Košarka

Zadar favorit, ali...

Branimir Korać • petak, 16.05.2008.

Četiri momčadi bore se za ulazak u finale hrvatskog košarkaškog prvenstva i sve četiri smatraju kako imaju šanse za trofej. Obzirom na jedinicu u Ligi za prvaka, Zadrani ulaze u doigravanje kao prvi favoriti, ali ne toliko veliki da bi se već mogli smjestiti u finale...

Da li će Zagreb biti crna mačka Zadrana ove sezone? Jedan trofej su im već oteli, mogu li im uzeti iz ruku i drugi? Kvaliteta momčadi, a samim tim i uloga favorita je na strani Zadrana, ali tako je bilo i uoči završnice Kupa u Trnskom pa ih je Zagreb zaustavio u polufinalu.

No završnica prvenstva je nešto sasvim drugo. Zagreb u jednoj utakmici ima barem 50:50 posto šansi, ali u dvije dobivene utakmice, od čega možda i dvije na parketu Zadrana, Zagrebove šanse su osjetno manje.

Zadar je čudna momčad. Jednu večer će dominirati i činit će se teško pobjedivima, dok će druge večeri odigrati ispod prosjeka i teškom mukom doći do pobjede ili pak neočekivano izgubiti. Briljantno razdoblje imali su uoči Kupa Krešimira Ćosića kada su u NLB ligi napravili strahovit niz pobjeda, ali onda su polako pali i od tada više ne izgledaju uvjerljivo. Bez obzira na sve pobjede u Ligi za prvaka.

Već i ptice na grani znaju za Zadrove najjače i najslabije strane. Zagreb će sigurno imati i dalje problema s pick&roll igrom Zadrana kao i njihovim vanjskim šutom, ali isto tako Zadrani će i dalje imati problema sa zonom protivnika i agresivnom igrom prema zadarskim centrima. Nije to obilježje zadarske momčadi samo ove sezone već je to pomalo postala već i tradicija što i Pavličević jako dobro zna.

Puno toga će ovisiti o inspiraciji Coreya Brewera, Jubyja Johnsona, Todora Gečevskog i Roka Stipčevića. Brewer je vjerojatno prvo ime Zadrana ove sezone, ali kako može pozitivno utjecati na momčad, tako ju može i "pokopati". Zadarska jedinica teško je zadrživa, ali zna nekontrolirano odigrati, zaboraviti se i potrošiti kobno previše lopti. S druge strane Johnsonov obrambeni dio nije upitan, ali on i Stipčević napadački žive od vanjskog šuta i poput Brewera mogu donijeti puno dobrog, ali i lošeg. Zadar će i protiv Zagreba u svim susretima šutirati puno vanjskih šuteva, a ukoliko taj postotak bude blizu pedesetpostotnog, Zagreb će biti prilično daleko od finala.

S druge strane kod Zagreba će dosta ovisiti o inspiraciji Ante Tomića, Jakova Vladovića i Krune Simona. Sva trojica protiv Zadra su ove sezone igrali vrlo dobro, a posebno se to odnosi na Simona koji je stvarao Zadru prilične probleme. Može i Zagreb tricaškim serijama potopiti protivnika, no oni se ipak više orijentiraju na spuštanje lopte prema Tomiću, kojeg je izuzetno teško zaustaviti, i prodore.

U polufinalu Kupa, ali i u posljednjem susretu u Zadru, Zagreb je pokazao kako se igra protiv Zadrana. Pokretljiva obrana koja Zadranima ne dopušta previše otvorenih šuteva te brz protok lopte u napadu. Prvi preduvjet za novo iznenađenje bit će ipak smanjenje broja izgubljenih lopti. Zagreb ne smije olako gubiti lopte i dopuštati Zadranima brzu tranziciju te lagane ubačaje. Što više igre na postavljenu obranu, što mirnija utakmica i Zagrebove šanse će rasti.

Ključ prolaza bit će prva utakmica. Zadar ako ostvari pobjedu u prvoj utakmici, doći će na korak od prolaza obzirom da je teško za očekivati da mogu u punim Jazinama u trećoj utakmici izgubiti. Upravo ova prva utakmica je Zagrebova šansa, no to znaju i u Zadru i oni će također s 200 posto koncentracije ući u ovu utakmicu. O novom neuspjehu i gubitku i ovog trofeja, u Zadru ne žele niti misliti. Sa Zagrebom imaju "starih" računa koje će željeti izravnati, eto im idealne prilike...

PH u košarci, polufinale:
Zadar - Zagreb CB subota 20:00 (1. utakmica).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!