockholmu.

Hrvatska je jedna od tri reprezentacije koja je nastupila na svim europskim prvenstvima, počevši od prvog 1994. godine u Portugalu. Bit će joj ovo 15. nastup, a osim nje sve nastupe imaju još samo Francuska i Španjolska.

Debitanata na ovom Prvenstvu nema, a jedine tri reprezentacije koje dosad imaju samo po jedan nastup su Nizozemska i Bosna i Hercegovina koje su debitirale na prošlom Euru te Litva koja je zadnji put nastupila na Europskom prvenstvu još 1998. godine.

Za domaćinstvo ovog Europskog prvenstva postojao je interes među više zemalja, ali na kraju su predane samo tri kandidature. Mađarska i Slovačka zajedničkim snagama željele su organizirati ovaj Euro i njihova kandidatura bila je i glavni favorit za dobivanje. Tako je na kraju i bilo, Mađari i Slovaci dobili su 32 glasa, Belgija, Španjolska i Francuska 14 glasova, a Danska i Švicarska povukli su svoju kandidaturu prije glasovanja kada je postalo izvjesno da neće imati previše šanse.

Još jedna od prednosti mađarsko-slovačke kandidature je i činjenica da su slovački gradovi domaćini vrlo blizu mađarskoj granici. Prvenstvo se igra u pet dvorana, tri se nalaze u Mađarskoj dok su dvije u Slovačkoj.

Koliko će gledatelja biti na tribinama, ovisi o epidemiološkoj situaciji koja se tijekom natjecanja može mijenjati, a sadašnja situacija govori kako u Mađarskoj neće biti nekih posebnih restrikcija oko broja gledatelja. Ono što je potvrđeno, za ulazak u dvorane u Mađarskoj bit će potrebna COVID potvrda, samo cijepljeni i oni s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata moći će u dvoranu. Isto tako, nošenje maske u dvoranama je obavezno. Slovaci još uvijek nisu potvrdili hoće li biti gledatelja na tribinama i koliko će ih biti dopušteno. Slovačka vlada obvezala se do 9. siječnja donijeti odluku.

Hrvatska skupina igrat će se u Szegedu u Pick Areni, dvorani u kojoj svoje utakmice igra Pick Szeged. Dvorana je kapaciteta 8143 mjesta i poznato je kako Szeged uvijek ima sjajnu atmosferu. Grad je smješten praktički uz granicu sa Srbijom tako da se očekuje kako će veliki broj srpskih navijača doći na mečeve, a kako Szeged nije toliko daleko, očekuju se i hrvatski navijači.

jedna skupina igrat će se i u Debrecenu u Fönix Areni kapaciteta 6480 sjedećih mjesta. Košice su domaćin još jedne skupine koja će se igrati u Steel Areni, a druga faza natjecanja odigravat će se u Budimpešti i Bratislavi.

Bratislava ima Ondrej Nepelu Arenu kapaciteta oko deset tisuća mjesta, a Budimpešta velebnu novoizgrađenu Arenu koja je s kapacitetom preko 20 tisuća mjesta jedna od najvećih u Europi. Dvorana je tek otvorena i ovo će biti prvo natjecanje u njoj, a ugostit će i ovogodišnji Final Four Lige prvakinja, 2024. godine Europsko prvenstvo za rukometašice te 2027. godine Svjetsko prvenstvo za rukometašice.

I ove godine Hrvatsku će uz reprezentaciju predstavljati i jedan od najboljih sudačkih parova svijeta Matija Gubica i Boris Milošević koji imaju veliki ugled i u IHF-u i u EHF-u te su već sudili niz najvećih utakmica.

Ovaj format natjecanja s 24 reprezentacije predstavljen je na prošlom Europskom prvenstvu i trebao bi se zadržati neko vrijeme. EHF i IHF poput ostalih saveza vole eksperimentirati s brojem sudionika, svjedoci smo kako se broj kroz povijest povećavao u svim sportovima, ali 24 rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu je maksimum ako se želi zadržati neka kvaliteta Prvenstva. Svjetsko prvenstvo za rukometašice s 32 reprezentacije pokazalo je kako postoje ogromne razlike u kvaliteti i broj sudionika je ipak prevelik.

U Europi je ipak veća koncentracija kvalitete i nema razloga da ne gledamo kvalitetan i zanimljiv rukomet. Najveći neprijatelj tome bit će koronavirus koji radi kaos već sada dijelu reprezentacija, vidjeli smo i što se događalo ne tako davno na Svjetskom prvenstvu rukometašica stoga nitko ne može biti siguran da će doći i ostvariti veliki rezultat bez obzira na kvalitetu koju posjeduje. Kako je naglasio Nikolaj Jacobsen - nekoliko pozitivnih slučajeva i Prvenstvo je za vas završilo.

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!