Nogomet

Zadnji vlak za Europu kreće iz Osijeka

subota, 10.04.2010.
Zadnji vlak za Europu kreće iz Osijeka
Foto: Dragan Kovač

Slaven Belupo će jednu od posljednjih šansi za borbu za europske pozicije, od koje ne odustaje ni domaćin, imati u osječkom Gradskom vrtu, dok Karlovac i Šibenik svoje visoke ambicije moraju potvrditi protiv Varteksa i Zagreba, koji silno žele prema naprijed...

Osječkim bijelo-plavima u goste dolazi nezgodan protivnik koji im je u prvom dijelu prvenstva zadao jedan od najtežih poraza. Dodatni problem za osječkog trenera predstavlja nedostatak dva igrača koji su zaradili treći žuti karton u Zadru. Dok za napadača Ivana Miličevića ima dovoljno igrača koji mogu uskočiti, za Petra Stojkića u obrani osječki trener nema adekvatne zamjene.

Tomislav Steinbrückner još nije odredio sastav, a o subotnjem je ogledu rekao: "Očekuje nas jedna od najtežih utakmica u kojoj ćemo tražiti prvu proljetnu pobjedu u Gradskom vrtu. Slaven je vrlo dobra ekipa, dobro vođena od Zlatka Dalića. Razmišljam o Šorši kao zamjeni za požutjelog Stojkića."

Osječki napadački red u proljetnom dijelu još nije postigao više od jednog gola u 90 minuta što je ocijenjeno kao glavni problem i razlog slabijem nastavku prvenstva. Vedran Nikšić je optimist: "Bit će to teška utakmica s ekipom s kojom baš i nemamo povoljni skor u zadnjim utakmicama. Vrijeme je da nas krene i da se s nova tri boda priključimo gornjem dijelu prvenstvene tablice."

Nedostaju: Miličević, Stojkić (kartoni), Ibriks i Todorčev (ozljeda)

Slaven Belupo će se ohrabren poslije pobjede nad Croatijom iz Sesveta u prošlom kolu (4:0) i pun entuzijazma i volje, ovoga vikenda suprotstaviti Osijeku, u nadi da im europska natjecanja sljedeće sezone nisu pobjegla "predaleko". Koprivničani su se prošloga tjedna riješili neugodnog niza od 147 dana bez troboda i smireni i optimistični kreću u Slavoniju.

U taj će zadatak trener Zlatko Dalić krenuti bez kartoniranog Nicolasa Nynkeua, dok su "standardno" ozlijeđeni Filip Marčić, Drago Papa i Aljoša Vojnović. Na mjesto kamerunskog defenzivnog veznog trebao bi uskočiti Srebrenko Posavec, dok će od početka ponovno startati napadač Franjo Tepurić.

"Već sam ranije rekao i sada ću ponoviti da nećemo odustati od plasmana u Europu na koncu sezone, sve dok za taj pothvat imamo teoretske šanse. Svjesni smo da će nam i u Osijeku biti teško, imaju mladi i iznimno poletnu momčad, ali vjerujem da je Slaven kvalitetniji i da ćemo to pokazati na travnjaku Gradskoga vrta", rekao je Dalić najavivši utakmicu.

Nedostaju: Nynkeu (kartoni), Marčić, Papa, Vojnović (kartoni)

Nakon što su u prošlom kolu donijeli bod iz Maksimira, nogometaši Karlovca danas će na svom stadionu ugostiti Varteks. Trećeplasirani Karlovac utakmicu dočekuje kao izraziti favorit, a trener Karlovčana Igor Pamić, najavio je novu pobjedu svoje momčadi.

Premda mu nedostaje nekoliko važnih prvotimaca, Pamić vjeruje kako će se Varaždinci vratiti kući bez bodova. "Očekujem goropadan pristup mojih igrača. Iako imamo problema s izostankom nekih igrača, držim da smo favoriti i od toga ne bježimo. Ako sve bude u redu, mi tu utakmicu moramo dobiti. Nije nam bio cilj Europa, ali nećemo propustiti tu priliku koja nam se pruža", zaključio je strateg Karlovca.

Zbog izostanka Vukmana, Novinića i Pilipovića, Karlovcu će nedostajati određena agresivnost u sredini terena, ali Pamić vjeruje kako će taj nedostatak nadoknaditi brzom i inteligentnom igrom. Mjesto na lijevom boku zauzet će Kovačević, a od prve minute trebao bi krenuti i Ottochian.

Nedostaju: Vukman, Novinić, Pilipović (ozljeda)

Iznimno bi loše po Varteks bilo da poraz u Kupu bude početak negativne serije pa trener Samir Toplak priprema momčad na dobar rezultat u Karlovcu. Premda je Karlovac u daleko boljoj bodovnoj poziciji od Varaždinaca, Toplak je mišljenja da su pojedinačne kvalitete njegovih igrača veće. "Prestrašili smo se, naučili nešto, sad si ne smijemo dopustiti probleme u glavama pred pakleni tjedan koji slijedi", kaže trener.

"Moramo biti strpljiviji od Karlovčana. Oni su opasni na prekidima i kontranapadima, pa mi moramo složiti blok na 30 metara uz brzo otvaranje i kvalitetan posjed lopte. Svaka izgubljena lopta može biti pogubna", rekao je Toplak.

Što se ekipe tiče, ozlijeđen je Golubar, dok je Šimek kartoniran, no vraćaju se Škvorc i Kvesić, pa Toplak ne bi trebao imati problema u sastavljanju ekipe. Važnije od svega jest da onih 11 kojih istrči na travnjak u Karlovcu bude sigurno u sebe i da učini sve kako bi se podebljao za sad siromašni bodovni konto.

Nedostaju: Golubar (ozljeda), Šimek (kartoni)

Prvi put nakon velikog uspjeha, plasmana u finale Kupa, nogometaši Šibenika zaigrat će pred svojom publikom. Budući da Funcuti, slave svoj 27. rođendan, prilika je to da se na Šubićevcu napokon okupi puno ljudi, što su igrači u svakom slučaju zaslužili, iako još uvijek nisu rekli posljednju riječ, ni u prvenstvu ni u Kupu.

Gost Šubićevca je Zagreb, momčad za koju Branko Karačić kaže kako mu je neobjašnjiv njihov položaj na ljestvici. Šibenik, pak, standardno prorijeđen ozljedama i kartonima, sada još i umoran i iscrpljen utakmicom u srijedu. No, činjenica kako su uspješno prošli kroz najtežu utakmicu sezone Šibenčanima može biti dodatna psihološka prednost. A i vrijeme je da se napokon na domaćem terenu Modri oslade pobjedom.

Zbog kartona Karačić za susret protiv Pjesnika ne može računati na kartonirane Vidića i Božića, operiranog Jurčevića i ozlijeđenog Gusića. U konkurenciju za sastav vraća se Medvid, ali susret bi trebao započeti na klupi za pričuve.

Nedostaju: Vidić i Božić (kartoni), Jurčević i Gusić (ozljeda)

Igora Štimca i njegovu momčad u subotu na Šubićevcu očekuje protivnik osokoljen uspjehom u Kupu, dok Pjesnici s druge strane još uvijek ne znaju za gostujuće bodove ovoga proljeća. "Bijeli" iz kola u kolo najavljuju bijeg s pretposljednje pozicije no pomaka na ljestvici i dalje nema. Strateg zagrebaša uvjeren je kako je prava igra pronađena u susretu protiv Hajduka.

Iako pomaci nabolje od dolaska Štimca i dalje nisu vidljivi koliko bi to svi u klubu željeli, jedno se "bijelima" ne može osporiti, problemi s kadrom muče ih većinu vremena. Broj javnih opomena te ponajprije ozljeda bitno utječe na stanje momčadi, a indirektno i na stanje na samoj ljestvici.

"Motivacija nam neće biti problem, problem će nam eto biti to što ne možemo istrčati u najboljem sastavu. Mi ipak nemamo toliko širok kadar da bi mogli bez posljedica proći kroz ovakva razdoblja, kada dođu žuti kartoni i ozljede. Teško je u takvoj situaciji ostvariti kontinuitet igre i forme", rekao je Štimac.

Nedostaju: Pejić, Mikulić, Vidošević, Kartelo (ozljeda), Krstanović, Abdurahimi (kartoni)

Prva utakmica novog trenera Međimurja bit će pod posebno oštrim okom javnosti, tim više što je to Tomi Ivkoviću prva prvoligaška momčad koju vodi. Bit će k tome interesantno vidjeti kako bivši vratar vidi momčad s klupe.

Ivković je odlučio ne dirati napad, te protiv Rijeke započeti s 4-4-2, uz Vuku i Golubovića u vrhu napada. Veće je izmjene donio u obrani, u kojoj će od igrača tražiti striktno pokrivanje protivnika kod prekida, a u ostatku igre mnogo više odgovornosti: "Posjed lopte treba biti dobar, uz bržu cirkulaciju, a od igrača ću tražiti i da stoje što bliže protivnicima. Jedino o čemu mislim je osvajanje tri boda, a s dva napadača u igri jasno je da želimo zabiti i gol. Ideja je slomiti igru Rijeke odmah na početku", rekao je Ivković.

"Rijeka je kvalitetna ekipa, ali ne može više ni gore ni dolje na tablici, pa je na nama da uzmemo domaću priliku", rekao je kapetan Međimurja Marijan Vuka.

Nedostaju: Melnjak (kartoni), Bubalo (van kadra)

Riječani su derbi s Dinamom morali što prije ostaviti iza sebe i okrenuti se gostovanju u Čakovcu. Protiv Međimurja će tražiti svoju prvu pobjedu u drugom dijelu prvenstva, što za klub Rijekinog ugleda ne zvuči nimalo dobro. No, treneru Nenadu Gračanu prije svega u prilog ne ide zdravstveni bilten.

Na raspolaganju mu zbog ozljeda neće biti čak četvorica igrača, a upitni su i nastupi Sandija Križmana i Ivana Bijelića, kojih nije bilo ni protiv aktualnog prvaka. Priliku bi od početka mogao dobiti Matija Matko, usprkos činjenici da se tek vraća u punu tjelesnu spremu nakon duge ozljede. No, imperativ pobjede polako postaje jači od svega drugog.

"Uz angažman kao protiv Dinama neće biti problem doći do pobjede", hrabro je najavio Gračan, "a sustav s trojicom zadnjih veznih se pokazao dobrim. Osjeća se pritisak, no pobjeda je jedino važno u ovom trenutku jer bismo time podignuli i samopouzdanje igrača na višu razinu".

Nedostaju: Yourassowsky, Stepčić, Mohorović i Ljubović (ozljeda)

Nakon što su u prošlom kolu poslužili Slaven Belupu kao "mušterija" za prekid negativnog niza, Sesvećani u subotu na uvjetno rečeno svom terenu u Kranjčevićevoj dočekuju Inter iz Zaprešića, jedinu momčad koju su ove godine uspjeli svladati na gostovanju.

Međutim, ni taj ih podatak ne čini favoritima u susretu 24. kola. Premda je i Inter opterećen vlastitim mukama, sesvetski je prvoligaš već dugo izgubljeni slučaj hrvatskog prvoligaškog nogometa i zapravo bi im bilo kakav bod u dvoboju protiv Zaprešićana bio prihvatljiv rezultat, iako će poslužiti tek za kozmetičko uljepšavanje konačnog konta na kraju sezone.

Trener Goran Jerković vjerojatno će ponovno od prve minute zaigrati s Antom Pokrajčićem i Markom Gujom, koji su prošli tjedan u Koprivnici ušli tek u drugom poluvremenu, a s tri su gola među najboljim klupskim strijelcima. Tek bi njihova inspiracija, uz eventualnu pomoć vođa ove ekipe poput kapetana, stopera Saše Musa ili veznjaka Jasmina Agića i Miljenka Bošnjaka, mogla stvoriti Interu ozbiljnije probleme.

Nedostaju: nitko

Inter će u Kranjčevićevu na ogled sa sesvetskom Croatijom stići na krilima prve proljetne pobjede, one protiv Međimurja. Time je napravljen još jedan mali korak prema očuvanju prvoligaškog statusa, a tri boda protiv Sesvećana bila bi - korak i pol.

No, u jesenskom je dijelu prvenstva Croatia bila bolja (2:1), i to u Zaprešiću, ali to bi ekipi Borimira Perkovića moglo predstavljati samo dodatan motiv za što bolju predstavu i drugo uzastopno slavlje nad momčadima s dna poretka. Eventualnom bi pobjedom, uz potreban rezultat iz Čakovca, mogli i uhvatiti Rijeku.

Interov trener u ovom kolu nema kažnjenih igrača, a poznate rupe u Croatijinoj obrani trebale bi biti prilika za sve ofenzivno orijentirane igrače iz veznog reda i napada. Primjerice, mladi reprezentativac Antun Palić protiv Međimurja se prvi put upisao u strijelce u žutom dresu, a nema sumnje i da bi volio zabiti svom bivšem klubu, u kojem se ga se olako odrekli.

Nedostaju: nitko

U prošlom kolu Istra 1961 pokazala je dobru igru protiv Cibalije i uzela jedan bod u Vinkovcima. Sad Puljane očekuju tri teška susreta u tjedan dana. Prvi protivnik je Zadar, s kojim će igrati pred svojim navijačima.

Zadar je zaredao nekoliko dobrih rezultata čime je poboljšao svoju ljestvicu, no trener Zoran Vulić naglasio je da njegov klub više nema što čekati. Po bodove treba ići u svakoj utakmici i sa svakim protivnikom. Splitski trener prema tome očekuje potpunu koncentraciju i angažiranost svih svojih igrača te istovremenu podršku pulske publike. Kao što je i Vulić rekao, bez nje nema ni previše smisla boriti za ostanak.

Protiv Zadra će moći istrčati najjači sastav. Nitko ne mora odrađivati kaznu zbog kartona i nitko nema problema s ozljedama. Na raspolaganju bi trebao biti i Asim Šehić koji nije igrao u prošloj utakmici jer se nije osjećao psihološki spremnim nakon incidenta s dijelom pulskih navijača.

Nedostaju: nitko

Svladavši Osječane u prošlom kolu Zadrani su ostvarili treću pobjedu u nizu i potvrdili da su najugodnije iznenađenje proljetnog dijela prvenstva. Malo tko je to mogao predvidjeti, pogotovo nakon velikog broja odlazaka u zimskoj stanci. Nakon izvrsne partije protiv Osijeka, slijedi gostovanje u Puli. Cilj je jasan - 17. susret u nizu ostati neporažen.

Puljani su domaćini i sigurno će tražiti juriš od prve minute, a to će Zadrani pokušati iskoristiti preko brzog kontranapada. Najviše se očekuje od Želimira Terkeša koji je u proljetnom dijelu prvenstva napokon proradio. Terkeš i Santini čine veliku opasnost protivničkim obranama, a to se od njih očekuje i u Puli.

Eventualnim pobjedom Zadrani bi napokon mogli odahnuti i bez strepnje i grča privesti sezonu kraju u zlatnoj sredini prvoligaške ljestvice, što bi bilo veliko olakšanje u odnosu na prijašnje sezone kada se grčevita borba za ostanak u prvoligaškom društvu vodila do posljednjeg kola. Trener Zebić nema problema s momčadi tako da su svi igrači na raspolaganju za susret protiv Istre 1961.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

24. kolo

Istra 19612:0Zadar
Osijek0:1Slaven Belupo
Sesvete3:1Inter-Zaprešić
Međimurje1:5Rijeka
Dinamo1:0Lokomotiva
Karlovac 19191:1Varaždin
Šibenik3:1Zagreb
Hajduk2:1Cibalia
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.04.2010. u 10:58
    Volio bih da Osijek ode u kvalifikacije Europa Lige ... Bolje on nego Hajduk ... Barem nas neće osramotiti !!!
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

24. kolo

Istra 19612:0Zadar
Osijek0:1Slaven Belupo
Sesvete3:1Inter-Zaprešić
Međimurje1:5Rijeka
Dinamo1:0Lokomotiva
Karlovac 19191:1Varaždin
Šibenik3:1Zagreb
Hajduk2:1Cibalia
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114