Nogomet

Saudijci kupuju nogomet

Branimir Korać • srijeda, 21.06.2023.
Saudijci kupuju nogomet
Foto: EPA

Svakodnevno s nogometnog tržišta dolaze priče o ponudama kojima bogati Saudijci zasipaju zvučna nogometna imena diljem Europe. Neki transferi su već odrađeni, neki su u najavi, a neki se pripremaju, no sve to i dalje ne predstavlja opasnost za europski monopol u klupskom nogometu u svijetu...

Davno je prošlo vrijeme kada se nogomet igrao isključivo iz ljubavi, već dugo smo u vremenu biznisa. U sportu, a posebno u nogometu, okreće se ogroman novac, klubovi raspolažu s ogromnim sredstvima, igrači imaju ogromne ugovore, a polako ulazimo u novu fazu u kojoj oni koji imaju neograničena sredstva pronalaze način kako svoju igračku učiniti što interesantnijom.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Početkom ovog stoljeća krenula je sve naglašenija privatizacija klubova, milijarderi širom svijeta osjetili su kako kroz nogomet mogu pojačati svoj utjecaj, podići se u hijerarhiji kao vlasnici velikih klubova, a sve je to nekako dovelo i do rivalstva među njima, postalo je stvar prestiža posjedovati klub koji je uspješan.

Neki su u tome uspjeli, neki baš i ne, ostavili su klubove u teškom stanju, prodavali ih samo kako bi ih se riješili nakon što su izostajali rezultati na terenu i u uredu. Dio njih je odustajao zbog velikih gubitaka, a dio njih jer se jednostavno nisu snašli na prostorima ograničenog trošenja. Naime u europskom nogometu već više od deset godina na snazi su pravila financijskog fair playa koji u značajnoj mjeri ograničava trošenje klubova.

Bilo je pokušaja dovlačenja velikih igrača u druge lige izvan Europe, nudili su im se ogromni ugovori pa je tako jedno vrijeme bila aktualna Kina. Tamošnji klubovi s ciljem "razvoja nogometa" uspjeli su dovesti dio igrača i trenera ponudivši im ugovore kakve u Europi nisu mogli dobiti, ali s vremenom su neki od vlasnika klubova ušli u probleme i splasnula je cijela euforija. Balon se doslovno ispuhao.

Sada je aktualna Saudijska Arabija koja ima veliki državni plan koji obuhvaća i jačanje sporta kao jednu od vrlo bitnih stavki. Prema tom masivnom planu Saudijska Arabija uložit će ogroman novac do 2030. godine za jačanje industrije, za zapošljavanje i dovođenje brojnih sportskih zvijezda na saudijsko tlo.

Financiranje ovog plana je na državi, konkretnije fondu kojim upravlja princ Mohammed bin Salman. Isti taj fond upravlja Newcastleom, ali i svim najvećim saudijskim nogometnim klubovima.

Plan Saudijaca je stvoriti jednu od najvećih liga svijeta, a za to trebaju jake klubove pune kvalitetnih igrača. Saudijci nisu prirodno talentirani za nogomet, općenito nemaju globalno velike sportaše i trebaju druge da popune ta mjesta koja jamče kvalitetu i zanimanje svjetske javnosti.

Kako to najjednostavnije napraviti? Upravo onako kako i rade, nuđenjem ogromnih ugovora velikim nogometnim imenima, ali uglavnom imenima koja su u silaznoj putanji i sve bližeg kraja karijere. Dolazak Cristiana Ronalda u Al-Nassr bio je znak i poruka da Saudijci misle ozbiljno. Ronaldo je postao ambasador saudijskog nogometa, on je taj koji je još uvijek veliki autoritet u svijetu nogometa i jasno je poručio - Saudijska Arabija vrlo brzo će imati jednu od najjačih liga svijeta.

Čovjek bi rekao, plan će biti ispunjen.

Koliko je to realno? Nema nikakve dvojbe da su Saudijci u velikoj ofenzivi i da mogu i da žele platiti više nego što itko drugi može. Isto tako nema nikakve dvojbe da će dio igrača uistinu preseliti u saudijsku ligu i svakako podići zanimanje za nju. Samim dolaskom Ronalda u saudijski nogomet, doslovno preko noći porastao je interes za tamošnjom ligom za nevjerojatnih 310 posto, pokazalo je istraživanje.

Ronaldu se pridružio i Karim Benzema koji je stigao iz madridskog Reala u Al-Ittihad i to je bio jasan znak da Saudijci ne misle stati. Nakon što su oni potpisali, nakon što je ozbiljnu ponudu dobio i Leo Messi, pa niz drugih igrača, nitko nije niti pomislio da će sve stati na tri-četiri globalno jaka imena.

Danas praktički nema velikog igrača koji je pri kraju s ugovorom ili mu je isti završio, a da s njim nisu stupili u kontakt bogati Saudijci. Zasad dobar dio igrača odolijeva tim ponudama, ali ima i onih koji se ipak spremaju u novu obećanu zemlju.

Veteranski boom imali smo prije nekog vremena i u MLS-u gdje je također završio dio velikana pred kraj karijere privučen bogatim ugovorima, stilom života i manje zahtjevnom ligom. No nije potrajalo, Amerikanci su se ipak odlučili za mali zaokret i počeli su više pozornosti pružati svojim igračima i mlađim igračima izvana od kojih će imati koristi u budućnosti. Počeli su razmišljati više nogometno i sada oni proizvode sve više mladih igrača koji odlaze prema Europi u jaču konkurenciju, a reprezentacija im je na sasvim korektnoj razini.

Niti Aleksandar Čeferin nije posebno zabrinut ovom saudijskom akcijom. Činjenica je da odlazi dio marketinški zanimljivih igrača, ali Čeferin je uvjeren kako Saudijci neće moći privući igrače koji su puni motiva i u naponu snage te još daleko do svog vrhunca. Predsjednik Uefe uvjeren je da je njihov motiv za osvajanjem trofeja u najjačoj konkurenciji, a to je europska, ipak znatno veći od želje za lakom zaradom koja se nudi u Saudijskoj Arabiji.

I dok Saudijci podižu ulog, u europskom nogometu priprema se inačica salary capa koji bi mogao dovesti do određenog rezanja troškova i spriječiti one najbogatije i najveće klubove da nemilice troše i još više se udaljavaju od konkurencije. Taj plan ne bi trebao ugroziti niti ovo saudijsko mamljenje igrača i trošenje ogromnih svota.

Gdje su Hrvati u toj saudijskoj priči? Nije nikakva tajna da im je najzanimljiviji Luka Modrić koji može u Saudijskoj Arabiji za dvije-tri sezone zaraditi više nego što je zaradio u dosadašnjem dijelu karijere. Međutim Luka je nebrojeno puta rekao da želi ostati u Real Madridu do kraja i toga se drži, saudijsku ponudu glatko je odbio.

Najnovije vijesti govore o interesu Saudijaca za Marcelom Brozovićem i Zlatkom Dalićem. Za Brozovića se bore Al-Nassr i Barcelona te je izvjesno da će napustiti Inter. Hoće li prevagnuti ugovor karijere što se tiče financija ili ugovor karijere što se tiče sportske strane, ostaje za vidjeti. Dalić je pak jako popularan na Bliskom istoku, tamo je ostvarivao vrhunske rezultate i nije čudno da ga žele učiniti najbogatijim trenerom svijeta. Primamljivo zvuči, ali Saudijci imaju jedan veliki problem - Dalić je više puta rekao da radi posao iz snova vodeći hrvatsku reprezentaciju.

Bilo bi zanimljivo sjesti u vremeplov i prebaciti se u 2030. godinu i vidjeti što se dogodilo sa saudijskom ligom? Je li projekt propao kao onaj kineski ili su Saudijci stvorili uistinu respektabilnu ligu i pobrali dobar dio vrhnja?

Istina bi mogla biti u sredini. Teško će saudijski klubovi ući u finalncijske probleme kao oni kineski, dapače, gotovo sigurno neće ma kolike god ugovore ponudili jer imaju osigurano financiranje. Za očekivati je da će im se liga polako dizati i s igračke i marketinške strane, ali i dalje za ogromnu većinu igrača ona neće biti opcija do neke faze u karijeri. Možete li zamisliti da jedan Mbappe ili Haaland odu već sutra u Saudijsku Arabiju? Jako teško.

U ovom trenutku Saudijci su prisiljeni nuditi nebulozne ugovore igračima kako bi ih privukli u svoje klubove i podigli njihovu kvalitetu. U budućnosti, će i dalje morati plaćati dosta više nego primjerice Real ili Barcelona, ali kada već budu imali određenu kvalitetu, te svote bi mogle biti nešto manje.

Međutim, sportski motiv je nešto što Saudijci ne mogu kupiti ma koliko god se trudili. Krenule su priče i o oživljavanju projekta Superlige u saudijskoj inačici, Saudijci su navodno spremni ponuditi klubovima koji bi igrali Superligu, ako ih UEFA izbaci iz svojih natjecanja, igranje na saudijskom tlu u dodatnom natjecanju čime bi popunjavali budžet sredstvima bez kojih bi ostali neigranjem Lige prvaka.

Europa je praktički oduvijek imala monopol na ono najbolje i najveće u svijetu nogometa. Kao što mladi košarkaši sanjaju odlazak u SAD i NBA ligu, tako i mladi nogometaši izvan Europe sanjaju odlazak u klubove koji igraju Ligu prvaka. Tu je prestiž, tu je tradicija i ona najviša kvaliteta. Saudijska Arabija zasad može ponuditi samo novac i igranje u lakšem okruženju i bez pritiska. Još je jako daleko od toga da može ponuditi i onaj natjecateljski naboj kakav je u Europi i vrlo je upitno hoće li se uspjeti tome ikada i približiti.

I dalje će njihovi klubovi u svojim postavama imati niz igrača koji su kvalitetom puno ispod onih koji dolaze iz Europe, iluzorno je za očekivati da će preko noći svi dovući baš toliko pojačanja. Do 2030? To je već izvedivo, ali što to znači za saudijske igrače i reprezentaciju? Ništa posebno dobro. Dolazak velikog broja stranaca sigurno će im zatvoriti prostor. Kinezi su se vodili logikom kako će njihovi igrači postati odlični samo trenirajući i igrajući uz brojne igrače koje su privukli u ligu. Nije baš bilo tako jednostavno. Nogomet možete naučiti igrati, ali da bi postali pravi igrač, morate imati i ono nešto.

Ili da približimp: Hrvatska nikada neće imati novac kao Saudijska Arabija, ali niti Saudijska Arabija neće imati taj talent za sport kao Hrvatska. S tim se rađate. Saudijci uz svo svoje bogatstvo da bi privukli pozornost svijeta i da ih netko u sportskom smislu počne doživljavati, moraju raditi upravo ovo što rade.

Hoće li to protresti nogometno tržište? Zasigurno hoće, ustvari već je, ali još uvijek nema panike u europskim velikanima. Oni su još uvijek ti koji odlučuju o sudbinama najvećih igrača.

FOTO: EPA/STR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!