Nogomet

Belgija je već osigurala nastup na Euru, Švedskoj treba čudo za drugo mjesto

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 16.10.2023.
Belgija je već osigurala nastup na Euru, Švedskoj treba čudo za drugo mjesto
Foto: EPA

U skupini F kvalifikacija za Europsko prvenstvo puno toga je jasno. Belgija je i matematički osigurala nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a već danas to može napraviti i Austrija...

Belgija je opravdala status favorita skupine F kvalifikacija za Europsko prvenstvo i dvije utakmice prije kraja već je osigurala nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Igraj na Belgija - Švedska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I dok je Belgija svoj posao odradila prema očekivanjima, s druge strane Švedska je podbacila. Samo šest bodova u prvih pet utakmica i veliki zaostatak za Belgijom i Austrijom, nešto je što u Švedskoj nisu očekivali.

Švedsku u igri za drugo mjesto drži još samo teorija, a to znači da do kraja mora upisati sve tri pobjede. Osim ovog gostovanja kod Belgije, Švedsku očekuje i gostovanje kod Azerbajdžana i domaći susret protiv Estonije.

Jasno je da je za Švedsku ovo gostovanje u Belgiji ipak najvažnija utakmica, a ujedno i najteža. Ako upiše pobjedu ovdje, ostat će nada da Švedska može do devet bodova.

Međutim tu je jedan problem, a zove se Austrija. Austrija ima sedam bodova više od Švedske i još dvije utakmice. Da bi Šveđani došli ispred nje, Austrijanci smiju osvojiti samo jedan bod u posljednja dva susreta, na gostovanjima kod Azerbajdžana i Estonije.

Iako je dosta toga poznato uoči ovog dvoboja, ne treba sumnjati kako će Belgija i Švedska ponuditi borbenu i zanimljivu utakmicu.

Što su rekli

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Izborili smo prolazak kroz kvalifikacije, ali tu naš posao ne završava. Svaka sljedeća utakmica je također vrlo važna i u njima možemo dobiti puno toga. Švedska je težak i kvalitetan protivnik stoga moramo pružiti sve od sebe da dođemo do bodova u ovom dvoboju. Igrat ćemo s najboljim sastavom koji trenutno možemo izvesti."

Janne Andersson, izbornik Švedske: "Još jedna utakmica protiv elitnog protivnika, svjesni smo situacije za koju smo sami krivi. Sve što možemo je nastaviti ići od utakmice od utakmice i pokušati se podići te nešto naučiti u budućnosti. Čeka nas teška utakmica, ali bit ćemo spremni i borit ćemo se za bodove."

Mjesto, vrijeme, sudac

Bruxelles, King Baudouin Stadium, 20:45

Sudac: Mariani (Italija)

Nedostaju

Belgija: Onana, De Bruyne, Courtois

Švedska: Isak

Prošli međusobni susret

U prvom dvoboju u Stockholmu Belgija je slavila lakoćom s 3:0. Romelu Lukaku postigao je hat-trick.

Prognoza

Belgija je favorit i očekuje se njena pobjeda bez obzira što je osigurala Euro.

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

EP 2024., skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

8. kolo

Azerbajdžan0:1Austrija
Belgija1:1Švedska
1Belgija 822:4+1820
2Austrija 817:7+1019
3Švedska 814:12+210
4Azerbajdžan 87:17-107
5Estonija 82:22-201

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!