Košarka

Zadrova prekretnica ili jednokratni uspjeh

Borna Rupnik • ponedjeljak, 21.12.2009.
Zadrova prekretnica ili jednokratni uspjeh
Foto: FaH

Hrvatski su dvoboji u NLB ligi ovoga vikenda pripali gostima, pri čemu je Zadrova pobjeda u Trnskom puno teže izborena od one Cibonine u Podsusedu, a mogla bi imati i veće posljedice na psihičkom planu. Važne su bodove s putovanja donijeli i Partizan te Hemofarm...

Prvi od dva svehrvatska ogleda bio je ujedno i derbi cijelog kola. Obračun Zagreba (8-5) i Zadra (8-4) u Trnskom u potpunosti je opravdao taj naziv - 1.500 gledatelja vidjelo je napadački orijentiranu, a neizvjesnu košarku te uzbudljivu završnicu kojoj su odlučivale dvije posljednje akcije. Tako je Tomislav Ružić postao junak zbog pogođene trice za konačnih 97:95, a Damir Mulaomerović je promašio produžetak.

Naravno, ne treba isticati kolika je važnost ove pobjede za Zadar, koji za gostujuću pobjedu izvan europskih natjecanja nije znao još od svibnja (a i tada je slavio u Trnskom). Hoće li pobjeda na terenu jakog Zagreba, izravnog konkurenta za vrh, izazvati promjene u glavama Sagadinovih košarkaša ostaje za vidjeti, ali subotnja im je predstava svakako dobar putokaz za nastavak. Pokaže li se ipak da je Zadru ovo bilo jednokratno iznenađenje, na duge im staze ovi bodovi vjerojatno neće mnogo značiti.

Čak su petorica Zadrana (Rančić, Stipčević, Ružić, Boisa i Perić) ubacili dvoznamenkast broj koševa, a baš su se svi koji su istrčali na parket upisali u strijelce. Bajramović se po uhodanom obrascu oslonio na jednu petorku i manje zamjena, pri čemu su Mulaomerović, Tomić i Žorić statistički ostavili bolji dojam od Krstića i Simona.

Vodeća Cibona (11-2) skoknula je do nedalekog Podsuseda i nakon vrijedne euroligaške pobjede nad Fenerbahčeom podsjetila Cedevitu (5-8) tko je gazda u gradu. Igrači Velimira Perasovića tijekom cijele su utakmice bili za glavu iznad svojih domaćina, čak i u trenucima kada je Cedevita Krasićevim ubačajima uhvatila rezultatski priključak. Cibosi su odigrali točno koliko je trebalo.

A to je u slučaju dvojca Tomas - Gordon značilo ukupno 46 poena, dok je Rozić dodao 18, a Perasović je ovoga puta štedio na minutaži Bogdanovića, Zubčića, Princa, Trohe i ozljedama načetog Bagarića. S druge strane, Žižićev je učinak djelomično limitiran, ali Baždarić polako dokazuje da je bio pravi potez uprave. Za Cibonu je najvažniji miran ostanak na pobjedničkom kolosijeku prije puta u Široki Brijeg, a Cedeviti je ionako neusporedivo važniji još jedan domaći okršaj, onaj s Heliosom.

Beogradski Partizan obranom je pokvario dobro raspoloženje Širokobriježana. Aktualnim su regionalnim prvacima pred vlastitom publikom u drugom poluvremenu ubacili zanemarivo malih 14 koševa i, jasno, ostali praznih ruku (48:63). Gosti su zauzdali Masona, Grgata i Štembergera, a prevagu su u tako tvrdoj utakmici donijeli raspoloženi Rašić i Marić.

Drugi predstavnik Bosne i Hercegovine također je upisao poraz protiv Beograđana (85:79). Crvena zvezda pokazala je da je bolja od Bosne, ali je prerano počela slaviti pobjedu i Sarajlije su došle nadomak velikog iznenađenja, no snage da ga provedu u djelo ipak nisu imali. Goran Jeretin je s 25 koševa predvodio Budućnost do očekivane pobjede nam FMP-om (78:70) u Podgorici, čime je goste ostavio pri samom dnu poretka, a svojem klubu osigurao pozitivan skor.

Radnički je tek u drugih 20 minuta slomio otpor Heliosa (69:66), a u okršaju momčadi koje s pravom ciljaju na Final Four Hemofarm je u Ljubljani svladao Olimpiju 79:72, ubacivši u završnici u brzinu više. Bila je to ujedno i borba sjajnih pojedinaca poput Marjanovića, Stevensona i Mačvana s jedne te Walsha i Bečirovića s druge strane, a gostujući su se pokazali spremnijima.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!