Rukomet

Červar: 'Od prvog odlaska pa do povratka na klupu nismo igrali finale, a kritizirali su me zbog srebra'

Mario Borko • srijeda, 13.12.2023.
Červar: 'Od prvog odlaska pa do povratka na klupu nismo igrali finale, a kritizirali su me zbog srebra'
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, koji se ne libi povremeno istaknuti da ga se nedovoljno cijeni, prisjetio se svojih mandata na klupi reprezentacije i otkrio za čim žali…

Rođeni Istrijan, Lino Červar u dva je navrata vodio hrvatsku rukometnu reprezentaciju, prvi puta od 2002. do 2010., a drugi od 2017. do 2021. godine. U svoja dva mandata postao je daleko najuspješniji izbornik osvojivši svjetsko i olimpijsko zlato uz još pet srebrnih odličja, dva na svjetskim i tri na europskim prvenstvima. Gostujući u emisiji HRT-a govorio je o tim uspjesima, ali i o tome kako je protiv svoje volje 'istjeran' s klupe.

Igraj na rukometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

''Vođenje hrvatske reprezentacije je bilo nešto što sam sanjao. Napravili smo remek-djelo, ne znam hoće li to itko ikada ponoviti da netko tko je bio posljednji na Europskom prvenstvu, u 18 mjeseci bude svjetski i olimpijski prvak i to u pradomovini olimpijskih igara, zemlji gdje je rođena demokracija, to napraviti i postati dream team te počasni građani Atene, ne znam imali išta većeg od toga.''

U svom prvom mandatu na klupi Červar je vodio reprezentaciju na deset velikih natjecanja, a samo jednom mu je izmaklo polufinale, 2007. na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kada je, do tad, neporaženu Hrvatsku u četvrtfinalu zaustavila Francuska. Osvojeno je u tom razdoblju pet medalja, a ona srebrna s Europskog prvenstva u Austriji, koja je bila treća takvog sjaja u nizu, bila je i posljednja prije odlaska s klupe.

''Jako me pogodilo da se samo čekao moj poraz. Nisam policajac da provjeravam tko mi je smjestio, ali očito sam nekome stao na žulj i to mu nije odgovaralo uoči finala s Francuzima u kojem smo bili jako hendikepirani izostancima Valčića i Lackovića. Počeli su me kritizirati, a mi smo se plasirali u finale. Isto su me kritizirali nakon srebra 2009. na SP-u u Hrvatskoj'', prisjetio se, Červar, svog zadnjeg natjecanja u tom periodu.

Nakon njegovog odlaska reprezentaciju su relativno uspješno vodili Slavko Goluža i Željko Babić, prvi je osvojio broncu na Svjetskom i Europskom prvenstvu, a drugi broncu na Europskom. Iako je Hrvatska držala kontinuitet pojavljivanja u polufinalima, ali od šest pokušaja nijednom se nije uspjela kvalificirati u finale.

Červar se uoči Europskog prvenstva u Hrvatskoj 2018. vraća na klupu, ali nije uspio ponoviti uspjehe koje je imao u prošlosti. Od četiri natjecanja 'Kauboji' su samo jednom došli do medalje kada su 2020. na Europskom prvenstvu ostali kratki u finalu protiv Španjolske. Na domaćem terenu osvojeno je peto mjesto, a konačno zbogom reprezentaciji Červar je rekao nakon 15. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Egiptu što je bio najgori plasman u povijesti reprezentativne vrste.

Bez obzira na to Červar na svoj povratnički mandat gleda pozitivno jer je reprezentaciju zatekao u padu, a uspio je nakon deset godina probiti granicu zvanu polufinale.

''No kad sam se vratio na izborničku klupu Hrvatske 2018. uvidio sam kako je moj odlazak, ipak, ostavio posljedice što se tiče rezultata. Mi smo osvajali brončane medalje na nekoliko natjecanja, ali finale nismo više vidjeli. Vratio sam se, igrali smo finale 2020. u Stockholmu na EP-u u Stockholmu, igrali bismo i 2019. da nas suci nisu pokrali protiv domaćina Njemačke.''

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!