Košarka

Kreće finalna serija ABA lige: Partizan i Crvena zvezda u borbi za trofej

Branimir Korać • utorak, 13.06.2023.
Kreće finalna serija ABA lige: Partizan i Crvena zvezda u borbi za trofej

Nakon dosta prepucavanja i natezanja ipak kreće finalna serija ABA lige. Partizan i Crvena zvezda kreću u bitku za sedmu titulu regionalnog prvaka...

Prije svakog dvoboja između Partizana i Crvene zvezde kreće psihološki rat u kojem se ne biraju sredstva, a kada je riječ o borbi za trofej, onda sve to ide na razinu više. Tako je i uoči ovog finala doigravanja u ABA ligi, ovaj put bilo je svađe, borbe i prijetnji zbog rasporeda s obzirom da se finalna serija ABA lige poklapa s finalnom serijom srpskog prvenstva u kojoj Zvezda igra, a Partizan ne.

Igraj na Partizan - Crvena zvezda na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U konačnici je postignut nekakav dogovor i finalna serija ABA lige kreće danas, Partizan ima prednost domaćeg parketa i uz veliku pomoć svojih navijača krenut će danas po vodstvo u seriji.

I jedni i drugi osvojili su titulu prvaka ABA lige po šest puta, Zvezda je svoju prvu osvojila tek 2015. godine i od tada samo jednom nije bila prvak i to u sezoni 2017/2018 kada je u finalnoj seriji bolja bila Budućnost s 3-1.

Partizan s druge strane ima također razdoblje u kojem je dominirao, od 2007. godine do 2013. uzeo je pet titula prvaka, jedinu u tom razdoblju koju nije osvojio uzeo je Maccabi finalnom pobjedom protiv Cedevite 2012. godine. Posljednja Partizanova titula je ona iz 2013. godine kada je u finalu svladana baš Zvezda.

I jedni i drugi u ovu seriju ulaze dosta svježi. Partizan je imao naporan raspored s četvrtfinalom Eurolige i pet utakmica protiv Real Madrida, zatim je odrađivao "prekovremeno" i u ABA doigravanju protiv Studentskog centra i Cedevite Olimpije, ali imao je punih tjedan dana odmora i pripreme za ovo finale.

S druge strane Crvena zvezda je bila praktički tri tjedna bez utakmice, ali je zato prošlog tjedna odradila dvije utakmice finala domaćeg prvenstva protiv FMP-a. 9. i 11. lipnja upisala je pobjede, obranila titulu prvaka Srbije i vratila se u natjecateljski ritam.

Što su rekli

Željko Obradović, trener Partizana: "Imam poruku za naše navijače koji su pokazali da su najbolji i najodaniji u Europi. Pozivam ih da ponovno naprave fantastičnu atmosferu, da bodre ekipu i da sve protekne u fer i sportskom duhu. Da se svi ljudi iz Crvene zvezde osjećaju ugodno i da se nakon utakmice isključivo i samo priča o košarci. Očekujem zanimljivu seriju, imali smo vremena za pripremu i nadam se da ćemo već u prvoj utakmici odigrati dobro. Sigurno moramo biti na visokom nivou ako mislimo pobijediti u prvom susretu."

Duško Ivanović, trener Crvene zvezde: "S ovom pauzom, kao da smo imali malu predsezonu, pripreme, pa se malo sve poremetilo, ali vidjet ćemo kako će izgledati. U svim utakmicama bit će ključ kvaliteta jedne i druge ekipe. Partizan ima veliku napadačku kvalitetu, a mi smo možda malo bolji u obrani. Vidjet ćemo što će prevagnuti na kraju. Što se tiče momčadi, u ovakvim utakmicama nema nikakvog opravdanja, svi su spremni. Najvažnije je to da moramo igrati s puno samopouzdanja, imati strpljenja i odgovoriti na sve što Partizan postavi u svojoj igri."

Mjesto, vrijeme, suci

Beograd, Štark Arena, 20:00

Suci: Saša Pukl, Josip Radojković, Milan Nedović

Nedostaju

Partizan: -

Crvena zvezda: -

Prošli međusobni dvoboj

Prošli dvoboj ovi protivnici su imali u 21. kolu ABA lige. Partizan je slavio s 92:81 s nezadrživim Mathiasom Lessortom koji je upisao 27 poena i osam skokova. Kod Zvezde Facundo Campazzo prednjačio je s 21 poenom i pet asistencija.

Prognoza

Mala prednost ide Partizanu koji je domaćin, imao je tjedan dana za odmor, a Zvezdu čeka pakao na tribinama i agresivan i motiviran protivnik na terenu.

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

ABA liga, doigravanje

finale

Partizan88:80Crvena zvezda
Partizan87:78Crvena zvezda
Crvena zvezda91:78Partizan
Crvena zvezda68:56Partizan
Partizan96:85Crvena zvezda

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!