Rukomet

Rusi pali u Areni!

Tomislav Pacak, Ivana Strahija, Mihaela Bradovski, Ivan Forjan • subota, 27.12.2008.
Rusi pali u Areni!
Foto: Davor Sajko

Rukometnim spektaklom pred 15 tisuća ne baš raspjevanih gledatelja otvorena je skupocjena zagrebačka Arena, najveća dvorana u Hrvatskoj. Pobjeda nad Rusijom na početku priprema inače bi bila nevažna, no ovako ipak ulazi u sportsku povijest...

Hrvatska - Rusija

prijateljska utakmica
Zagreb, Arena

Hrvatska: 12 Vjenceslav Somić, 16 Ivan Pešić, 26 Mate Šunjić, 27 Ivan Čupić, 13 Zlatko Horvat, 23 Ljubo Vukić, 2 Mateo Hrvatin, 9 Igor Vori, 3 Zvonimir Kapular, 4 Ivano Balić, 5 Domagoj Duvnjak, 24 Tonči Valčić, 22 Josip Valčić, 8 Marko Kopljar, 18 Denis Špoljarić, 10 Jakov Gojun

Vezane vijesti

Rusija: 1 Oleg Grams, 2 Vasilij Filipov, 3 Mihajl Čipurin, 4 Oleg Skopincev, 5 Timur Dibirov, 6 Mihajl Revin, 7 Dmitrij Kovaljev, 8 Aleksandar Kaširin, 10 Aleksandar Černoivanov, 11 Vitalij Ivanov, 13 Konstantin Igropulo, 15 Aleksej Rastvorcev, 16 Nikolaj Sorokin, 17 Aleksej Kamanin, 19 Samvel Aslanjan, 16 Pavel Atman

Samo tri tjedna prije početka Svjetskog prvenstva otvorena je najveća hrvatska dvorana, zagrebačka Arena, koja je svoja vrata otvorila gledateljima povodom prijateljskog ogleda Hrvatske i Rusije. Besplatnim ulaznicama HRS se pobrinuo da na otvaranju Arena bude popunjena do posljednjeg mjesta, što je i bila, no pravi "štimung" je izostao jer je atmosfera bila, u najmanju ruku, razočaravajuća. Hrvatska je, međutim, svladala Rusiju s 33:24 u ne pretjerano kvalitetnom rukometnom obračunu, bilo je jasno da su oba sastava na početku priprema.

15.200 gledatelja lijepo se smjestilo u udobnost Arene, dojam je - malo prelijepo. Usprkos silnom trudu Darka Janeša, DJ-a, Lane Jurčević i svih ostalih koje je organizator doveo na otvaranje dvorane, atmosfera je bila kazališna, s tek povremenim navijačkim bljeskom. Dojam je da će biti potrebno još neko vrijeme da se Arena i gledatelji upoznaju i sprijatelje, a do tada će Hrvatska u Areni igrati bez uobičajeno vatrene podrške.

Start je bio pravi, pa smo bez obzira na dva promašena sedmerca poveli s 3:0, a najvažniji je dakako onaj prvi pogodak, prvi u zagrebačkoj Areni, a kao njegov strijelac ostat će zapisan Igor Vori.

Kako je utakmica krenula, dojam je bio da će Hrvatska zalediti Ruse u prilično negativnom minusu, ne toliko zbog dobre igre Hrvatske (koja nije ni za očekivati s obzirom da su se igrači dan prije našli, te da nema onih iz stranih liga), koliko zbog neprepoznatljivih Rusa. Niti su igrali pravu obranu, niti su imali odgovor na naših 3-2-1, pa smo iznimno lakom serijom od 5:0 stigli do 10:3, na krilima Vorija, rastrčanog i sa sedam metara preciznog Čupića, te ugodnog iznenađenja na lijevom krilu, mladog Matea Hrvatina.

Ipak, nakon te serije Rusi su pronašli ključ za na startu raspoloženog Ivana Pešića, pa se do kraja prvog dijela igralo gol za gol te smo s +7 otišli na odmor.

Nažalost, u drugom dijelu se nije nastavila tako uvjerljiva igra, no treba jasno istaknuti da na parketu nije bila sedmorka koju bismo smatrali najjačom, ni približno. Priliku su dobili oni koji će se boriti za dresove na SP-u, a svi su imali dobrih dionica. Dojam je da je možda najbolje šansu iskoristio vratar Pešić koji je skupio lijepu kvotu dobrih obrana.

Rusi su u prvom dijelu drugog poluvremenu malo po malo "nagrizali" hrvatsku prednost, pa su došli čak i do -3 (24:21), nakon čega se Hrvatska opet uozbiljila i do kraja priuštila atrakcije prisutnima.

Treba istaknuti pogotke mladih Kopljara, Valčića, Gojuna i Hrvatina, koji su uz Pešića definitivno pokazali da hrvatski rukomet ima budućnost nakon Metličića, Balića i društva. Znanje i moć pokazao je Domagoj Duvnjak, od kojeg se definitivno očekuju velike stvari na SP-u, a u igru su ulazili baš svi osim Ivana Balića s kojim se, jasno, ništa nije htjelo riskirati.

Na kraju su najviše golova upisali Čupić i Vori, pet je dodao Duvnjak, a četiri Zlatko Horvat.

Hrvatska će u nedjelju odigrati još jedan pripremni susret s Rusima, koji danas nisu previše pokazali, ovoga puta u Osijeku gdje će, nadamo se, atmosfera biti vatrenija.

Pamtit će se pobjeda na otvaranju, ali i izostanak navijačkog ludila koje se možda očekivalo. Vjerujemo da će se do SP-a Arena i Zagrepčani bolje upoznati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!