Nogomet

Derbi kola na Maksimiru: Dinamo hvata bodovni zaostatak

Petar Jenjić • nedjelja, 25.02.2024.
Derbi kola na Maksimiru: Dinamo hvata bodovni zaostatak
Foto: Damir Senčar/HINA

Pretposljednja utakmica 24. kola SuperSport HNL-a igrat će se na Maksimiru. Definitivno derbi kola je pred nama, dvoboj prve i treće momčadi lige koji će sigurno dodati draž ovoj sezoni...

Pretposljednji dvoboj 24. kola SuperSport HNL-a igra se danas od 15 sati na Maksimiru. Dinamo kao trećeplasirani igra protiv prvoplasirane Rijeke. Derbi kola donijet će nam jako puno odgovora uoči nastavka sezone, a priliku suditi ga imat će Dario Bel.

Igraj na Dinamo - Rijeka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Statistika je ipak na strani domaćina. Dinamo u posljednjih osam utakmica protiv Rijeke ima sedam pobjeda i jedan remi, a na Maksimiru četiri uzastopna slavlja. Isto tako, Rijeka tri utakmice u nizu nije primila gol, a postigla je devet. U velikom je naletu, ali bez obzira na najave da puni samopouzdanja dolaze po sva tri boda, bit će vrlo zanimljivo vidjeti hoće li se zaista postaviti napadački i pokušati izdominirati aktualne prvake ili će možda pokazati dozu straha.

Međutim, krenimo redom. Dinamo je nakon poraza od Lokomotive (0:3), još jednom izgubio bodove protiv iste ekipe (2:2). U takvom stanju čekao je Real Betis, a Modri su na gostovanju odigrali dobro, iskoristili ponuđeno i slavili s 1:0. Između prve i druge međusobne utakmice, Varaždin je stigao na Maksimir, a to je bila prilično neuvjerljiva predstava u kojoj je momčadi sva tri boda spasio Ivan Nevistić.

Uslijedila je još jedna vrlo zrela utakmica protiv Betisa. Dinamo se nije pokolebao kada je trebao hvatati zaostatak, a nakon što je došao do poravnanja, gosti nisu imali gotovo nijednu pravu priliku kako bi izborili produžetke. Osmina finala Konferencijske lige nosi PAOK, no otom-potom. U SuperSport HNL-u su na 44 boda, pet manje od Hajduka i šest od Rijeke, a to ipak tek treba nadoknaditi.

Rijeka je drugi dio sezone otvorila s dva preokreta. Prvo je nadoknadila dva razlike na gostovanju u Gorici, a zatim i gol zaostatka na Poljudu kod Hajduka. Uslijedila je lagana pobjeda protiv Istre 1961 (3:0), nakon toga ponovno je svladana Gorica uz dva zabijena penala (0:2), te na koncu Lokomotiva na Rujevici s visokih 4:0. Jako dobar niz za vodeću ekipu lige koja danas na Maksimir stiže puna samopouzdanja.

U posljednjem međusobnom dvoboju, odigranom na Rujevici, Dinamo je dva puta bio u vodstvu. Zabijali su Dario Špikić i Dino Perić, ali Rijeka se u oba navrata uspijevala vratiti te doći do boda. Strijelci su bili Lindon Selahi i Matej Mitrović. Koliko će i hoće li biti drame danas, preostaje nam saznati.

Što su rekli

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Sutra igramo pravi derbi. Rijeka je prva na tablici, pet pobjeda ovo proljeće, sjajno su startali i imaju odličnu atmosferu. Mi smo u dobrom stanju i raspoloženju nakon izbacivanja Betisa. Vračaju nam se neki igrači koji nisu bili prijavljeni za Europu pa ćemo vidjeti hoćemo li s njima krenuti od početka. Očekujem dobru utakmicu u kojoj je nama jako važno da damo sve od sebe kako bi pobijedili i uzeli tri boda pred našim navijačima. Ja se nadam da ćemo biti na razini posljednjih utakmica, izuzev Varaždina. Moramo imati dobru energiju, smanjiti prostore između naših linija jer je Rijeka tu jako opasna, a mi ih svojom igrom moramo staviti pod pritisak kako bi ih što jače ugrozili.

Željko Sopić, trener Rijeke: "Bilo koju utakmicu koju igrate, ako ste sportaš, želite pobijediti. Kad god se bavite sportom, pritisak je uvijek tu, ako pitate bilo kojeg mojeg igrača za pritisak, naravno da će reći da ga ima; ima i pritisak pobijediti na treningu, to je jedino normalno u sportu. S obzirom na godine koju su iza nas i na položaj Dinama na tablici, vjerojatno ste u pravu da je veći pritisak na njima, ali ja ne umanjujem naš pritisak, pritisak je jednak i kod nas i kod njih."

Mjesto, vrijeme, suci

Stadion Maksimir, Zagreb, 15:00

Suci: Dario Bel, Goran Pataki, Marjan Tomas; 4. sudac: Zdenko Lovrić; VAR: Igor Pajač, Ivan Mihalj

Nedostaju

Dinamo: Bulat, Ogiwara pod upitnikom, Stojković, Rog (ozljede)

Rijeka: Janković (ozljeda)

Zadnji susret

Jako zanimljivo bilo je na Rujevici u studenome, Dinamo je dva puta bio u vodstvu, ali je oba puta Rijeka dolazila do poravnanja.

Prognoza

Rijeka je u boljoj formi po pitanju domaćeg prvenstva, Dinamo stiže nakon teške utakmice protiv Betisa, ali u jako pozitivnom ozračju. Igra se na Maksimiru. Teško je prognozirati, no nekako smo za danas najbliži remiju.

SuperSport HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!