Ostali sportovi

SP u hokeju: Slovaci eliminirali Amerikance

Ivor Krapac • četvrtak, 11.05.2000.

Svjetsko prvenstvo A-skupine hokeja na ledu u St. Petersburgu u Rusiji ušlo je u svoju najuzbudljiviju fazu. Danas su na rasporedu bile četvrtfinalne utakmice, od kojih kao najveće iznenađenje izdvajamo ispadanje do danas neporažene reprezentacije SAD-a.

Američki hokejaši sigurno neće biti zadovoljni "odabirom" trenutka za svoj prvi poraz. No, za takav razvoj događaja velike zasluge nose i njihovi protivnici, odlični Slovaci. Utakmica je riješena u prvih pet minuta druge trećine pogocima Miroslava Satana u 21., Michala Hreusa u 23. i Vlastimila Plavuche u 25.minuti, nakon što je Amerikance u 4.minuti utakmice u vodstvo doveo Darby Hendrickson. Veliku slovačku pobjedu i slavlje upotpunio je 11 minuta do kraja Lubos Bartecko.

Protivnika Slovačke u polufinalu iznjedrila je velika i čvrsta borba dvaju velikih skandinavskih suparnika - Švedske i Finske. Prva trećina utakmice donijela je ravnopravnu igru i slavlje Šveđana samo 25 sekundi do prvog odmora. Za pogodak se pobrinuo Fredrik Modin, ali zahvalnicu može ispisati finskom defenzivcu Toniju Lydmanu, koji je kao posljednji čovjek obrane riskantno pokušao prevariti švedskog napadača i pritom izgubio pak, a bez grijeha nije bio ni vratar Vesa Toskala, koji je ostao "skamenjen" na svom golu.

Drugi dio igre nije donio ni pogotke, ni dobru igru. Bilo je jasno da Finci moraju nešto pokušati, da se neće tek tako predati. Priliku za žestoki napad dobili su nakon što je Bjorn Nord "izletio" na dvije minute. Brojčana prednost urodila je, nakon mnogo truda, plodom u 48.minuti, kada Tomi Kallio skreće udarac Petterija Nummelina za izjednačenje i veliko slavlje. U euforičnom raspoloženju Finci redaju napade, a Šveđani djeluju potpuno ispuhano. To se, dakako, moralo odraziti na rezultatu, pa u 52.minuti dolazi do potpunog preokreta pogotkom Juhe Linda. Bio je to signal Šveđanima da moraju napasti svim snagama, što se i događa, pa se pred finskim vratima redaju uzbuđenja. U posljednjim trenucima prava drama - Samuel Pahlsson izbija sam pred Toskalu, koji se potpuno iskupljuje za pogrešku kod primljenog gola hrabrom intervencijom i zadržavanjem paka u ruci do zadnjeg zvuka sirene. Uslijedilo je veliko slavlje Finaca i dijametralno suprotno raspoloženje njihovih suparnika, koji imaju pravo na nezadovoljstvo zbog svega što su prokockali u posljednjoj trećini.

Kanađani su dugo bili "na rubu provalije" protiv sjajnih Švicaraca, spasili su se tek u zadnjih deset minuta kada su njihovi protivnici, vjerojatno najugodnije iznenađenje prvenstva, očigledno ostali bez snage. Kanađani su u utakmicu ušli ojačani za tri igrača NHL-momčadi Detroit Red Wingsa, među kojima su se u ovoj utakmici osobito istakli super-iskusni defenzivac Larry Murphy, te strijelac jednog pogotka Kris Draper. Prva trećina je bila poprilično tvrda i ne odveć kvalitetna zbog puno prekida, koji nisu omogućavali da se razvije igra. Prvi pogodak, za kojeg najveću krivicu snosi švicarska obrana, postižu Kanađani - samo 16 sekundi do kraja početnog perioda igre, u situaciji s igračem manje na terenu, kanadski napadač Ryan Smith presijeca jedno dodavanje švicarskih defenzivaca, strelovito kreće prema golu, te zanjihavši vratara Reta Pavonija plasira pak iza njihovih leđa. U drugoj trećini Švicarci kreću odlučno, sa željom da se vrate nakon ne potrebno primljenog pogotka. Osobito su se koncentrirali na igru s igračem više, što je čak tri puta urodilo plodom za sva tri njihova pogotka. Prvi je stigao u 27.minuti, kada rezultat poravnava Ivo Ruthemann.

Drugog švicarskog radovanja zbog povratka u egal, međutim, nije bilo, jer dvije minute kasnije Kris Draper vraća Kanađane u vodstvo. "Prvi čin" potpunog preokreta rezultata "režira" u 39.minuti Michel Riesen, a nakon minute i pol posljednje trećine slavlje i veliku nadu Švicarcima osigurava Olivier Keller. Nada je, međutim, raspršena pogocima Mikea Sillingera (53.), Smitha (drugi put, 58.min.) i Brada Isbistera u posljednjoj minuti. Švicarci su dali sve od sebe i mogu ponosno napustiti St. Petersburg, dok se Kanađani već "bruse" za svoje stare "neprijatelje", Čehe.

Branitelji naslova odlaze na megdan "javorovim listovima" nakon četvrtfinalne pobjede nad još jednim ugodnim iznenađenjem, Latvijom. Odlučila je druga trećina u kojoj su postignuti svi golovi, a valja istaknuti i da su Česi sva tri pogotka postigli s igračem više. Latvijci su prvi postigli pogodak - u 27.minuti slavlje je njihovim bučnim navijačima priuštio Aleksandrs Nizijivs. Bio je to znak za ekspresno buđenje čeških hokejaša, koje pet minuta kasnije rezultiralo izjednačenjem Vaclava Varade. Minutu potom Česi već dolaze u vodstvo pogotkom Michala Sykore, a pobjedu i polufinale im u 36.minuti osigurava Jiri Dopita.

Rezultati četvrtfinala:

Slovačka-SAD 4-1(0-1, 3-0, 1-0)
Finska-Švedska 2-1(0-1, 0-0, 2-0)
Kanada-Švicarska 5-3(1-0, 1-2, 3-1)
Češka-Latvija 3-1(0-0, 3-1, 0-0)

Parovi polufinala (12.5.):

Finska-Slovačka
Češka-Kanada

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!