Intervju

Josip Milković: "Brine me pozicija lijevog krila"

Mateo Perković • utorak, 21.11.2000.

Sadašnja kriza je djelomično stabilizirana iako se još ne može vjerovati u 100%-tni učinak reprezentacije, a izbornik Josip Milković vjeruje da može napraviti dobre rezultate.


Izbornik Josip Milković u "mukama" oko sastava (Snimio: Dražen Patarčić)
"Metković mi je za sada jedino pravo izvorište reprezentativaca kod nas, u hrvatskoj ligi. Svi su u top-formi i spremni su za jake utakmice, stekli su dovoljno iskustva i mislim da bi ih 4-5 moglo igrati u užem sastavu reprezentacije. Zagreb je dosta oslabljen. Nisam siguran koga bi zvao. Šprem sigurno, Kljaić, Džomba… Najteže mi je odabrati vratare. Imamo toliko odličnih golmana da stvarno ne mogu nikoga izbaciti. Pa pogledajte, Jerković, Matošević, Kelentrić, Bašić, Losert, Modrušan, svi su odlični. Brine me pozicija lijevog krila na kojem, za sada, imam samo Šprema, možda i metkovca Kaleba, ali još ništa nije definirano i bit će teško izabrati pravu kombinaciju. Doći će nam "iz vana" još i Ćavar, Bilić, nadam se i Smajlagić, jer je Pipe zasigurno jedno od najboljih desnih krila svijeta. Očekujem i Sarača, ako je voljan dati svoj doprinos reprezentaciji, a ako ne imam ja tu još i Mikulića, Metličića, Medića. Ima mladih koji su stasali, koji mogu, ali bez starih zvijezda, teško da ćemo moći daleko dogurati."

Sarač je najavio da odlazi iz reprezentacije.
"To je njegova stvar. Ako je on odlučio prepustiti mjesto nekome mlađem, da ga zamjeni, da mu pruži priliku, meni je drago, ali mi je isto tako drago i da Saračević još koji put zaigra za našu selekciju. Imamo kvalitetnih igrača, imamo mladih znaga, imamo zvijezda, još samo to sve treba uskladiti sa super-izvrsnim vratarima i što čekamo!!!"

Da, vratare imamo stvarno genijalne, kako ćete ih odabirati? To je veoma težak posao, ali zanima nas, kako ćete ih odabrati?
"Da, bit će teško odabrati vratare jer su svi zaslužili svoje mjesto u odabranoj vrsti. Odabrat ću ih po trudu, kako se trude i kako brane za svoje klubove. Matošević i Jerković će sigurno biti na široj listi vratara, a ni Zagrebovi vratari neće biti uskraćeni reprezentacije. Napravit ćemo najprije širi popis, održat ćemo par treninga, razgovarati. Naći ćemo valjda i rješenje i za to. Uglavnom, ne manjka nam kvalitetnih vratara."

Lani smo prokockali priliku za Sydney. Tko je krivac za to, ili što je bilo?
"Nije nitko kriv. Imali smo jaku ekipu, ali i veoma umorne igrače. Trener nije mogao ništa. Izdala nas je sreća. Nećemo sad o tome, gledajmo radije u budućnost, ne u prošlost."

Dobro. Što možemo očekivati dogodine od reprezentacije Hrvatske, od Vas?
"Možete očekivati svašta, nadamo se da vas nećemo razočarati. Imat ćemo ekipu. Dati ćemo sve od sebe."

Spomenimo i hrvatsku ligu. Tko je po vama najveći favorit. Od koga se mnogo očekuje u Europi?
"Mislim da je Zagreb i dalje najveći iako je znatno izgubio u igračkom kadru. A Metković, Metković će im biti problem. Momci su odlični, složni, dobro igraju. Nisam siguran, ali mislim da će ove godine biti velikih iznenađenja, no još uvijek dajem prednost Zagrebu. Europa? Pa Zagreb će možda daleko, a možda i ne. Metković sigurno ide barem do polufinala."

Kako komentirate utakmicu Metković-Zagreb u Metkoviću?
"Ma nije bilo tu nekakve velike rukometne kvalitete. To je bila velika borba. Suci su imali par pogrešaka, ali ništa veliko. Metkovci su ipak pošteno izborili još dva boda ispred RK Zagreba. Drago mi je što konačno imamo prave rukometne derbije."

Vratari su te subote briljirali, posebno Kelentrić.
"O, da Mario je bio odličan. Mislim da je Červar pogriješio kada ga je kasnije izveo van. Možda bi Zagrebu donio pobjedu, no ni mali Modrušan nije bio promašen slučaj. Dobro se držao. I s druge strane smo imali odlične golmane. Svaka im čast."

Po Metkoviću se priča da ste nekako zaboravili na reprezntaciju i da niste baš toliko zagriženi za pojačanja iz Metkovića.
"Tko to kaže? Ja uvijek mislim na reprezentaciju. Pa to mi je posao! Nije istina da nisam zagrižen za metkovske reprezentativce. Oni imaju stvarno odlične igrače na svim pozicijama i sigurno će ih većina dobiti priliku i kod mene. Iznenadio me mladi Obrvan koji u obrani čini stvarno velike stvari. Imaju stvarno velike igrače. Tko to priča, nije u pravu, Metković je oduvjek svima bio izvorište igrača, Badelu, reprezentaciji, inozemstvu."

Sve nam je jasno. Vrhunske vratare imamo, kvalitetna igrače imamo, snage imamo, ali voljom nadom uspjeh baš nismo posebno okićeni.
"Nije istina. Mnogi se nadaju i očekuju uspjeha sada na SP. Nije to zbog toga. Treba mnogo truda da postignemo ono što smo imali u Atlanti. Treba nam zajedništvo, svi za jednog, jedan za sve. Treba nam požrtvovnost. Treba igrati srcem, glavom, a ponekad i rukom."

Mislim da ste potpuno u pravu.
"Moram biti u pravu kad već ovoliko dugo živim u rukometu. To mi je zadaća. Moram održati reprezentaciju složnu, moram napraviti dobre rezulatate. Ja ću se truditi, ali se samnom trebaju složiti i igrači."

Otprilike, možete li nam reći taj široki popis reprezentativaca. Ako nije tajna.
"Ma nije to nikava tajna. Još popisa nemam, ali će sigurno izgledati nekako ovako: vratari: Matošević, Losert, Bašić, Jerković i Kelentrić; lijeva krila: Šprem, Kaleb, i ne znam, tu nam nedostaje igrača; onda idu desna krila, tu su: Džomba, Smajlagić, mladi Zrnić; desni bekovi će biti: Mikulić, Saračević, Metličić, Medić. Pozvat ću ove srednje igrače: Perkovac, Goluža, Ćavar koji može i na krilo, lijevi vanjski pucači mi nisu posebni problem, pa ću navjerovatnije pozvati: Dominikovića, Bilića, G.Jerkovića, možda mladog Špoljarića i ne znam. Pivoti će biti: Kljaić, Sulić, Jović, Bjeliš. Ovo bi bio popis koji nije službeni i nadam se da ću ove igrače zvati na okup, ali ne znam koliko će ih se odazvati bilo zbog klubskih obveza ili nečeg trećeg. Znači, još ništa nije sigurno. Ovo mi je samo, onako, da ih imam na umu… Mnogi baš i nisu spremni, ali ću ih pratiti na treninzima i utakmicama. Ima još tu i aduta, novih snaga. Vidjet ćemo."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!