Košarka

Tko je gladniji?

Bernard Jurišić • petak, 16.05.2008.

Munjevito prvenstvo je zaključeno, preostalo nam je još samo saznati prvaka. Split CO i Cibona još jednom će se sastati u borbi za finale, no ovog puta prednost domaćeg terena imaju Splićani. Koliko će im to značiti?

Split CO i Cibona, vječni "sudar titana", naravno u hrvatskim gabaritima. Dvoboj dva najtrofejnija hrvatska kluba od hrvatske samostalnosti pretvorio se u omjer "vuk" i "janje", bez potrebe da objašnjavamo tko je tko. Tek jednom, u sezoni 2002/03, splitski "žuti" slavili su u seriji doigravanja protiv Cibone i okitili se svojim jedinim naslovom prvaka u posljednjih 17 godina.

Ove sezone protivnici su izjednačeni, barem na papiru. Cibona je pobijedila Splićane oba puta tijekom regionalne lige (84:78 u Splitu, 88:75 u Zagrebu), "žuti" su uzvratili dvaput u domaćem prvenstvu (88:86 u Zagrebu, 94:86 u Splitu). Cibona ima kvalitetniju listu igrača, Split CO ima prednost domaćeg terena.

Splitski strateg Slobodan Subotić smatra kako favorita nema. "Izgledi su nam 50-50, bez obzira što mi imamo prednost domaćeg terena. Pobijedili smo ih u Zagrebu, dokazali smo da možemo, no tada su igrali bez Warrena, koji uvijek igra dobro protiv nas. On i Mulaomerović će nam biti glavna prijetnja, no jedno je sigurno. Predati se nećemo."

Subotić će u prvoj utakmici (subota 17:30h, HTV2) moći računati na dva svoja ključna igrača, Garnetta i Ivanova, koji su zadnjih dana imali puno problema s ozljedama. Pitanje je u kakvom će stanju biti oba splitska aduta, no bez njihovog doprinosa "žuti" se teško mogu nadati ukupnoj pobjedi protiv jedinog hrvatskog Euroligaša.

Na drugoj strani, Cibona je uvjerljivom pobjedom i nastupom u posljednjem kolu ligaškog dijela gurnula Zagreb na neugodno četvrto mjesto i naznačila da bez obzira što izgledaju "u raspadu", i dalje mogu prijetiti svakom protivniku u našim okvirima. Mulaomerović i Warren ključ su Cibonine igre, ako njihov dvojica budu na razini koju su pokazivali od početka prvenstva, i ostalima će biti puno lakše igrati.

Prošle sezone su nakon katastrofalnog nastupa u regionalnoj ligi Splićani bili na rubu iznenađenja također u polufinalnoj seriji doigravanja. Nakon Ayusove trice s pola igrališta, Warren je na drugoj strani zabio tricu sa zvukom sirene i odveo Cibonu u finale sa Zadrom.

Valja spomenuti da su usprkos relativno dobrim rezultatima ove sezone, Splićani samo jednom dobili utakmicu u kojoj su bili pod imperativom i u kojoj su imali punu dvoranu. I to baš protiv - Cibone. S druge strane, "Cibosi" su se usprkos lošoj sezoni znali posložiti kad im je to bilo najvažnije. Pobjedama u Zadru i protiv Zagreba pokazali su da ih se nikako ne smije otpisati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!