Košarka

Repeša: 'Radimo na pronalaženju igrača u dijaspori, a Cibonina dvorana me podsjeća na dvoranu za koride'

Mario Borko • petak, 05.01.2024.
Repeša: 'Radimo na pronalaženju igrača u dijaspori, a Cibonina dvorana me podsjeća na dvoranu za koride'
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Na spomen hrvatske košarke većina ljudi samo slegne ramenima, ali ne i Jasmin Repeša koji kao sportski direktor HKS-a vrijedno radi na novim projektima. Više o njima, mladim trenerima i stanju Košarkaškog centra Dražen Petrović govorio je na pripremama mladih selekcija...

Mlađe kategorije hrvatske košarkaške reprezentacije pripremaju se u Zadru, pod budnim okom sportskog direktora HKS-a Jasmina Repeše. Bivši izbornik hrvatske reprezentacije koji danas obavlja funkciju sportskog direktora u Savezu, usmjeren je primarno na rad s mladima. Hrvatska je trenutno 30. reprezentacija svijeta iza primjerice Libanona, Meksika ili Venezuele, a da bi se to promijenilo potrebne su temeljite promjene na svim razinama.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nogometna reprezentacija najuspješnija je selekcija koju Hrvatska trenutno ima, a iako je u prvim godinama od samostalnosti to bila košarka, danas je ona daleko od slavnih dana. Dovoljno je reći da je od posljednjih sedam svjetskih prvenstva, Hrvatska sudjelovala samo na dva. Mnogi su igrači koju su proslavili nogometnu reprezentaciju rođeni u dijaspori, a Repeša će pokušati preslikati taj recept i na košarku.

"To je sigurno nešto što moramo popraviti. Puno je naše djece koja iz razno raznih razloga sada odrastaju vani. Moramo uspostaviti mrežu skauta i instruktora koji će biti na područjima u svijetu gdje je naša dijaspora u većini. Prije svega Njemačka i Bosna i Hercegovina, ali i Australija gdje je do sad izašlo puno igrača koji imaju hrvatsko porijeklo. Ne smijemo zapostaviti ni Sjevernu Ameriku, posebno Kanadu. Potrudit ćemo se da to bude organiziran sustav koji će ispratiti svako dijete koje ima bilo kakvu vezu s Hrvatskom", rekao je Repeša u emisija Hrvatska košarka na HKStv-u.

Mlade selekcije između 14 i 16 godina pripremaju se u Zadru, a u sklopu priprema odigrat će prijateljske utakmice protiv Mađarske. Repeša smatra da je mlađim selekcijama potrebno što više utakmica jer samo na njima igrači mogu osjetiti pravi podražaj.

"Već u veljači imat ćemo uzvrat u gostima kod Mađara i to je nešto što nam treba. Treba nam kvalitetnih utakmica jer jedan kompletan program nije samo trenažni i razvojni nego i natjecateljski. Našim mlađim kategorijama potrebno je što više utakmica, kvalitetnih igara i moramo im to omogućiti kako bi imali kompletan program."

Dubravko Zemljić bio je velika nada hrvatske košarke, a sada se priključio savezu u radu s mladim igračima.

"Nadam se da će Dubravko kao i izbornik Josip Sesar postići potpunu afirmaciju kao trener kad već to, unatoč strašnom talentu kojeg je imao, nije postigao. Ima sve što je potrebno za to, a nama su potrebni mladi ljudi, nove face koje su željne, ambiciozne, posvećene i spremne da ulažu u sebe. Potrebna nam je edukacija na puno većoj razini nego što smo imali zadnjih godina u Hrvatskoj. Pobrinut ću se da i to napravimo jer bez educirane struke nema ni dobrih programa."

Za spektakl koji je Futsal Dinamo priredio u Košarkaškom centru Dražen Petrović, dvorana je bila prenamijenjena za odigravanje futsal utakmica, a u takvom je stanju ostala do danas. Repeša je zbog toga silno razočaran i nada se da će se dvorana što prije vratiti u prvotno stanje.

"Razumijem da se dvorana prenamjeni kada se odigravaju neki drugi programi kao što je bio futsal, ali da će dvorana ostati u stanju kakvom je sada to je nešto što je devastacija prostora kakvu nikada nisam vidio. Pitam se gdje je granica u nama kada devastiramo sve oko sebe. To je primarno košarkaška dvorana, a sada me podsjeća na dvoranu za koride. Ne mogu shvatiti zašto dvorana nije vraćena u prvobitno stanje, nezamislivo. Nadam se da će oni koji odlučuju o tome napraviti sve da košarkaška dvorana opet postane košarkaška."

Proslavljeni hrvatski trener funkciju sportskog direktora preuzeo je u lipnju prošle godine i svjestan je da je pred njime dugotrajan proces: "Puno je projekata ispred nas, ali to je jednostavno tako."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!