Nogomet

Video: Modrić probudio Tottenham!

Borna Rupnik • četvrtak, 18.12.2008.
Video: Modrić probudio Tottenham!
Foto: EPA

Pri raspletu skupine D potajno se priželjkivalo čudo na kojem bi pozavidio i Steven Spielberg, prema kojem bi NEC i Spartak iz Moskve doživjeli uvjerljive poraze i lansirali Dinamo u povijesno europsko proljeće. Međutim, akteri Dinamove skupine imali su potpuno drukčije zamisli, a večer je obilježio prvi pogodak Luke Modrića u dresu Tottenhama...

NEC dočekao proljeće

Talijanski Udinese je jedini bio osigurao prolaz prije zadnjeg kola, te je na stadion De Goffert u Nijmegenu istrčala vrlo šarolika postava. U prvoj jedanaestorici momčadi iz Udina nije bilo Handanovića, Di Natalea, D'Agostina, Lukovića, Quagliarelle, Inlera i Sale.

Stoga ne čudi da je NEC u prvom dijelu uglavnom kontrolirao igru, ali put kroz uvijek čvrstu talijansku ipak nije mogao naći. Istim se tempom nastavilo i u drugom poluvremenu - Nizozemci su bezuspješno pokušavali ugroziti gol Udinesea, a Talijani su bili zadovoljni držanjem nule.

Takav odnos snaga trajao je sve do 74. minute, kada Collins John - koji je ušao na odmoru - postiže pogodak za domaćine. Pobjedu vrijednu osmine finala potvrdio je Jhonny van Beukering već u 78. minuti. NEC je svojim slavljem uvećao važnost Tottenhamovog povratka, jer bi se uz Englezi u slučaju poraza od Spartaka s dva pogotka razlike bili oprostili od Europe.

Modrićev prvijenac

Spartakove namjere na White Hart Laneu otkrio je Ivan Saenko već u 9. minuti susreta, ali je loptu ispred njegovih nogu pokupio Heurelho Gomes. Brazilski je vratar u tandemu sa svojim sunarodnjakom Gilbertom bio najodgovorniji za vodstvo gostiju: dok su njih dvojica u 23. minuti razmišljali tko će krenuti na loptu, utrčao je Artem Džiuba i poslao je kroz Gomesove noge u mrežu.

Igrači Tottenhama nisu se stigli pošteno niti opraviti, a na semaforu je već pisalo 0:2. U 33. minuti 20-godišnji Moskovljanin preskače prepreke zvane Didier Zokora i Gomes te hladnokrvno postiže svoj drugi pogodak na utakmici. Harry Redknapp je na poluvremenu pokušao promijeniti razvoj događaja uvođenjem Aarona Lennona, a u petoj minuti nastavka Frazier Campbell pokušava glavom, ali izvrsno brani naš Stipe Pletikosa.

Pritisak Engleza urodio je plodom u 68. minuti. Upravo je Lennon napravio nered u ruskoj obrani i pronašao Luku Modrića na rubu peterca, a naš je nogometaš svladao reprezentativnog kolegu. Taj je pogodak Modrićevim suigračima dao dodatni poticaj, te je samo šest minuta kasnije Tom Huddlestone izvrsno upotrijebio centaršut Garetha Balea i glavom pospremio loptu u Pletikosinu mrežu.

Naposljetku je ostalo 2:2, a Spartak je tako propustio izvrsnu priliku isprati gorak okus iz domaćeg prvenstva, te se zajedno sa zagrebačkim Dinamom pozdravlja od nastavka europskih natjecanja.

Kup UEFA - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Tottenham2:2Spartak Moskva
N.E.C. Nijmegen2:0Udinese
1Udinese 46:4+29
2Tottenham 47:4+37
3N.E.C. Nijmegen 46:5+16
4Spartak Moskva 45:6-14
5Dinamo 44:9-53

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!