Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice ne odustaju od Lige nacija, na Challengeru u Lavalu tražit će ponovni plasman

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 03.07.2023.
Hrvatske odbojkašice ne odustaju od Lige nacija, na Challengeru u Lavalu tražit će ponovni plasman

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija okončala je svoj ovogodišnji nastup u Ligi nacija, na pretposljednjem, 15. mjestu, s dvije pobjede u 12 utakmica i šest bodova...

Nakon tri turnira, u Japanu, Brazilu i Tajlandu, iza Hrvatske ostala je Južna Koreja, no kako ona ima zaštićeni status u VNL-u, u dodatne kvalifikacije za nastup dogodine morat će upravo naša reprezentacija.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na tom Challenger turniru, koji se krajem srpnja (27. do 30. srpnja) igra u francuskom Lavalu, nastupit će uz hrvatsku i domaću reprezentaciju nacionalne vrste Kolumbije, Kenije, Meksika, Vijetnama, Švedske i Ukrajine. Baš preko tog kvalifikacijskog Challenger turnira lani su Hrvatice, osvojivši prvo mjesto u Zadru, stekle pravo igranja u ovogodišnjoj Ligi nacija. U kojoj, bez obzir na to što moraju u dodatne kvalifikacije, ne misle igrati samo jedno ljeto, već se nadaju nastupima i dogodine.

Iako ih je pratio peh neigranja najboljih igračica cijelo vrijeme, zbog ozljeda, pa niti na jednom turniru nisu igrale u istom sastavu, srednja blokerica Ema Strunjak, jedna od onih koja je igrala na sva tri turnira, ne gubi optimizam kada kaže: "Za sada nam je ovo kraj posljednjeg, trećeg turnira VNL-a, no već razmišljamo o kraju mjeseca i kvalifikacijama u Francuskoj gdje se ponovno nadamo osvojiti Challenger kup i zadržati i dogodine mjesto u Ligi nacija. Možda rezultatski to i nije ispalo baš najbolje, ali mislim da su sve ove utakmice bile jako veliko iskustvo za sve nas i mislim da nam je to baš trebalo, da se naviknemo na ovaj nivo. Sada ćemo dobiti mali odmor, a onda krećemo s pripremama u Zadru kako bi osvojile Challenger kup."

Lea Deak, organizatorica igre, dodaje: "Šteta što nismo već kroz ovaj dio VNL-a osigurali nastup i dogodine, no ostaje nam Challenger preko kojeg želimo i dalje igrati u Ligi nacija. U Francuskoj želimo prikazati našu najbolju igru jer smo sada vidjeli kakav je to zapravo nivo igranja u VNL-u i koliko bi nam svima značilo da smo i nadalje u tom društvu. Idemo se boriti, idemo osigurati nastup i dogodine u VNL-u."

Božana Butigan, srednja blokerica koja se priključila tek na posljednjem turniru, iako još nezaliječena, komentirala je na kraju: "Trebala nam je jedna pobjeda na posljednjem turniru, koju nažalost nismo izborile, iako smo imale lijepe prilike i protiv Kanade i protiv Nizozemske. Možda je tu razlog i to što su djevojke dosta iscrpljene jer turnir dugo traje i duga su putovanja. Nažalost, nismo uspjele ovako ostati u VNL i za sljedeću godinu, no to ne znači da odustajemo. Naprotiv, sada imamo još veći motiv nastaviti i dalje u VNL-u jer smo osjetile kako je igrati u tom najelitnijem odbojkaškom natjecanju. To je veliko iskustvo za sve nas, jer smo najmlađa reprezentacija. U Francuskoj nas očekuju dobre ekipe, koje će također napraviti sve da se domognu VNL-a, ali nadam se da ćemo mi do kraja odraditi našu misiju i ostati u Ligi nacija i dogodine."

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, Frane Žanić, također pun optimizma gleda na protekli turnir i predstojeći Challenger kup: "Mislim da trebamo biti realni i pogledati koje su ekipe završile ispred nas, a tu prije svega mislim na 12 reprezentacija koje imaju zaštićeni status. Na kraju je Koreja ostala iza nas, no mi idemo u kvalifikacije, jer ona ne može ispasti. Znamo da neće biti lagano u Francuskoj, no mislim da smo mi svojim igrama ove sezone pokazali da se možemo nositi sa svim najjačim reprezentacijama svijeta. Realno, jedini kiks u VNL bila je utakmica protiv Bugarske, prva na rasporedu, gdje smo podbacili. Sve ostale susrete bili smo u egalu, gubili tijesno, dobili Koreju i Tajland. Pogotovo je vrijedna pobjeda protiv Tajlanda koji je bolje rangirana ekipa od nas. No, ne treba gubiti glavu, ne treba strahovati, jer je ovih 12 utakmica pokazalo da sa svima možemo igrati ravnopravno. Pred skorašnje EP ovo je odlična priprema, a nadam se da ćemo kroz Challenger zatržati status u VNL i dogodine, jer onda ćemo biti još više konkurentni, obzirom da smo bili najmlađa ekipa ove sezone. Sve u svemu, moramo gledati naprijed, moramo gledati pozitivno, ali i analizirati zbog čega smo ostali jednu pobjedu kratki za siguran ostanak u VNL bez Challengera."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!