Ostali sportovi

Dvije pobjede hrvatskih odbojkašica: 'Pokazale smo da možemo i s najvećima'

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 19.06.2023.
Dvije pobjede hrvatskih odbojkašica: 'Pokazale smo da možemo i s najvećima'

Hrvatske odbojkašice odradile su vrlo dobro turnir u Brazilu, protiv dva snažnija protivnika uzele su po set, a one s kojima mogu igrati svladale su s po 3:0...

Ženska hrvatska odbojkaška reprezentacija u oslabljenom sastavu, bez nekoliko ključnih igračica te s nekoliko rekovalescenata, odigrala je drugi turnir VNL Lige nacija na maestralnoj razini. Od četiri susreta slavile su u dva, protiv Koreje 3:0 (23, 21, 14) te u posljednjem susretu protiv Tajlanda, također s 3:0 (17, 21, 20) i to nakon tek 17 sati poslije iscrpljujućeg susreta protiv aktualnih svjetskih prvakinja Srbije od kojih su izgubile 1:3. Istim rezultatom Hrvatice su izgubile i od olimpijskih pobjednica, reprezentacije SAD.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Protiv Tajlanda Hrvatice su dominirale na servisu, napravile šest aseva, pet više od suparnica, bile bolje u bloku (7-3), napadu (46-44), te napravile manje pogrešaka (10-16). Korektorica Andrea Mihaljević s 19 poena bila je najučinkovitija u hrvatskim redovima, uz nju kapetanica, srednja blokerica Martina Šamadan upisala je 14.

Nakon brazilskog turnira Martina Šamadan je konstatirala: "Iz utakmice u utakmicu pokazivale smo sve bolju igru i pokazale da se možemo nositi i s najvećim ekipama. Ovim pobjedama omogućile smo si velike šanse za igranje u VNL-u i dogodine. Jako smo sretne zbog ovih dobrih rezultata, no čeka nas još posljednji turnir na Tajlandu gdje moramo potvrditi ove dobre igre."

Posljednjeplasirana reprezentacija od njih 16 koliko sudjeluju u VNL ispada, tj. igra kvalifikacije na Challenger kupu s pretendentima za Ligu nacija dogodine. Hrvatska je trenutno na 14. mjestu sa šest bodova i skorom setova 8-18, ispred Bugarske s pet bodova i Tajlanda bez bodova.

Hrvatski izbornik Ferhat Akbaš nakon posljednje utakmice je rekao: "Na ovom turniru u Brazilu počeli smo rasti kao ekipa, igračice su se adaptirale na ritam igara na svjetskoj razini. Pobjede protiv Koreje i Tajlanda povijesne su. Idući tjedan novi je izazov na Tajlandu, ne želimo ispasti iz VNL-a pa sam siguran da će igračice dati sve od sebe i pružiti ponovno sjajne partije u Bankoku."

Karla Antunović, mlada organizatorica igre koja je tek ovo ljeto ušla u reprezentaciju i odmah u prvu postavu, dodala je na kraju: "Početak turnira otvorile smo s jednom od najboljih ekipa na svijetu, reprezentacijom SAD-a i izgubile 1:3, ali nas to nije obeshrabrilo. Vidjele smo da se možemo nositi sa svima pa smo to i pokazale dva dana kasnije protiv Koreje koju smo u sjajnoj utakmici svladale s 3:0. U treći susret protiv Srbije ušle smo nervozno, no ipak smo uspjele dobiti treći set. Na kraju je njihovo iskustvo presudilo pa smo izgubile 1:3. Kao šećer na kraju došla je posljednja utakmica s Tajlandom gdje smo ušle hladne glave i držale smo se svog sustava igre i na kraju pobijedile s 3:0. No, čeka nas još najvažniji turnir na Tajlandu gdje ćemo dati sve od sebe da ispunimo cilj, a to je ostanak u Ligi nacija."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!