SP 2006.

Angola : Izranjavanje Crne Impale

Petar Plevnik • petak, 05.05.2006.

Nakon sjajno odrađenih kvalifikacija i senzacionalnog plasmana na Svjetsko prvenstvo, crni oblaci nadvili su se nad momčad Luisa Oliveire Goncalvesa. Naime, Crne Impale pokosile su ozlijede tako da će Goncalvesu, u Angoli zvanom Profesor, uistinu biti potrebne sposobnosti profesora Baltazara ukoliko u Njemačkoj želi ostaviti veći trag.

Stvari su po lošem krenule još na samom završetku kvalifikacija, kada je branič Yamba Asha bio pozitivan na doping kontroli, zaradivši pritom devetomjesečnu suspenziju. Ništa se bolje za Angolu stvari nisu odvijale ni na Afričkom kupu nacija, koji je Angola napustila već nakon utakmica po skupinama, pri čemu je tešku ozljedu doživio veznjak afričkog prvaka Al Ahlya, Gilberto, zbog koje će propustiti Svjetsko prvenstvo.

Ni nastavak 2006. nije Goncalvesu donio više sreće. Krajem travnja, u susretu azijske Lige prvaka, tešku ozljedu ligamenata doživio je napadač kuvajtske Al Wahde Maurito. Osim ozljeda, problem za Goncalvesa mogao bi biti i ne igranje standardnih igrača, prije svih napadača i vođe momčadi, Fabricea Akwe, koji je trenutno bez kluba, budući da mu je u siječnju istekao ugovor sa dosadašnjim klubom, Al Wakhrom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Akwa je u kvalifikacijama postigao samo tri pogotka, ali sva tri iznimno važna, od kojih najvažniji onaj u posljednjem kolu u Ruandi, zahvaljujući kojem je Angola izborila odlazak u Njemačku.

Ukoliko Akwa ne bude spreman tu je veliki adut Angole, njihov zasigurno najpoznatiji igrač, napadač Benfice Pedro Mantorras, koji je zbog teške ozljede koljena propustio gotovo čitave kvalifikacije. Ipak, veliko je pitanje u kakvom će "psihičkom" stanju biti Mantorras, koji je zbog male minutaže na Afričkom kupu nacija zaprijetio kako neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu, no Goncalves je već javno najavio kako će Mantorras putovati u Njemačku.

Uz već ranije spomenute Akwu i Mantorassa, glavna uzdanica Angole biti će obrana, koja je u 10 kvalifikacijskih susreta kapitulirala samo šest puta, što ju je učinilo drugom najboljom obranom u afričkim kvalifikacijama, odmah iza Gane. Obrana Angole još bi više mogla dobiti na čvrstini budući da njeno najzvučnije ime, nekadašnji branič Stuttgarta, a danas Leeds Uniteda, Rui Marques, koji nije nastupao u kvalifikacijama.

U moru loših vijesti, Goncalves nestrpljivo iščekuje vijesti iz Fife, koja će odlučiti hoće li 31-godišnji branič Porta Pedro Emanuel u Njemačkoj smjeti nositi dres Angole, zemlje u kojoj je rođen i koju je napustio kad mu je bilo tri godine.

Takva "osakaćena" Angola pripreme će za Njemačku obaviti u Celleu, u kojem će boraviti od 20. svibnja, a u planu je odigravanje prijateljskih susreta protiv Argentine u Napulju 31. svibnja, Saudijske Arabije u Leverkusenu 2. lipnja, i SAD-a 5. lipnja u Hamburgu, što će biti prvi susret tih dvaju reprezentacija. Posljednju provjeru prije odlaska na završne pripreme u Njemačku Angola je imala na Cosafa kupu, na kojem je u susretima protiv slabašnih Mauricijusa i Lesota upisala dvije pobjede, 5:1 i 3:1, a prije toga, u do tada jedinoj prijateljskoj utakmici ove godine, Angola je sa 1:0 poražena u Seoulu od Republike Koreje.

Tijekom kvalifikacija Angola je pretežito igrala u sustavu 4-4-2, koji se na gostovanjima vrlo često pretvarao u nešto zatvorenijih 4-5-1, sa ubojitim Akwom u vrhu napada. Zanimljiv je i podatak da Angola tijekom kvalifikacija niti jedan susret nije odigrala s istom početnom jedanaestoricom, tako da je vrlo teško predvidjeti kome će Goncalves ukazati povjerenje 11. lipnja, u prvom susretu protiv Portugala, koji će za Angole biti više od utakmice. Bojimo se da u skupini sa Portugalom, Meksikom i Iranom, ovakva Angola teško da može učiniti nešto više od oproštaja nakon tri odigrana susreta.

Vratari: Goliath (Sagrada Esperanca), Joao Ricardo (bez kluba), Lama (Petro Atletico).

Obrana: Delgado (Primeiro Agosto), Jacinto Pereira, Jamba (oba Aviacao), Kali (Santa Clara/POR), Antonio Lebo Lebo (Sagrada Esperanca), Loco (Primerio Agosto), Marco Abreu (Poritimonense/POR), Rui Marques (Leeds United/ENG)

Vezni red: Andre (Kuwait Sc/KUW), Edson Nobre (Pacos Ferreira/POR), Figueiredo (Varzim/POR), Mendonca (Varzim/POR), Miloy (Inter Clube), Jose Quitongo (Patrick Thistle/SCO), Ze Kalanga (Petro Atletico).

Napad: Fabrice Akwa (bez kluba), Andre Titi Buengo (Clermont/FRA), Flavio (Al Ahli), Love (AS Aviacao), Pedro Mantorras (Benfica/POR).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!