Košarka

Proključale Gripe, Split slavi!

Bernard Jurišić, Branimir Korać • subota, 24.05.2008.

Prije točno 20 godina mala dvorana na Gripama proključala je nakon finalne pobjede Jugoplastike nad Partizanom. Bila je to prva titula u nizu najveće generacije europske košarke. Današnja generacija splitskog kluba sigurno neće dosegnuti visine koje su dohvatili njihovi slavni prethodnici, no emocije koje su ispratile današnji ulazak u finale doigravanja nisu ništa manje nego tada...

Slika 11 od 18.
Foto: Bruno Karadža

Slavlje na Gripama, slavlje u Splitu. Grad koji je već pomalo zaboravio što znači veseliti se košarkaškim uspjesima ponovno je košarkaški oživio. Ako je i na trenutak - vrijedilo je. Više od 3.000 ljudi natiskalo se na tribine dvorane na Gripama, a kad su ušli bubnjevi i Torcida koju ne zanima ništa osim Hajduka - bilo je jasno da se događa nešto veliko.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Ovacije Maljkoviću

Veliki pljesak prije početka susreta zaradio je trener najslavnije splitske košarkaške generacije. Božidar Maljković uživao je u pobjedi Splita, a posebno sjajnoj atmosferi koja na Gripama nije odavno viđena.

Spektakularna atmosfera koju splitska košarka od hrvatske samostalnosti nije doživjela, u početku utakmice kao da je ukočila domaće košarkaše. Nanizali su "žuti" pet promašaja iz slobodnih bacanja u prve tri minute utakmice, a prvi koš iz igre zabili su u 4. minuti.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Cibonu je na leđima nosio Mulaomerović, koji je do kraja prve četvrtine ukrcao 11 poena, do poluvremena 16. U 9. minuti gosti su imali značajnu prednost 15:22 i djelovali opuštenije od splitske momčadi kod koje se osjećao grč.

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Šut je domaćine potpuno izdao, u prvom poluvremenu pogodili su tek jednu tricu iz 13 pokušaja, uz čak 9 promašenih slobodnih bacanja. Međutim, i takvi su se držali u egalu sa Cibosima. U 16. minuti "žuti" su prvi put poveli (34:33), a malo prije poluvremena imali svoje najviše vodstvo - 40:38.

Slika 4 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Finale kreće u utorak

Finalna serija između Zadra i Splita CO počinje u utorak u 18 sati u Jazinama. U četvrtak se u isto vrijeme igra na Gripama, a treći susret u Jazinama na rasporedu je u nedjelju u 20 sati. Igra se do tri pobjede.

Do polovice treće četvrtine držao se egal (49:48 u 24. minuti), da bi Cibona predvođena Rozićem i serijom 2:11 otišla na najviših 51:59 četiri minute kasnije. Domaćini su izgubili konce utakmice iz svojih ruku, a Cibona je u posljednju četvrtinu ušla s +8.

Slika 5 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Međutim, tada su proigrali "žuti". Sav onaj grč i strah eksplodirali su u nevjerojatan stampedo kojim su samljeli Cibonu u posljednjoj četvrtini i potpuno mirni dočekali zadnje minute i početak slavlja. Još u 35. minuti bilo je 68:69, da bi s tri trice u nizu, Garnetta, Ivanova i Rudeža, "žuti" otišli na 77:69, čime su zaokružili seriju od 22:6.

Slika 6 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Tu nije stalo, Cibona je glavinjala do posljednjih trenutaka, splitska serija zaustavila se na nevjerojatnih 28:6, od čega 15:0 u samo dvije minute, za 83:69. Slavlje u dvorani je trajalo posljednjih nekoliko minuta, a domaći igrači su sa zvukom sirene popadali po parketu od sreće.

Slika 7 od 7.
Foto: Bruno Karadža

Split CO je u finalu, po prvi put za titulu prvaka Hrvatske igrati dva dalmatinska rivala. Prvi put od hrvatske samostalnosti u finalu neće biti Cibone.

Slika 8 od 8.
Foto: Bruno Karadža

A-1 Liga, polufinale doigravanja, treća utakmica:
Split CO - Cibona 83:74 (20:24, 40:40, 55:63)
Gledatelja: 3.000
Suci: Muhvić (Karlovac), Šarac (Osijek), Hordov (Zadar).

Slika 9 od 9.
Foto: Bruno Karadža

SPLIT CO: Klarica, Sumić (4, 5 asistencija), Bilobrk (1), Delaš, Rudež (17), Ivanov (18, 8 skokova), Stipanović (12, 10 skokova), Mladenov (2), Perić (10, 5 skokova, 5 asistencija), Sobin, Garnett (19, 6 asistencija), Batina. Trener: Slobodan Subotić.

Slika 10 od 10.
Foto: Bruno Karadža

CIBONA: Warren (9, 5 skokova), Williams, Krušlin, Krasić (4), Žorić, Vukušić (11), Andrić, Kaštropil (8, 6 skokova), Hoskin (4, 5 skokova), Princ, Rozić (15), Mulaomerović (23). Trener: Ivan Sunara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!