Nogomet

Feyenoord i Celtic u pozitivnom ozračju dočekuju početak Lige prvaka

Petar Jenjić • utorak, 19.09.2023.
Feyenoord i Celtic u pozitivnom ozračju dočekuju početak Lige prvaka
Foto: EPA

Pred nama je utakmica prvog kola Lige prvaka u skupini E gdje ćemo gledati dvoboj između Feyenoorda i Celtica. I jedni i drugi na pozitivnom valu dočekuju početak grupne faze...

Prvo kolo nove sezone Lige prvaka večeras će odigrati Feyenoord i Celtic na De Kuipu u Rotterdamu. Bit će to dobra prilika jednima i drugima za bodove, iako je domaćin u statusu barem blagog favorita. S obzirom na to da su u skupini još Lazio i Atletico Madrid, očekujemo da će svaki bod biti zlata vrijedan za europsko proljeće.

Igraj na Feyenoord - Celtic na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemska momčad posljednji je put igrala Ligu prvaka u sezoni 2017./18. kada je bila u skupini s Manchester Cityjem, Šahtarom i Napolijem te završila kao posljednja sa samo tri osvojena boda. Napredak se definitivno očekuje ovoga puta.

Feyenoord je u novu natjecateljsku sezonu krenuo porazom u nizozemskom Superkupu od PSV-a, nakon čega su uslijedila dva prvenstvena remija - 0:0 protiv Fortune Sittard i 2:2 protiv Sparte Rotterdam. Nakon toga ekipa se probudila pobjedom protiv Almere Cityja s visokih 6:1, nakon čega je s 5:1 slavila u gostima kod Utrechta.

Kao uvod u današnji susret na domaćem su terenu bili bolji od Heerenveena sa 6:1, a čak se šest različitih igrača upisalo u strijelce. Jedan od njih je i Luka Ivanušec koji je otvorio dan prekrasnim pogotkom, svojim prvim od dolaska u momčad. Večeras ga očekujemo u početnoj postavi.

Ista je europska sudbina zadesila škotski klub prošle sezone. U skupini F s Real Madridom, RB Leipzigom i Šahtarom završili su na posljednjem mjestu sa samo dva upisana remija. Kao i Feyenoord, to je definitivno mjesto gdje ima prostora za napredak.

S druge strane, Celtic je odigrao pet prvenstvenih utakmica. Krenuo je pobjedama protiv Ross Countyja (4:2) i Aberdeena (3:1), nakon čega je ispao u Liga kupu od Kilmarnocka (1:0). Uslijedio je prvenstveni remi bez golova protiv St. Johnstonea, nakon čega su stigle dvije pobjede. Jedna je protiv najvećeg rivala Rangersa u gostima (1:0), a nakon toga i domaća protiv Dundee FC-a od 3:0.

Što su rekli

Arne Slot, trener Feyenoorda: "Celtic je bolji klub od Rangersa posljednjih deset godina, iako znam da će njihovi navijači to shvatiti kao malu uvredu. Ako gledate nastupe, mislim da su posloženi drugačije od njih, imaju dosta igrača kojima se treba diviti. Vjerujem da moji igrači imaju sve potrebne individualne kvalitete, ali i da mogu rasti kao momčad."

Brendan Rodgers, trener Celtica: "Arne Slot je napravio jako dobar posao otkako je došao. Igraju na jako dobroj razini nogometa, imaju sjajne igrače i jako se veselim izazovu. Imamo dosta mladih igrača koji će po prvi puta iskusiti ovako nešto, ali i nekoga poput Joea Harta koji razumije što znači ovo natjecanje."

Mjesto, vrijeme, suci

De Kuip, Rotterdam, 21:00

Sudac: Irfan Peljto (BiH)

Nedostaju

Feyenoord: Gimenez (suspenzija), Ueda, Bijlow (ozljeda), Nieuwkoop pod upitnikom

Celtic: Carter-Vickers, Tilio, Mawroci, Johnston (ozljede), Phillips, Bernardo i Palma pod upitnikom

Zadnji susret

Ove dvije momčadi igrale su u finalu Europskog kupa 1970. godine kada je nizozemska ekipa stigla do pobjede od 2:1.

Prognoza

Izostanak jednog od najboljih igrača mogao bi malo poremetiti Feyenoord, ali ne toliko da u sezonu Lige prvaka ne krene pobjedom. Sve osim pobjede Nizozemaca večeras bilo bi iznenađenje.

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!