Nogomet

Slaven na Poljudu i tri nova trenera

subota, 16.10.2010.
Slaven na Poljudu i tri nova trenera
Foto: Martina Japundžić

U subotu Slaven gostuje kod Hajduka, Vulić se vraća na klupu Istre, Petrović i Pudar vode nove momčadi, a na rasporedu je i dalmatinski okršaj...

Reprezentativna pauza uvijek rasprši Hajdukovce diljem Europe, tako je bilo i ovom prigodom. Dok su čekali povratak svojih reprezentativnih kolega Splićani su dvaput skoknuli preko granice i osvježavali se u Širokom Brijegu i Livnu, obećavajući svojim domaćinima da će dolaziti i češće.

Vezane vijesti

Nakon što su dvaput zapeli na gostovanjima nakon europskih trijumfa (Split i Karlovac), Hajdukovci protiv Slavena nemaju na pameti ništa drugo osim pobjede. Jer, Dinamo ih je u prošlom kolu preskočio, a "bili" se što prije žele vratiti na vrh prvoligaške karavane.

Novu dozu kivnje na HNS-ov establišment kod Hajdukovaca je unijelo naknadno kažnjavanje Anasa Sharbinija zbog nesportske geste u utakmici protiv Varaždina, prvo u HNL-povijesti odrađeno na temelju snimke. Protiv Slavena neće biti ni starijeg brata, kojemu je dijagnosticiran meningitis.

Nedostaju: An.Sharbini (kazna), Čop (kartoni), Ah.Sharbini (bolest), Andrić, M.Buljat (ozljeda)

Uoči istrčavanja na travnjak splitskoga Poljuda, gdje u 18 dosadašnjih susreta protiv Hajduka niti jednom nisu uspjeli pobijediti, igrači Slaven Belupa dva su tjedna marljivo trenirali u Koprivnici. Trener farmaceuta Mile Petković do kraja polusezone ostao je bez usluga Rogulja, Bušića i Pape (operacije), ali u kadar se u odnosu na ogled s Cibalijom zato vraćaju Milardović i Mujanović.

"Hajduk je na Poljudu favorit protiv bilo koje momčadi, ali mi 90 minuta namjeravamo potrošiti pošteno i ako je moguće, na konto u dobroj prezentaciji upisati pokoji bod. Bilo bi pogubno orijentirati se samo na obranu jer bijeli imaju odlične skakače i razrađene akcije iz prekida".

"Utakmice protiv naših najvećih klubova trebale mi nam biti najjednostavnije zbog čega ne vjerujem da će statistika koja nam ne ide u prilog odigrati važnu psihološku ulogu. Trenutačno nismo na vrhunskoj razini, ali sigurno možemo igrati s bijelima", kazao je Petković.

Nedostaju: Bušić, Papa, Rogulj (ozljeda)

Nakon niza poraza s klupe Lokomotive, pri čemu je presudan bio onaj u prošlom kolu u Rijeci (0:3) otišao je Roy Ferenčina, a novi trener, iskusni Ljupko Petrović, debi na novom poslu imat će protiv ove sezone na terenu raspoloženih Varaždinaca, koje više od izvedbi na travnjaku brine stanje na bankovnom računu.

U kombinaciji s pozitivnim šokom koje promjena trenera zna donijeti, Lokomotiva ima priliku stati na kraj negativnoj seriji i konačno uzeti bodove koji će pomoći bijegu iz opasne zone.

Ljupko Petrović u prvom nastupu neće moći računati na suspendiranog Marija Musu, a preostaje i vidjeti hoće li značajnije preslagivati momčad ili će se držati nekih uigranih Ferenčininih formacija. Na neke od temeljnih karika ekipe sigurno će računati, ali kako Lokosi ove sezone imaju nešto širi kadar kada su zdravi, mogao bi Varaždince iznenaditi i nekim novitetima. A rezultatski napredak je poželjan - što prije, jer Lokomotivu čekaju vrlo neugodne utakmice protiv Karlovca, Slaven Belupa, Cibalije, Hajduka i Zagreba.

Nedostaju: Musa (kartoni)

Cijelog tjedna Varaždinci su trenirali slabo, nisu se u potpunosti posvetili nogometu, a zbog već cijeloj naciji poznatih financijskih problema: "Nogomet je specifičan po tome da se jedan trening nikad ne može nadoknaditi i to će nam sigurno nedostajati u Zagrebu", kazao je iscrpljeno trener Samir Toplak.

Dekoncentracija njegove ekipe bila je tolika da nisu odradili ni detaljnu analizu protivnika, a Toplak kaže: "Lokosi će biti pod velikim pritiskom, nakon nas imaju Hajduk i to im je sigurno veliko opterećenje." Ipak ima malo nade: "Vjerujem da smo mi bolji i u boljoj formi od Lokosa, a ako psihološki budemo pravi to će biti dovoljno za pobjedu."

Pozitivna je stvar što će Toplak imati na raspolaganju cijelu ekipu, osim kartoniranog Sušca te Glavine koji još uvijek boluje. Za ovu utakmicu još neće koristiti Glavicu, iako je on skoro spreman, jer smatra da je dugoročno bolje da Glavica još desetak dana posveti potpunoj rehabilitaciji.

Nedostaju: Glavina, Tkalčić, Musli, Glavica (ozljeda), Sušac (kartoni)

U 11. kolo ovogodišnjeg prvenstva Istra 1961 kreće sa četvrtim različitim trenerom. Nakon Ante Miše, Roberta Jarnija i Davora Lasića, na pulsku je klupu ponovno stigao čovjek koji je klub i prošle godine izvukao iz jako teške situacije, Zoran Vulić.

Ako je prošle godine imao težak posao da bi uspio spasiti Istru, ove godine očekuje ga prava nemoguća misija. Zbog reprezentativne stanke imao je dva tjedna da pripremi svoju momčad kako bi već od prve utakmice pokušali početi skupljati bodove. Na njegovu žalost, taj je prvi okršaj domaći susret s Rijekom. Publika bi naravno mogla biti prednost, ali Riječani su ove sezone puno bolji od Puljana i sve osim gostujuće pobjede bilo bi iznenađenje.

Dobro je za Vulića da se većina ozljeđenih oporavlja, iako još ne zna tko će zaigrati jer prvo želi provjeriti fizičko stanje tih igrača. Sigurno je jedino da neće biti Eliomara, koji bi trebao biti spreman za iduću utakmicu.

Nedostaju: Eliomar (ozljeda)

Riječani na noge susjedima iz Istre putuju nakon što su vratili dio samopouzdanja pobjedom nad Lokomotivom, a tijekom reprezentativne stanke pucačku su formu potvrdili i u prijateljskom susretu protiv Vodnjana.

"Naša je želja ostati u dobrom ritmu te discipliniranom igrom od prve sekunde krenuti po pozitivan rezultat. Istra je u situaciji u kojoj mora tražiti pobjedu na svaki način s obzirom na mali broj bodova koji imaju. Međutim, nama je ova utakmica vrlo važna da ostanemo u priključku s vrhom. Ako igrači odigraju onako kako znaju i mogu, ne bi trebalo biti problema. U sastavu neće biti većih promjena", najavio je trener Nenad Gračan uoči utakmice.

Zbog ozljede, međutim, neće biti Nevena Vukmana, a Gračan je od svojih igrača tražio i čvrsto, koordiniranu obranu te brzi protok lopte kako Istrani ne bi lakoćom zaustavljali napade. S eventualnom bi pobjedom Rijeka zadržala priključak s vodećim momčadima lige i veći joj motiv, uz rivalstvo sa žuto-zelenima - ne treba.

Nedostaju: Vukman (ozljeda)

Poslije prvenstvene stanke nogometaši Šibenika prvu pobjede na domaćem terenu ove sezone pokušat će ostvariti protiv Splita. Svi ovosezonski protivnici Modrih sa Šubićevca su odnosili najmanje po jedan bod, a Šibenčani se nadaju da će upravo u susretu protiv prvoligaša iz Parka mladeži toj seriji doći kraj. No, ne zavaravaju se da će to biti jednostavno ostvariti.

“Split je do sada pokazao čvrstinu, jak kolektiv, organiziranost, veliku taktičku disciplinu. Pet su utakmica dobili s 1:0, a to dovoljno govori o njihovu razmišljanju i načinu igre. Očekujem da će utakmica biti tvrda, čvrsta. Neka se nitko ne naljuti, ali nama nije cilj ljepota igre već bodovi koji su nam nasušno potrebni“ - kazao je trener Šibenika Lokica.

Sastav koji je ostvario pobjedu na Stanovima doživjet će promjene. Kartonirane Alispahića i Medvida zamijenit će, vrlo vjerojatno, Gović i Elez. Pitanje je i tko će u samu špicu, Jelić ili Tokić, odnosno, ovisno o nastupu Govića, tko će biti preostala dvojica ofenzivnih veznjaka/krilnih napadača.

Nedostaju: Alispahić, Medvid (kartoni), Lee (ozljeda)

Po drugi put ove sezone nogometaše Splita čeka dalmatinski okršaj. Nakon uspješne premijere protiv Hajduka u Parku mladeži (1:1) slijedi gostovanje na Šubićevcu kod Šibenika. Najugodnije iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva ovog se tjedna suočilo s odlaskom u mirovinu svog igrača Ivice Pirića, no njegov izostanak ne bi smio previše poremetiti koncepciju trenera Ivana Katalinića.

Reprezentativnu pauzu Split je iskoristio za odlazak u Međugorje gdje je na mini pripremama samopouzdanje nadogradio pobjedom nad Sarajevom (2:0). "Crveni" lete na krilima četiri uzastopne pobjede, no u Šibeniku neće moći računati na stožernog igrača obrane Velimira Vidića.

"Dobro smo se pripremili i osvježili tijekom ove pauze. Naša prednost u ovoj utakmici je ta što nismo pod tolikim pritiskom kao Šibenik i nadam se da ćemo to iskoristiti. Oni nisu momčad iz prošle sezone, nemamo ih se razloga bojati, a u prilog nam ide i činjenica da oni još nikoga nisu pobijedili kod kuće", mišljenja je Katalinić.

Nedostaju: Vidić (kartoni)

Iako se u Vinkovcima već naveliko priča o gostovanju Hajduka koje je na rasporedu sljedećeg tjedna, u nebesko-plavom taboru maksimalno su usredotočeni na susret s Hrvatskim dragovoljcem. Ako je suditi po najavama iz svlačionice, položaj Zagrepčana na ljestvici nije ni malo "uljuljao" uvijek opreznog Stanka Mršića i njegove igrače.

"Uopće nismo spominjali Hajduk ovaj tjedan, sve naše misli usmjerene su prema Hrvatskom dragovoljcu. Za vrijeme prvenstvene stanke radili smo jako kvalitetno, atmosfera u momčadi je odlična i to je ono što mi daje vjeru u našu dobru predstavu i nova tri boda", razmišlja Mario Lučić, kapetan Cibalije.

Trener Stanko Mršić još uvijek ima određenih nedoumica oko početne postave, ali ne zbog ozljeda i kartona, već zbog činjenice da su mu gotovo svi igrači na raspolaganju. U konkurenciji za nastup nije tek ozlijeđeni Mario Andričević, koji bi vrlo lako mogao propustiti ostatak jesenskog dijela sezone.

Nedostaju: Andričević (ozljeda)

Nakon deset odigranih kola Hrvatski dragovoljac je i dalje bez prvenstvene pobjede, a sa samo tri osvojena boda nalazi se na dnu ljestvice. Posljednji pokušaj uprave kluba u namjeri da klub sačuva prvoligaški status dovođenje je Ivana Pudara na trenersku klupu Crnih.

Reprezentativna pauzu novi trener iskoristio je za upoznavanje s momčadi i uigravanje kroz prijateljske utakmice. Pobijeđen je Inter, a pristup i igru iz te utakmice igrači će trebati ponoviti u prvenstvenim utakmicama žele li uskoro do prvoligaške pobjede. ''Meni je bitno da smo uspjeli izbaciti 'ravnodušnost' iz igrača te time vratili živost u igru. Pojačali smo agresivnost, igrat ćemo ofenzivnije, ali meni je bitno da se zna zadaća svakog igrača na terenu, da svatko odgovara za svoj posao'', izjavio je Pudar.

Utakmica u Vinkovcima za Hrvatski dragovoljac mogla bi biti prekretnica sezone. Ako prikažu dobru igru i pritom izvuku povoljan rezultat, pozitivan šok mogao bi se protegnuti i na iduća prvenstvena kola.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Zagreb1:2Karlovac 1919
Inter-Zaprešić1:0Zadar
Cibalia3:0Hrvatski dragovoljac
Lokomotiva1:2Varaždin
Istra 19610:0Rijeka
Šibenik3:0Split
Hajduk1:0Slaven Belupo
Osijek1:3Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.10.2010. u 15:05
    naprid šibenik
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.10.2010. u 14:48
    ajmo lokosi!
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000716.10.2010. u 12:10
    naprjed hajduk i split
    The_Killer_0007

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

11. kolo

Zagreb1:2Karlovac 1919
Inter-Zaprešić1:0Zadar
Cibalia3:0Hrvatski dragovoljac
Lokomotiva1:2Varaždin
Istra 19610:0Rijeka
Šibenik3:0Split
Hajduk1:0Slaven Belupo
Osijek1:3Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123