Košarka

Cibona ostala u igri

Ivor Krapac, Branimir Korać • utorak, 20.05.2008.

U drugoj utakmici polufinala PH košarkaša, Cibona je u Domu Dražena Petrovića nadigrala Splićane s 96:87 i osigurala majstoricu u Splitu. Iako pogođeni Akinsovom suspenzijom, Splićani su se dobro držali sve do završnih nekoliko minuta...

Neuobičajeni uvod u utakmicu, koji se dogodio sat prije početka suspenzijom Tonyja Akinsa zbog pozitivnog dopinškog nalaza, imao je utjecaja na postavu s kojom je Slobodan Subotić započeo ovaj susret, uz priliku Igoru Sumiću u startnoj petorci. Takva, prisilno promijenjena petorka odradila je jako dobar posao za Splićane u uvodnim minutama.

Marlon Garnett bio je prva violina u odličnom startu gostiju, ponešto razigravanjem suigrača pod obručima, a uglavnom poentirajući sam, za držanje inicijative na strani "žutih" uz maksimalno vodstvo od 32:20 u devetoj minuti.

Cibona je u tim trenucima izgledala kao da su oni ostali bez izuzetno bitnog igrača, a "točku na i" lošeg perioda označila je treća osobna Chrisa Warrena minutu i pol do kraja prve četvrtine, koja ga je mimo plana poslala na klupu nedugo prije prvog dvominutnog predaha. Damir Mulaomerović, najraspoloženiji igrač Cibosa u početnih deset minuta, pobrinuo se sa šest uzastopnih poena da prednost gostiju na isteku prve dionice više ne bude tako velika, prepolovivši je na 32:26.

U drugoj četvrtini Cibona je nastavila tamo gdje je stala u završnici prve. Franko Kaštropil i Sam Hoskin pod obručem, a Mulaomerović i dalje s vanjskih pozicija produžili su seriju i vrlo brzo osigurali svojoj momčadi potpuni preokret, uz okruglih 45:35 sredinom druge dionice. Marlon Garnett, na kojemu su se u obrani izmjenjivali Marin Rozić i Vedran Princ, nije zadržao "vruću ruku" sa starta utakmice, a druge napadačke opcije u toj fazi susreta nije bilo, pa su Splićani ostali na osjetnijem zaostatku, s minusom od 55:47 na velikom odmoru.

Mirna kontrola utakmice Cibosa protegla se i na treću četvrtinu, u kojoj su gosti priprijetili tek smanjenjem na 61:55 nakon Stipanovićevog polaganja u 24. minuti. U nastavku su, pak, trice dvojice Vedrana, Vukušića i Princa, vratile dvoznamekastu prednost momčadi Ivana Sunare.

Da Splićani ipak ne namjeravaju pasti bez borbe pokazao je početak posljednje četvrtine. Mladenov je košem i dodatnim bacanjem smanjio na 78:73, a Perić u 34. minuti približio goste na samo tri poena zaostatka, da bi dotad praktički nevidljivi Warren potom pokazao zbog čega toliko znači Cibosima - prvo je vratio na pet razlike, nešto kasnije, četiri minute do kraja, tricom povisio na 86:79, a na kraju stavio i tricu za 92:82 dvije i pol minute prije zadnje sirene, što je praktički zapakiralo Ciboninu pobjedu.

Uz napadački raspoloženog Marina Rozića, koji je 14 od svojeg 21 poena zabio u drugom poluvremenu, Warrenova završnica ostavila je Splićane na nedostižnom minusu. Mulaomerovićevi poeni tada više nisu bili ni potrebni, on je svoj dio napadačkog tereta iznio u prvih 20 minuta, s 22 od ukupno 26 poena u tom razdoblju susreta.

Osim učinka Mulaomerovića i Rozića, vrijedi izdvojiti i 15 poena i devet skokova Sama Hoskina i 11 poena Franka Kaštropila, dok je Warren završio s deset poena, osam u posljednjoj četvrtini. Garnett je ubilježio 31 poen za Splićane, dok su dvoznamekasti bili još jedino Perić s 19 i Rudež s 14 poena.

A-1 liga, polufinale, druga utakmica:
Cibona - Split CO 96:87 (26:32, 29:15, 21:21, 20:19) (1-1)
Zagreb, Dom Dražena Petrovića, gledatelja: 1500
Suci: Dubravko Muhvić (Karlovac), Srđan Dožai (Zagreb), Tomislav Hordov (Zadar).

CIBONA: Warren (10), Williams, Krasić, Žorić, Vukušić (5), Andrić, Kaštropil (11, 5 skokova), Hoskin (15, 9 skokova), Princ (8), Rozić (21), Mulaomerović (26, 6 asistencija). Trener: Ivan Sunara.

SPLIT CO: Klarica, Sumić (4, 5 asistencija), Bilobrk, Rudež (14, 5 skokova), Ivanov (5, 5 skokova), Stipanović (7), Mladenov (3), Perić (19, 5 skokova, 5 asistencija), Sobin, Garnett (31, 6 skokova), Batina (4). Trener: Slobodan Subotić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!