Košarka

Zagreb korak do senzacije

Tomislav Pacak • subota, 25.10.2008.
Zagreb korak do senzacije
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Zagreba bili su blizu nanošenja prvog poraza Partizanu u NLB ligi, no "Mravi" su posustali na samom kraju i na koncu pali u produžetku s 92:91...

Izvrsnu utakmicu odigrali su Zagreb i Partizan u Trnskom. Dobro popunjena dvorana bila je još jedna potvrda da se hrvatska košarka vratila u srca navijača, a iako su upisali još jedan NLB poraz, Zagrebaši su učinili sve što su mogli da nadograde tu pozitivnu košarkašku atmosferu.

Na kraju im je ponestalo snage (i igrača), pa je Partizan upisao novu pobjedu i zadržao stopostotan učinak, no Vukoješević je sigurno svjestan da se ovoga puta Partizan izvukao s ne pretjerano uvjerljivom igrom. Očito je tijesan poraz u Euroligi ostavio traga na goste koji nisu ušli s pravim pristupom, a koliko god rotirao, Vujošević nije uspio pronaći raspoloženu petorku.

Zagreb je, pak, igrao strpljivo, borbeno i nadasve pametno, vidio se tu Pavličevićev rukopis. Sa samo tri istinski raspoložena igrača - Simonom, Tomićem i Vladovićem, Zagreb je držao puno renomiranijeg gosta u "šahu" veći dio utakmice. "Mravi" su u startu držali egal, da bi se kroz drugu i treću četvrtinu malo "odlijepili". Nažalost, prednost nisu uspjeli zadržati u posljednjoj četvrtini, a usprkos junačkom otporu u produžetku, Partizan je bio bolji taman za taj jedan poen.

Duško Vujošević startao je s gorostasnim Vranješom u sredini, no nakon što je Ante Tomić nekoliko puta lako riješio problem 229 centimetara visokog centra, Vranješa nismo previše vidjeli u ostatku utakmice.

Partizan je držao malu prednost kroz prvu četvrtinu, no i Zagreb je neočekivano držao priključak. Drugi period igre nije počeo posebno dobro za domaće, no Tomić je u dva navrata s košem uz prekršaj održavao "Mrave" blizu favoriziranog gosta.

Oporavljenik Jakov Vladović svojim je ulaskom pokrenuo vodu na Zagrebov mlin, njegovi ulazi bili su nerješiva enigma za Partizan, a Zagreb je "mic po mic" iz malog zaostatka stigao u malo vodstvo. Štimčeva trica pri kraju prvog dijela donijela je Zagrebu 39:35, a uz jedno slobodno bacanje Partizana došli smo do konačnih 39:36.

Beogradska momčad nije se uspjela probuditi ni u trećoj četvrtini. Sve agresivniju obranu dobro su napadali Vladović i Kruno Simon, pa je Zagreb polagano gradio sve veću prednost - 50:43 nakon Vladovićeva polaganja, pa 61:49 nakon Simonove trice.

Ipak, umor ključnih igrača, posebno Vladovića, osjetio se već na početku posljednje četvrtine, a to je u kombinaciji s buđenjem gostujućih šutera rezultiralo brzim približavanjem Partizana na 68:64.

Imao je Zagreb nekoliko prilika "prelomiti" utakmicu, ali nije smogao snage, pa su u samu završnicu "Mravi" ušli u podređenom položaju. Nakon Tepićeva koša za 78:76, Zagrebu je ostalo samo 13 sekundi za izjednačenje, no zahvaljujući Simonovoj preciznosti s linije slobodnih bacanja u tome je i uspio.

Bilo je teško očekivati da Zagreb s tako malim brojem igrača u rotaciji može izdržati protiv Partizana. "Mravi" su, međutim, pokazali veliko srce, nekoliko puta vraćali su se u igru tricama, prvo Dundovića pa onda Štimca, pa se u posljednji napad ipak ušlo s egalom.

Nažalost, Lasme je uspio izboriti prekršaj Dundovića i zabiti jedno slobodno bacanje, a u samo dvije sekunde Zagreb nije uspio organizirati ozbiljniji napad - Tomićeva trica preko ruke završila je na vrhu table, pa je Partizan tako zadržao svoj stopostotan učinak.

Ante Tomić potvrdio je dobru formu još jednim odličnim nastupom - s 23 poena i 14 skokova bio je prvo ime utakmice, a izvrsnu podršku imao je u Simonu (19 poena, pet skokova, tri asistencije) i Vladoviću (18 poena u 24 minute). S druge strane, Tripković je ubacio najviše, 20 poena, no imao je i četvoricu dvoznamenkastih suigrača...

Zagrebu ostaje žal za propuštenom pobjedom, no kada proširi klupu s ozlijeđenima Morovićem i Dijanom, Pavličević može računati na pobjede. Ako može s Partizanom, Zagreb može s bilo kime u NLB ligi...

NLB liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

FMP85:76Cibona
Zagreb91:92 *Partizan
Zadar73:67Helios Domžale
Crvena zvezda83:71Split
Vršac73:75Krka
Budućnost VOLI85:68Bosna Royal
Petrol Olimpija95:74Vojvodina
1Partizan 233+195
2Cibona 197+143
3Vršac 197+95
4Crvena zvezda 197+90
5Zadar 179+206
6Budućnost VOLI 1511+45
7Bosna Royal 1115-37
8FMP 1016-18
9Petrol Olimpija 1016-18
10Split 1016-115
11Krka 917-144
12Helios Domžale 818-113
13Zagreb 818-117
14Vojvodina 422-212

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaABA ligaZagreb
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!