Košarka

Zadrani prvi finalisti

Branimir Korać, Sanja Čalić • subota, 24.05.2008.

Košarkaši Zadra plasirali su se u finale PH. U trećem susretu polufinala protiv Zagreba u drugom poluvremenu slomili su otpor gostiju koji su previše griješili i s takvom grom nisu mogli iznenaditi. Zadrani su slavili 74:61 ostavivši Zagreb na tek 19 poena u drugom poluvremenu...

U prekrasnoj atmosferi Jazina koju je svojim dolaskom uveličala i hrvatska rukometna reprezentacija, Zadrani su uspjeli izboriti plasman u finale prvenstva. U vrlo izjednačenoj prvoj dionici momčadi Ace Petrovića mnogo je muka zadavao Ante Tomić (7/7 šut iz igre u prvom dijelu) koji je gotovo s lakoćom dobivao dvoboje pod košem, čemu je mnogo pridonio i rani izlazak Gečevskog iz igre nakon dvije zarađene osobne pogreške do treće minute.

Tomiću se potom priključio i Dundović te su njih dvojica, od 18 Zagrebovih poena u prvih deset minuta, zajedno postigli njih 16, dok je Zadrane u igri ponajviše držao vrlo dobri Stallworth (18:20).

Iako je Zagreb u drugoj četvrtini u 16. minuti stigao i do dotad najvećeg vodstva od sedam poena (25:32), dalje od te razlike nisu mogli, čemu je kumovalo i deset izgubljenih lopti Mrava u prvom dijelu, ali i Zadrov vrlo dobar skok koji im je u nemalom broju situacija otvorio vrata prema novom napadu. Neizvjesno prvo poluvrijeme (44:42) zaključio je sjajnim zakucavanjem Jere Macura u posljednjim sekundama, no promašenim slobodnim bacanjem propustio je povećati vodstvo svoje momčadi.

Ipak, do ostvarivanja osjetnije razlike Zadar nije morao dugo čekati, iako je treću dionicu vezanim koševima otvorio Tomić. Na sjajno postavljenu zonsku obranu Zadra Zagrebaši nisu imali odgovora, te su u trećoj četvrtini limitirani na svega osam poena, što je Zadar vrlo dobro iskoristio i serijom 14:2, u kojoj je prednjačio Gečevski s osam ubačenih poena, do ulaska u završnu dionicu stvorio prednost od devet poena (59:50).

Sjajnu rolu Gečevskog nastavio je u završnih deset minuta Stipčević koji je s dvije vezane trice te realiziranom kontrom doveo Zadrane na plus 16 (69:53) u 34. minuti, što se pokazalo nedostižnim za gostujuću momčad. Niti nekolicina neiskorištenih napada i promašenih zicera nije mogla ugroziti Zadrovu pobjedu (74:61) u kojoj su priliku dobili i mladi Marčinković, Prostran i Šarlija.

Najučinkovitiji u zadarskim redovima bili su Stallworth s 18 poena i Stipčević koji je ubacio njih 15, dok je Zagrebaše predvodio Tomić postigavši double – double (20 poena, 12 skokova).

A-1 Liga za prvaka, polufinale, treća utakmica:
Zadar - Zagreb CB 74:61 (18:20, 44:42, 59:50)

ZADAR: Stallworth (18), Stipčević (15), Barać, Johnson (8, 5 skokova), Prostran, Gečevski (8, 6 skokova), Marčinković, Šarlija (2), Lalić (4, 5 skokova), Macura (6), Štimac (5), Brewer (8, 6 skokova). Trener: Aco Petrović.

ZAGREB CB: Tomić (20, 12 skokova), Vladović (7), Babić (10), Simon (4), Dundović (10, 5 skokova), Kovačević, Garma, Vrsaljko (2), Bašljan (3), Zadravec, Ružić (3), Morović (2). Trener: Željko Pavličević.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!