Nogomet

Dinamo u Kranjčevićevoj dominantnom pobjedom želi poslati poruku rivalima

Mario Borko • subota, 10.02.2024.
Dinamo u Kranjčevićevoj dominantnom pobjedom želi poslati poruku rivalima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U subotu se od 17 sati i 10 minuta u Kranjčevićevoj sastaju Lokomotiva i Dinamo. Klub s Kajzerice nedavno je na Maksimiru s 0:3 ponizio aktualnog prvaka, sedam je utakmica bez poraza i traži još jedno iznenađenje. S druge strane Modri nemaju pravo na kiks, a pobjedom preskaču Hajduk na drugom mjestu…

Ne tako davno ova utakmica je u velikom djelu javnosti iz dobro znanih razloga izazivala podsmijeh i skepsu u njenu regularnost, a zanimanje navijača bilo je mizerno. Lokomotivi je od dolaska u najviši rang hrvatskog nogometa trebalo deset utakmica da protiv Dinama osvoji bod, a 25 da upiše pobjedu. Danas potpuno drugačija priča, navijači su satima čekali u redu za ulaznice, stadion bi trebao biti rasprodan, a utakmica ima veliku važnost i mnogi je s nestrpljenjem očekuju.

Igraj na Lokomotiva - Dinamo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dinamo se nalazi u turbulentnom razdoblju na svim razinama. Djeluje da se u klubu ne zna tko što radi, napravljen je velik broj gafova, a Rijeka i Hajduk prepoznali su to kao svoju šansu i svim snagama krenuli u rušenje “vječnog prvaka“. Bez obzira na sve, na kraju će odlučivati predstave na zelenom travnjaku. Tu je situacija, slično kao i u upravljačkim strukturama, nekonstantna, neizvjesna s puno upitnika, ali s povremenom naznakom da bi sve moglo proraditi.

Utakmica protive Gorice u prošlom kolu najbolji je primjer onoga kako bi Dinamo trebao izgledati. Na razigranost, dva gola, 27 udaraca, 16 u okvir i 70 % posjeda lopte ni zahtjevna zagrebačka publika nije mogla ostati imuna.

Prva dva kola nastavka potpuno drugačija priča, Lokomotiva je s 0:3 “prohujala“ Maksimirom, plavi su uputili tek četiri udarca u okvir, ali gori od rezultata bio je govor tijela i voljni moment igrača u situaciji kad je klubu prijeko potrebna pobjeda. Slijedilo je gostovanje u Istri na kojem je Dinamo izgledao jednako loše, ali je igru zamaskirao s tri vrijedna boda.

Koje lice će aktualni prvaci Hrvatske pokazati danas, to nitko ne zna. Očekuje ih velika podrška navijača, vjerojatno teren koji nije idealan, ali ovo je utakmica u kojoj moraju pokazati šampionski gard i poslati snažnu poruku konkurentima. S obzirom na to da igra prvi, Dinamo bi pobjedom privremeno preskočio Hajduk, Rijeci stigao na bod zaostatka, a postigne li to uvjerljivom igrom, pritisak koji trenutno osjeća polako bi iz Zagreba krenuo prema jugu.

Sergej Jakirović na raspolaganju neće imati Kevina Theophilea-Catherinea zbog žutih kartona, Dino Perić otpao je ranije, a upitan je i nastup Marka Bulata. U sastavu bi svoje mjesto po prvi puta mora pronaći Ronael Pierre-Gabriel koji je tijekom tjedna pristigao iz Nantesa.

Lokomotiva je na samo tri boda zaostatka od mjesta koje vodi u Europu i bez obzira na to u klubu nema nikakvog pritiska ni rezultatskog imperativa, a to se osjeća na igrama. Gledamo li tablicu posljednjih pet kola, momčad Silvija Čabraje je s 11 osvojenih bodova druga iza Rijeke.

U zadnjih sedam utakmica ne znaju za poraz i imaju najduži takav niz u prvenstvu. Iako je više bodova u ovoj sezoni osvojila na gostovanjima nego kod kuće, u Kranjčevićevoj je stvorena svojevrsna utvrda u kojoj se jako teško gube utakmice. U ovoj sezoni samo Slaven Belupo je centar Zagreba napustio punog plijena.

Duje Čop je otvorio proljetni dio prvenstva jednom od najdojmljivijih predstava ove sezone i s tri gola srušio svoj bivši klub. Nakon toga donio je pogotkom iz kaznenog udarca 1:2 pobjedu u Velikoj Gorici. Lokosi su protiv Gorice na krilima pobjede protiv Dinama izdominirali i zasluženo slavili. Ipak u posljednjem kolu protiv Varaždina je završilo 0:0, bio je to šesti uzastopni remi ove dvije momčadi. Lokomotiva je u dobroj formi, nema pritisak i iako će podrška punog stadiona biti na strani protivnika, nije nešto na što igrači nisu navikli i to bi im moglo posložiti kao dodatan motiv.

U posljednjih deset utakmica na Kranjčevićevoj, Dinamo je slavio u pet, a Lokomotiva dvije. Utakmice su tradicionalno vrlo tijesne, samo jednom su Modri pobijedili s 0:4, sve ostale pobjede koje su išle u korist jedne ili druge ekipe završavale su minimalnom prednošću.

Što su rekli

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive: “Dinamo je odigrao izvrsno protiv Gorice, podigli su nivo forme. Očekujemo da će Dinamovi nogometaši imati i dodatni motiv, šokirali smo ih na njihovu travnjaku i sigurno će u Kranjčevićevoj pokušati isprati tu gorčinu. Svjesni smo toga, ali vjerujem da opet možemo odigrati dobru utakmicu u gradskom derbiju, u kojem ćemo i mi i Dinamo težiti nadigravanju i otvorenim pristupom tražiti pobjedu.“

Sergej Jakirović, trener Dinama: “Lokomotiva je opasna iz kontre i tranzicije, o tome moramo voditi računa i vjerujem da ćemo na to dobro odgovoriti. Očekujem istu Lokomotivu, isti stil igre, ali vjerujem da ćemo mi ovaj put igrati puno odgovornije i pametnije. Želimo odigrati puno bolje, odgovornije, ozbiljnije i efikasnije i da uz pomoć naših navijača napravimo sve da uzmemo tri boda.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Zagreb, Stadion u Kranjčevićevoj, 17:10

Sudac: Dario Bel, Goran Pataki, Deni Grofelnik; 4. sudac: Igor Pajač; VAR: Ivan Bebek, Ivan Starčević.

Nedostaju

Dinamo: Kevin Theophile-Catherine, Dino Perić

Lokomotiva: -

Zadnji susret

Lokomotiva je u posljednjem dvoboju na krilima Duje Čopa na Maksimiru slavila s 0:3. U prvom susretu ove sezone Dinamo je preokretom u sudačkoj nadoknadi pobijedio 2:1.

Prognoza

Dinamo je favoriti i nema pravo na kiks, ali teško je predvidjeti u kakvom će se izdanju igrači pojaviti na travnjaku.

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!