Ostali sportovi

Pistorius izlazi na uvjetnu slobodu, ali sada prijeti još veća opasnost

HINA, Petar Jenjić • petak, 05.01.2024.
Pistorius izlazi na uvjetnu slobodu, ali sada prijeti još veća opasnost
Foto: FaH

Iz zatvora na uvjetnu slobodu izlazi Oscar Pistorius koji je odslužio polovicu kazne zbog ubojstva svoje tadašnje djevojke. S obzirom na to da se mnogi, uključujući i lokalne bande, žele osvetiti, jasno je da bi dobar dio ostatka života mogao provesti u strahu...

Oscar Pistorius, 37-godišnji nekadašnji paraatletičar, pušten je ovog petka, na uvjetnu slobodu nakon ubojstva svoje tadašnje djevojke Reeve Steenkamp, javlja francuska novinska agencija AFP.

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Južnoafrikanac je stekao pravo na uvjetni otpust u ožujku 2023. godine nakon što je odslužio polovicu od 13 godina i pet mjeseci kazne za ubojstvo. Uvjetni otpust dobio je 24. studenoga, a na snagu je stupio ovog petka.

"U znak žalosti služim doživotni zatvor", ovim je povodom izjavila June Steenkamp, majka ubijene djevojke, dok Pistorius ne smije razgovarati s medijima, što je jedan od uvjeta njegove slobode.

Južnoafrički Odjel za zatvorske službe (DCS) priopćio je kako će Pistorius biti pod nadzorom DCS-a, a bit će podvrgnut uvjetima otpusta dok mu kazna ne istekne u prosincu 2029. godine. Bit će mu dodijeljen i službenik za praćenje, kojeg će bivši paraolimpijac morati obavještavati kada će tražiti posao ili se seliti. Kao dio uvjeta Pistorius će također morati pohađati programe o nasilju temeljenom na spolu i nastaviti s terapijskim seansama o upravljanju bijesom. Očekuje se da će živjeti u Pretoriji.

Teško je reći da će biti "ugodna" uvjetna sloboda, s obzirom na to da bi ga izlaskom iz zatvora mogla čekati i još veća opasnost, nego je to bila u zatvoru. Naime, lokalna policija dobila je informacije da se tamošnje bande žele osvetiti za ubojstvo.

Bivši atletičar živjet će na velikom imanju ujaka Arnolda Pistoriusa, a okruživat će ga električne ograde i zaštitari. Možemo slobodno reći da je jedan zatvor zamijenio drugim i do kraja života morat će stalno gledati u strahu preko ramena. Dok je bio na slobodi prije osude, držao se podalje od prozora iz straha da ga netko ne upuca.

Podsjetimo, u noći s 13. na 14. veljače 2013. godine Pistorius je ubio tadašnju svoju djevojku, diplomiranu pravnicu i manekenku Reeve Steenkamp, pucajući četiri puta kroz vrata svoje vile u Pretoriji. Na sudu se branio govoreći kako je mislio da puca na provalnika.

Pistorius je nekadašnji šesterostruki paraolimpijski prvak s amputacijom obje noge od djetinjstva, a ušao je u sportsku povijest kada je na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu nastupio na 400 metara u konkurenciji sportaša bez invaliditeta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!