Košarka

Zadrani imaju prvu meč loptu, može li se Split izvući iz dubokog ponora?

Branimir Korać • nedjelja, 04.06.2023.
Zadrani imaju prvu meč loptu, može li se Split izvući iz dubokog ponora?
Foto: FaH

Košarkaši Zadra večeras imaju priliku postati prvakom Hrvatske. Na Višnjiku dočekuju momčad Splita i traže treću pobjedu u finalnoj seriji...

Zadar je glavninu posla u seriji protiv Splita napravio, upisao je pobjede u oba susreta i za Zadrane je svaka sljedeća utakmica meč lopta. U svojoj dvorani na Višnjiku Zadar je favorit protiv bilo koje hrvatske ekipe i Splitu će trebati malo čudo da se izvuče iz ove rupe i dođe do preokreta.

Igraj na Zadar - Split na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Veliku pomoć Zadrani su imali u ta dva susreta s tribina, iako su bili malobrojniji, njegovi navijači napravili su da se igrači Zadra osjećaju kao da igraju kod kuće. Splićani su u tom segmentu podbacili i to je pomoglo Zadru da se vrati kući s dvije pobjede.

Naravno, veliku ulogu igrala je i kvaliteta igrača, Luka Božić je klasa za sebe i njegove igre i u finalnoj seriji su na vrlo visokoj razini. Veliku pomoć pruža i Karlo Žganec koji izgleda vrlo dobro u ovoj seriji, tu je i Dario Drežnjak, borbeni Arijan Lakić, Zadar ima sasvim dovoljno aduta za dovršiti posao.

Ono što može pružati neku nadu Srđanu Subotiću da njegovi igrači mogu zakomplicirati seriju je činjenica da kod većine ima još puno prostora za bolji nastup. Posebno se to odnosi na Splitove Amerikance koje smo gledali i u boljim izdanjima.

Da bi Split napravio nešto više u Zadru, morat će odigrati znatno bolje nego u prva dva susreta na svom parketu. Takav nastup neće biti dovoljan za slavlje na vrućem terenu na Višnjiku.

Prema posljednjim informacijama dvorana će biti puna, ali takvo što se i očekivalo, posebno nakon dvije pobjede Zadra na Gripama. Zadrani večeras u dvoranu dolaze proslaviti naslov prvaka. Čak i ako ne uspiju, imat će još jednom priliku na istom mjestu i u istim uvjetima. U svakom slučaju Split je u problemima.

Što su rekli

Danijel Jusup, trener Zadra: "Igrače sam upozorio na greške iz nekih prijašnjih finala, rekao im da ne upadnu u zamku koja bi ih odvukla od obveza koje imaju. Naravno, Splitu neće biti lako igrati pred devet tisuća ljudi, ali postoji realna opasnost i da mi u tome izgorimo. Psihološki moment je najbitniji, taktički će uvijek biti nekih promjena, sitnih popravaka u odnosu na prošlu utakmicu. To su sitne korekcije, ali i one mogu presuditi."

Srđan Subotić, trener Splita: "Jasno je da Zadar ima prednost i da je jednom rukom na trofeju. Dolazimo u Zadar motivirani, mislim da smo većim dijelom ove prve dvije utakmice odigrali dobro. Nedostajalo nam je "ono nešto" što smo imali u prethodnim međusobnim utakmicama koje su isto bile izjednačene. Vjerujem da će i ova biti egal."

Mjesto, vrijeme

Zadar, KC Krešimir Ćosić, 20:00 sati

Nedostaju

Zadar: -

Split: -

Prošli međusobni dvoboj

Split je doživio potpuni raspad u završnici druge utakmice i to mu se ne smije ponoviti. Uspio se odvojiti i povesti 75:68, ali onda je stao i Zadar je velikom serijom prvo izborio produžetak i onda u njemu otišao na nedostižnu prednost. Na kraju je slavio 94:84.

Prognoza

Veliko je pitanje koliko se Split može psihološki podići nakon onakva dva poraza u svojoj utakmici. Zadrove šanse da dovrši posao su izrazito visoke.

FOTO: HINA/ Miroslav LELAS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!