Ostali sportovi

SP u hokeju: Nastavljena "agonija" Rusa

Ivor Krapac • petak, 05.05.2000.

Početak druge faze svjetskog prvenstva A-skupine hokeja na ledu u St.Petersburgu nije donio ništa dobro domaćim igračima i njihovim sve malobrojnijim navijačima. Poraz od Latvije ostavio im je dosta glavobolje i mnogo pitanja o stvarnim dometima i mogućnostima.

Rezultati:

Latvija-Rusija 3-2 (0-0, 3-2, 0-0)
Kanada-Finska 5-1 (0-1, 1-0, 4-0)
SAD-Bjelorusija 1-0 (0-0, 1-0, 0-0)
Češka-Italija 9-2 (2-0, 5-0, 2-2)

Prva trećina protekla je u ruskoj dominaciji, koja nije urodila plodom zbog sjajne predstave igrača utakmice, latvijskog vratara Artursa Irbea, koji je izludio domaćine sa fenomenalnih 37 obrana! Kad nisu pogotkom Aleksandrsa Belavskisa u 2. minuti druge trećine. uspjeli Rusi, poveli su - naravno - Latvijci, Rusi su, nakon brojnih pokušaja, konačno uspjeli postići pogodak u 15. minuti drugog dijela igre, strijelac je bio Oleg Petrov nakon odbijenog udarca Alekseja Zhamnova. Latvijci, međutim, ubrzo "ubijaju" nade domaćina u potpuni preokret jer nakon nešto više od dvije minute vraćaju vodstvo pogotkom Aleksandrsa Semjonovsa. Ubrzo potom Rusi sami sebi zabijaju gol i dovode Latviju u veliku i pokazalo se kasnije, nedostižnu prednost. Maksim Galanov je nespretno ispucao pak, koji se od klizaljke njegova vratara Ilie Bryzgalova odbio u mrežu! Zaista bizarna situacija, u kojoj je, ni kriv ni dužan, u dvostrukog strijelca promoviran Semjonovs koji je zadnji od Latvijaca dirao pak. Minutu nakon toga, odnosno 30 sekundi do kraja druge trećine, Rusi "kupuju" nadu zahvaljujući pogotku Pavela Burea. U posljednjem periodu igre za pobjedu Latvijaca se, odličnim branjenjem udaraca "očajnih" Rusa, pobrinuo Irbe. Rusi će teško opravdati sva očekivanja i osvojiti bilo koju medalju, a o zlatu trenutačno mogu samo sanjati. Ipak, nikad se ne zna...

Finska je doživjela svoj prvi poraz, a Kanada pružila dosad najbolju igru i zabilježila za vlastito samopouzdanje važnu pobjedu, iskoristivši umor finskih igrača od jučerašnje teške utakmice sa Slovacima. Ovdje je također važnu ulogu odigrao vratar - kanadski je čuvar mreže Jose Theodore odlično izdržavao snažan pritisak Finaca, pokleknuvši tek nakon udarca Raima Helminena u 8.minuti. Kasnije je održavao svoju reprezentaciju "na životu", čekajući da njegovi suigrači nešto naprave u napadu. Tko čeka, dočeka - 83 sekunde do kraja druge trećine Kanađani izjednačuju udarcem Todda Bertuzzija, kojeg je finski vratar Ari Sulander, da je bio oprezniji, mogao obraniti. U posljednjem dijelu igre Finci su potpuno potonuli, dvaput kapituliravši s igračem manje. U drugoj, Ryan Smith i sedmoj minuti Adrian Aucoin preokreću rezultat u korist Kanade. U šest posljednjih minuta konačni rezultat i uvjerljivu kanadsku pobjedu postavljaju Brad Isbister i Jamal Mayers.

Branitelji naslova Česi nastavljaju pobjedničku seriju. Danas su potpuno deklasirali Talijane, uputivši još jednu ozbiljnu prijetnju svim konukurentima da s njima "neće biti šale". Rani zaostatak od 2-0 potpuno je "ubio" talijanske hokejaše, koji su postigli pogotke tek pri rezultatu 8-0, odnosno 9-1 za Čehe. Za pobjednike su poentirali Vaclav Prospal, Petr Buzek, František Kučera (dvaput), Ladislav Benyzek, Tomas Vlasak, Martin Havlat, Petr Cajanek i Martin Spanhel, a za Talijane Mario Chitarroni i Bruno Zarrillo.

SAD se provukao protiv Bjelorusije pogotkom obrambenog igrača Chrisa Luonga u 7.minuti druge trećine. Prije i poslije toga utakmica je bila dosta izjednačena, a Amerikance je često spašavao odličnim obranama Damian Rhodes, a pomogla je i napadačka nespretnost Bjelorusa (druga utakmica zaredom bez postignutog pogotka nakon 0-7 protiv Švedske). Amerikanci, nakon početnog "kašljucanja" protiv Švicarske, bez osobite uvjerljivosti nižu pobjede, i bit će zanimljivo vidjeti njihove susrete sa kvalitetno superiornijim reprezentacijama. Netko bi se na njima mogao opasno opeći, uostalom, pitajte Ruse...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!