Intervju

Nenad Bjelica: "Doći ću na proslavu titule prvaka"

Nikola Patković • petak, 15.12.2000.


Nenad Bjelica (dp)

Sreća je trajala godinu dana. Na obostrano zadovoljstvo. Nenad Bjelica nebrojeno je puta rekao kako je povratak u Osijek najbolji potez njegove karijere. Mi ćemo reći da je dovođenje Bjelice najbolji potez u povijesti kluba. I premda je sve skupa trajalo samo godinu dana, bilo je dovoljno za vječnu ljubav. Osijek i Bjelica, Kohorta i Bjelica – neraskidiva veza, pa čak i u Kaiserslauternu. Neno je Osijeku donio dodatnu dimenziju, a uz njega su neki igrači postali igračine. Podigao je razinu igre i uspjeha. Svima je definitivno jasno da bi titula jesenskog prvaka i 3. kolo Kupa UEFA bez njega bili čista utopija. Nenad Bjelica, u svom oproštajnom intervjuu gostuje na stranicama Sport Neta...

Kohorta se potajno nadala da će ostati, no nakon Praga sve je bilo jasno. Odličnu financijsku ponudu i izazov Bundeslige u 29. godini života nije mogao odbiti. Osijek bi na ime odštete trebao inkasirati oko 2 milijuna DEM.
"Ugovor će biti na 3,5 godine. Ja sam se dogovorio za svoje uvjete sa Kaiserslauternom i sada se još trebaju dogovoriti čelnici klubova, a tada će se vjerojatno znati konačan iznos transfera. Uglavnom zadovoljan sam i sretan što ću ići u tako veliki klub, a najvažnije u svemu tome je da sve strane budu zadovoljne i ja se nadam da će tako i biti" – rekao nam je “Bjelko”.


"Brehme inzistira da se odmah priključim Kaiserslauternu" (Snimio: Dražen Patarčić)

Osijek je tražio soluciju da potpišete predugovor s novim klubom i da ostanete u Gradskom vrtu do kraja ove sezone. No trener Nijemaca Andreas Brehme bio je izričit u želji da vas već 3. siječnja vidi na treningu.
"On već deset dana inzistira da se sa mnom potpiše ugovor, jer je htio da odigram već protiv Bayerna te preostale dvije utakmice u ovoj godini. Međutim, to nije bilo tehnički izvedivo, a ni ja nisam htio ići zbog svojih obveza prema Osijeku. Kad smo se rastajali rekao mi je da se vidimo 3. siječnja i mislim da je time sve rekao. Prvu utakmicu igraju sa Wolfsburgom 27. siječnja, u veljači je Kup UEFA, a kako ću i u Europi imati pravo nastupa morat ću se priključiti 3. siječnja i započeti pripreme za nastavak sezone."

Znamo da u Kaiserslauterenu igraju brojni veliki igrači, poput Djorkaeffa, Baslera, Marshalla, Rattinha i drugih. Kakvu ulogu vam je namijenio Brehme?
"U razgovoru s njim saznao sam da bih igrao isto što i u Osijeku, dakle centralnog veznog. Brehme me vidi kao ključnog igrača u svom sistemu i to je na kraju krajeva i presudilo da se odlučim na taj klub. Prije nego što sam došao na razgovore nisam imao pojma kakvu mi je poziciju namijenio, ali sam se razgovarajući s njim uvjerio da ću imati vrhunsku poziciju. Nadam se da ću mu dobrim igrama to povjerenje i vratiti."


Najljepši trenuci - kad je padao Rapid (Snimio: Dražen Patarčić)

Prvi nastup za svoju novu momčad trebali ste imati 20. siječnja protiv Slavije u prijateljskom susretu, no kako ćete se s njima sastati u 4. kolu Kupa UEFA taj je susret odgođen, a Kaiserslautern je tremin ponudio Osijeku.
"Vjerujem da će Osijek prihvatiti taj susret i doista bih volio da do njega dođe. Sigurno da bi bolje bilo kada bi ta utakmica bila odigrana u Osijeku, jer bih tada imao pravu prigodu oprostiti se od naše Kohorte, čija će podrška za mene ostati nezaboravna i doista neću pretjerati ako kažem da Osijek u ovom trenutku ima najvjernije, najkulturnije i najbolje navijače u Hrvatskoj. No, ja se samo na kratko opraštam od osječke publike, jer ću se sigurno vratiti u svoj klub i grad nakon što odradim ovaj ugovor, naravno ako za to bude postojao interes. Niti jedna druga kombinacija vezana za povratak u hrvatski nogomet u neki drugi klub ne dolazi u obzir. Samo Osijek je moj klub i samo se u njega mogu vratiti ukoliko bude želje za to."

Slavia?
"Bio je to svakako ružan oproštaj od Europe, no moralo se i to dogoditi. Mislim da ne smijemo na cijelu sezonu gledati kroz prizmu Slavije, jer smo ukupno postigli doista sjajan rezultat. Slavia je otišla dalje jer je bila bolja u dvije utakmice i na to treba tako gledati. Previše je ciljeva i izazova pred Osijekom da bi se sada okretalo prema nazad. Nadam se da ću određenu satisfakciju dobiti i ja i svi Osječani, ako Kaiserslautern izbaci Slaviju."


Ove jeseni Osijek je nadmašio i Dinamo i Hajduk (Snimio: Dražen Patarčić)

Osvrnimo se malo na osječku godinu. Kako je bilo vratiti se?
"U prvom redu htio bih se zahvaliti gospodinu Novaliću koji je vjerovao u mene i omogućio mi da se vratim nogometu u situaciji kada sam bio ni na nebu ni na zemlji. Trčao sam po ulicama Poreča i tražio klub u kojem bih se vratio nogometu. I premda sam imao financijski bolju ponudu iz Meksika odlučio sam prihvatiti povratak u rodni grad. Naravno, veliku ulogu u tome odigrala je i moja supruga, koja je također rođena Osječanka, a radostan sam i što sam svom sinčiću Luki omogućio život u najdražem gradu. Povratak nogometu bio je malo teži, ali to je i razumljivo s obzirom na dugu stanku, no imao sam veliku podršku uprave, trenera i suigrača te mislim da se na kraju to svima isplatilo. Mislim da je protekla godina najbolja u mojoj igračkoj karijeri i vjerojatno će biti teško ponoviti je."

Reprezentacija, neostvareni san?
"Da, ali nadam se ne zadugo. Naravno da mi je bilo teško zbog toga što me je bivši izbornik Blažević ignorirao, ali čuo sam da je nedavno izjavio kako preuzima taj grijeh na sebe i priznao krivicu. Naravno, to mi je mala satisfakcija i stoga vjerujem kako ću igrama u Njemačkoj uvjeriti gospodina Mirka Jozića da za mene ima mjesta među vatrenima."

Ostavljate klub u izvrsnoj vodećoj poziciji i premda je do kraja prvenstva ostalo još dosta utakmica vjerujete li da Osijek može sačuvati lidersko mjesto i osvojiti naslov prvaka?
"Ja sam siguran da Osijek može biti prvak i bez mene, a to se pokazalo u već mnogo utakmica, kada ja nisam igrao, a dečki su pobje|ivali i dobro igrali. Osijek ima kvalitetnu ekipu spremnu za prvaka, a i ispadanje iz Kupa UEFA bit će olakšavajuća okolnost, jer bi ti susreti dodatno opteretili momčad. Nažalost, to će biti olakšavajuća okolnost, ali dobro svako zlo za neko dobro i ja mislim da bi veći uspjeh bio osvajanje naslova prvaka nego prolazak u europsko kolo više."


"Osijek i bez mene može osvojiti titulu" (Snimio: Dražen Patarčić)

Ima li Osijek igrača koji vas može zamijeniti?
"Naravno da ima i to u ekipi. No, ako se klub odluči tražiti neko pojačanje to treba poštivati, međutim ja mislim da i u sadašnjem kadru ima igrača koji bi mogli preuzeti moju ulogu."

Hoće li slavlje za naslov prvaka proteći bez Bjelice?
"Ni slučajno. Doći ću sigurno, a to sam već jednom i rekao. Na završnoj fešti ću se pojaviti, jer se nadam da će njemačka sezona tada već završiti i da ću imati prigodu podijeliti radost sa svojim bivšim suigračima. Isto tako se nadam da će moj novi klub osvojiti Kup UEFA, što će vjerujem usrećiti i brojne Osječane" – rekao nam je na kraju najbolji hrvatski nogometaš u 2000. godino.

Nenad Bjelica otišao je iz Osijeka na vrhuncu slave. No, otišao je da bi se vratio. Na odlasku nam je rekao kako će vječno pamtiti scene kada su mu navijači pjevali pod prozorom. Kohorta poručuje: “I opet ćemo, jer jedan je Bjelica Nenad.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!