Nogomet

Nezgodni gosti Splita, Slavena i Rijeke

subota, 23.10.2010.
Nezgodni gosti Splita, Slavena i Rijeke
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Subotnji program 1. HNL nudi tri poslastice: teško pobjedivi Inter u Splitu te Zagreb u Koprivnici, a vrlo uzbudljivo bi moglo biti i u Rijeci...

Nakon remija s Cibalijom (1:1) i poraza od Hajduka (1:0), Slaven Belupo će na Gradskom stadionu imperativno tražiti pobjedu protiv Zagreba. No, nisu niti gosti u bajnoj situaciji, i oni žele osvetiti izgubljene bodove u prošlome kolu što znači da se neće braniti. A farmaceutima otvorena igra zasigurno odgovara više no protivničko parkiranje u šesnaesterac.

"Zagrebaši imaju spoj talentirane mladosti i iskustva, no rekao bih da smo po snazi podjednaki. Respektiramo ih, ali ponovit ću, u svaku utakmicu ulazimo maksimalno i s imperativom osvajanja tri boda. Lakše je to reći nego napraviti, ali vjerujem da ćemo se publici i gledateljima ispred malih ekrana predstaviti u dobrom svjetlu", kazao je koprivnički strateg.

Zbog akumuliranih žutih kartona u rosteru neće biti kapetana Kokalovića, a s travnjaka i dalje izbivaju ozlijeđeni Bušić, Papa i Rogulj. Mjesto u početnoj postavi zato bi (konačno) trebao pronaći negdašnji Zagrebaš Tomislav Labudović.

Nedostaju: Kokalović (kartoni), Bušić, Papa, Rogulj (ozljeda)

Bod iz Varaždina malo je zagrebašima značio nakon što ga nisu začinili novim bodovnim uspjehom u domaćoj utakmici s Karlovcem. Gostovanje u Koprivnici "bijelima" već dugo ne leži, no kako odličan start sezone polako pada u zaborav momčadi Luke Pavlovića slijede nova dokazivanja da pošla sezona nije i ogledalo njezine kvalitete.

Dobra vijest za Pjesnike je svakako ta da su se u konkurenciju vratili Jefthon i Ivanković, dok je Jurendić zbog viroze propustio nekoliko treninga pa je početna jedanaestorica još uvijek neizvjesna. Sigurno je tek kako u kadru 18-orice neće biti ozlijeđenih Mikulića i Medića.

"Zbog lošeg rezultata protiv Karlovca ova će nam utakmica biti još teža, no svoj pritisak u nju mora ponijeti i Slaven Belupo. Mi jednostavno moramo odigrati opasnije po gol nešto što smo bili u prošlom dvoboju. To smo prošlog tjedna ispravljali i nadam se da ćemo zaigrati puno sređenije i efikasnije."

Nedostaju: Mikulić, Medić (ozljeda)

Prošlotjedni remi u Puli s lokalnim rivalima Riječani svakako žele nadograditi pobjedom protiv gostiju iz Osijeka, premda se ovoga tjedna i u Rijeci razgovaralo o financijskim problemima, odnosno isplatom zaostalih plaća igračima. Stoga se postavlja pitanje kako će nogometaši Nenada Gračana reagirati na terenu.

"Mnogo se pričalo i normalno je da igrači podsvjesno reagiraju, ali kroz treninge cijeli tjedan se koncentiralo na ono što nam dolazi. Želja je nastaviti pred našom publikom pobjeđivati, ali neće biti lako jer Osijek je izuzetno agresivan i hitar po cijelom terenu. Moramo biti strpljivi", najavio je riječki strateg.

Zbog trećeg žutog kartona Gračan iz konkurencije za sastav ispao je Igor Čagalj, no traži se prije svega disciplinirana igra protiv ekipe koja protiv Rijeke često pruža vrlo dobre partije. Rijeka bi eventualnom pobjedom zadržala priključak s vodećim klubovima hrvatskog prvenstva, što je svakako još jedan važan motiv.

Nedostaju: Čagalj (kartoni), Čaval (ozljeda)

Nakon poraza od lidera Dinama, Osječane čeka teško iskušenje na Kantridi. Budući da su tek na jedanaestoj poziciji prvenstvene ljestvice, momčad Branka Karačića dužna je tražiti puni plijen.

Veznjak bijelo-plavih Vedran Jugović svjestan je trenutne situacije: "Treba nam jedna pobjeda kako bi vratili poljuljano samopouzdanje. Putujemo u Rijeku s ciljem da to već tamo i ostvarimo. Moramo ići po sva tri boda jer jednostavno nemamo drugog izbora." Inače, Kantrida je u posljednje vrijeme sretna postaja za Osječane budući da unazad četiri i pol godine tamo nisu poraženi. Upravo iz tog razloga nadaju se pozitivnom ishodu.

Susret u Rijeci propustit će Pušić koji je skupio tri žuta kartona, a upitan je nastup i Pavličića te kapetana Smoje koji su se ozlijedili u utakmici protiv Dinama. Karačića veseli povratak oporavljenika Vidakovića i Barišića koji će konkurirati za nastup u početnom sastavu. Čak sedmorici prijeti treća javna opomena pa moraju biti posebno oprezni.

Nedostaju: Pušić (kartoni)

U prošlom kolu nogometaši Splita doživjeli su težak poraz na Šubićevcu i sada se moraju vratiti na pobjednički kolosijek. U dosadašnjim utakmicama u Parku mladeži bili su vrlo uvjerljivi te su u pet utakmica ostvarili četiri pobjede i jedan remi uz gol razliku 10:1. Dovoljno za veliko samopouzdanje.

"Ovo je za nas trenutno najvažnija utakmica. Inter je pokazao da je kvalitetna momčad, evo sad već šest utakmica nisu primili gol, no mora se i njima negdje zatresti mreža. Pratili smo ih i mislim da nas nemaju čime iznenaditi", rekao je trener Ivan Katalinić dodavši kako se samo uz ozbiljan pristup mogu upisati nova tri boda.

Unatoč visokoj trećoj poziciji, Katalinić je i dalje fokusiran na primarni cilj - ostanak u ligi i ne želi ni čuti za planove o Europi. "Ona je propast za sve klubove osim za Hajduk i Dinamo. Sve to izgleda lijepo, budete viđeni i to je sve. Nema spavanja dok ne osiguramo ostanak."

Nedostaju: Pehar (kartoni)

Inter za prvenstveni poraz ne zna već dva mjeseca. Posljednji put su praznih ruku ostali 20. kolovoza u Kranjčevićevoj protiv Zagreba. Sjajni niz od šest kola bez poraza (uz pet pobjeda) bit će možda i na najvećem iskušenju nakon dva mjeseca budući da će Zaprešićani na noge hitu prvenstva, Splitu.

Split je također ima veliki niz od sedam kola bez poraza, ali je on prekinut prošlog tjedna u Šibeniku, pa se Splitovci nadaju da će baš oni prekinuti onaj zaprešićki, koji je utoliko impresivniji jer Žuti već dva mjeseca u prvenstvu nisu primili gol.

Ilija Lončarević u prošlom je kolu protiv Zadra morao improvizirati s obrambenim pozicijama, a u Parku mladeži opet će morati nešto izmisliti jer u momčadi neće imati Sašu Balića i Hrvoja Jančetića zbog žutih kartona, što će dodatno produbiti obrambeni deficit koji se krpa na sve moguće načine.

Nedostaju: Balić i Jančetić (kartoni)

Dugo su Karlovčani čekali da kući donesu bodove s gostovanja i to su uspjeli u prošlom kolu. U Kranjčevićevoj su svladali Zagreb te puni optimizma dočekuju Lokomotivu, koja će tražiti pobjedu s novim trenerom. Međutim, Igor Pamić vjeruje da je Karlovac bolja momčad te je istaknuo da ga zanima samo pobjeda, a kako će do nje doći nije mu važno.

"Uopće me nije briga s kojim ćemo rezultatom pobijediti, samo mi je bitno da dođemo do tri boda. Moramo istodobno igrati agresivno i mirno. Ne smijemo dopustiti da oni povedu jer će nam se onda biti teško vratiti u utakmicu. Ne podcjenjujem Lokomotivu, ali ako želimo ostati u ligi, onda takve momčadi moramo pobjeđivati."

Pamić je najavio da se u kadar vraća oporavljeni Mario Tičinović, dok će susret propustiti Željko Kovačević i Enes Novinić. Strateg Karlovca je još rekao da Husić i Špišić već neko vrijeme nisu u formi te će svoju priliku čekati na klupi za pričuve.

Nedostaju: Kovačević (ozljeda), Novinić (kartoni)

Ljupko Petrović, novi trener Lokomotive, u potrazi za svojim prvim bodovima na novom poslu te prekidom crnog niza koji ekipu s Kajzerice prati još od sredine rujna i poraza od Splita, mora i na noge Igoru Pamiću i njegovom Karlovcu, što u ovom trenutku mladićima u plavo-bijelom dresu nije nimalo ugodno saznanje.

Naime, u momčadi se osjeti i manjak samopouzdanja te im vjerojatno agresivna igra domaćina neće odgovarati, a osim toga Karlovčani su uvjereni da su bolji od sastav od Petrovićevih igrača.

No, dobra vijest za Lokomotivu glasi da se u momčad može vratiti Mario Musa nakon odrađene suspenzije zbog žutih kartona te će tako Petrović imati igrača više na raspolaganju pri slaganju obrane, pa bi kapetan Željko Sopić opet mogao dirigirati igrom iz veznog reda, što bi mogao biti važan dobitak. Očekuju se i bolje prezentacije ofenzivnog dijela veznog reda, koji ima kvalitetu, a uz maksimalan doprinos svih pojedinaca u tom slučaju nije nemoguće ni iznenađenje u gradu na četiri rijeke.

Nedostaju: Bagarić, Antolić, Havojić (ozljeda)

Sve samo ne lagana utakmica očekuje Varaždince protiv Istre 1961. Još se Varaždinci sjećaju poraza u proljeće, pa u utakmicu ulaze vrlo oprezno: "To se neće ponoviti. Tada nismo bili prava ekipa, sad ćemo biti strpljivi, čekati šansu, ne srljati", najavio je trener Varaždinaca Samir Toplak.

U Varaždinu se očekuje zatvorenija varijanta Istre, igra na kontre i polukontre. No, varaždinski strateg također je najavio promjene u sastavu od Lokomotive, ući će najmanje tri-četiri igrača, kaže ofenzivnijeg tipa i tako se prilagoditi protivniku.

"Istra u Varaždinu nema puno toga za izgubiti, može se dogoditi da dođu igrati 'va bank', a čini mi se da je Vulić jako dobro posložio ekipu iz onog što sam vidio protiv Karlovca", kaže Toplak. Iako na njima nije pravi imperativ pobjede, tri bi boda odlično sjela Varaždincima na konto, time bi potvrdili trobod s gostovanja, uglavili se u gornji dio tablice i napravili temelje za nešto lakši raspored koji slijedi.

Nedostaju: Glavica, Glavina, Tkalčić, Musli (ozljeda)

Povratak Zorana Vulića na pulsku klupu, donio je Istri 1961 vrijedan domaći bod protiv Rijeke. No, sada treba pokazati da njegov sastav može konstantno postizati dobre rezultate. To je jedina stvar koja može barem malo Puljanima produžiti nadu u opstanak.

Međutim, tjedan u istarskom klubu ne može proći mirno te se i ovog nešto dogodilo. Naime, na jedan od treninga, koji je održan izvan Pule, igrači su išli vlastitim automobilima i došlo je do nesreće u kojoj su sudjelovali Goran Barišić i Andrej Prskalo. Barišić je zadržan u bolnici i sigurno neće biti na raspolaganju za Varaždin, a Prskalo je još upitan.

Što se Varaždina tiče, Vulić smatra da je to dobra momčad koja može biti jako opasna. No, budući da se Istra bori za opstanak mora i s njima tražiti pobjedu. Osim Barišića trener na raspolaganju neće imati niti Asima Šehića, koji je s Rijekom zaradio isključenje.

Nedostaju: Barišić, Batelić (ozljeda), Žuržinov, Šehić (kartoni)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

12. kolo

Hrvatski dragovoljac1:4Zadar
Varaždin2:1Istra 1961
Karlovac 19191:2Lokomotiva
Split1:1Inter-Zaprešić
Rijeka1:5Osijek
Slaven Belupo1:2Zagreb
Cibalia2:1Hajduk
Dinamo1:0Šibenik
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.10.2010. u 15:30
    tooo,Medić ne igra,neka mu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2010. u 14:47
    mislim da će slaven ovaj put pobjedit :D
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

12. kolo

Hrvatski dragovoljac1:4Zadar
Varaždin2:1Istra 1961
Karlovac 19191:2Lokomotiva
Split1:1Inter-Zaprešić
Rijeka1:5Osijek
Slaven Belupo1:2Zagreb
Cibalia2:1Hajduk
Dinamo1:0Šibenik
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123