Rukomet

U Splitu tri svjetska prvaka

Bernard Jurišić • četvrtak, 15.01.2009.
U Splitu tri svjetska prvaka
Foto: Bruno Karadža

Izdvojiti tri favorita za prolaz u drugi krug u "hrvatskoj" skupini Svjetskog prvenstva nije težak posao. Hrvatska, Španjolska i Švedska apsolutni su favoriti za Split zamijeniti Zagrebom u drugoj fazi natjecanja...

Kad u jednoj skupini igraju tri bivša svjetska prvaka, lako je odabrati favorite za prolaz u drugu fazu natjecanja. Kad se tomu doda da od preostale trojice neeuropskih izazivača tek Južna Koreja može izvesti neko neočekivano iznenađenje, a Kuvajt i Kuba će vrlo vjerojatno u međusobnom susretu razdijeliti dva jedina boda koja će osvojiti, onda bi sve osim plasmana Hrvatske, Španjolske i Švedske u drugi krug bilo ogromno iznenađenje.

Naša reprezentacija imat će nezgodan zadatak ukrotiti "divlje" Korejce već u prvom kolu, čime bi praktično već na otvaranju osigurala prolaz dalje. O našoj reprezentaciji znamo sve, znamo i koliko želimo da sjajna generacija koja traje zadnjih pola desetljeća okruni svoj "labuđi pjev" medaljom što sjajnijeg izgleda. Ključ naše priče kao i obično su Ivano Balić, ozljede i što brže vraćanje nakon postignutih pogodaka. To je dio igre koji velik broj protivnika koristi protiv naše reprezentacije i iz kojeg primamo jako puno "laganih pogodaka".

Španjolci su djelomično u novom ruhu, s novim izbornikom i novim sustavom rada. Dojam je da im kockice još nisu posložene do kraja i da se još uvijek uigravaju u novom ambijentu. U iščekivanju dozvole igranja za kupljene srpskog Mađara Štebrika i slovenskog Bjelorusa Rutenke, ovog puta nisu među prvim favoritima natjecanja. No, to ne znači da nemaju kvalitetu za medalju - čak i onu najsjajniju.

Šveđani se polako ali sigurno vraćaju na svjetsku rukometnu scenu, nakon neuspješne smjene generacija i odlaska vjerojatno najveće reprezentativne generacije koja je vladala svjetskim rukometom u devedesetima. Imaju relativno mladu momčad koja možda još nije sposobna za najviše domete, ali će svakako vratiti švedsku zastavu u gornji dom europskog i svjetskog rukometa.

Korejce ne bi trebalo unaprijed otpisati, jer su već godinama svojim "run and gun" rukometom neugodni mnogim reprezentacijama iz samog svjetskog vrha. Uđe li im se u "žrvanj", mogu svima napraviti probleme, a ako im se najbolje predstave poklope protiv jedne ili dvije europske momčadi iz skupine, mogli bi se progurati i do Zagreba. Kuvajt i Kuba možda mogu iznenaditi nekog od favorita u jednom poluvremenu, no nemaju kvalitetu za 60 minuta vrhunskog rukometa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!