Košarka

Rozić preokrenuo, Anderson dovršio

Tomislav Pacak, Vedran Attias • nedjelja, 15.02.2009.
Rozić preokrenuo, Anderson dovršio
Foto: Ivan Lacković

Nije bilo lako, ali Cibona je protiv Splita upisala još jednu važnu pobjedu u NLB ligi i tako u zaborav poslala poraz od Fenerbahčea. "Žuti" su pružili dobar otpor Cibosima, no na kraju je ipak presudila kvaliteta, prvenstveno Alana Andersona koji je u završnici preuzeo utakmicu u svoje ruke...

Ovoga puta neće ostati repova iza dvoboja Cibone i Splita. Podsjetimo, posljednji susret ovih rivala na Gripama obilježila je tuča Marshalla i Štembergera, pa se malo pričalo o košarci. Ovoga puta izostala je "slobodna borba", igrala se samo košarka, a u tome se opet uspješnijom pokazala Cibona na zadovoljstvo prisutnih oko 700 gledatelja.

Split je, istina, pružio jak otpor Cibosima kod kojih je Prkačin odigrao tek tri minute, no Žuti nisu znali zadržati rano stečenih +16. Kada je Cibona stisnula u obrani i pronašla rješenja u napadu, na vidjelo je izašla premoć u kvaliteti zagrebačkog sastava koji je tako zadržao četvrto mjesto u NLB ligi, posljednje koje vodi na željeni Final Four. Utakmica je odlučena tek u posljednjem periodu kada se razigrao Anderson koji se pokazao kobnim za ambicije gostiju...

Dvije potpuno drugačije četvrtine vidjeli smo u prvom dijelu dvoboja - izgubljenu Cibonu i sjajni Split u prvoj, potom čvrstog domaćina i nepreciznog gosta u drugoj. Rezultat takvog tijeka utakmice bio je rezultat od 35:37 uoči odmora - izgleda izjednačeno iako je utakmica bila sve samo ne izjednačena.

Split ja, naime, uraganski počeo, uvelike zahvaljujući i Ciboni koja je zaboravila da joj je forte obrana. "Žuti" su zabijali u praktički svakom napadu, uglavnom iz izrađenih akcija, a o raznolikosti dovoljno govori podatak da je prvih šest ubačaja postiglo šest različitih igrača. Cibose je donekle u egalu držao Homan sa šest ranih koševa, no ubrzo je i Amerikanac stao, pa je Perasovićeva momčad upala u veliku rupu kojoj se nije nazirao kraj.

Shannon je lakoćom probijao prvu liniju obrane Cibone, pridružili su se povratnik Grgurević, pa Delaš i Gordon, rezultat čega je bila serija 14:2 za ogromnih 29:13 Splita. Calloway je s par polaganja tek malo uljepšao katastrofalan rezultat za Cibonu, pa su na prvi odmor Cibosi otišli s -14.

Nastavilo se kao da su momčadi zamijenile dresove. Cibona je višestruko podigla razinu agresivnosti u obrani, a glavni pokretač pozitivnih vibracija u Ciboninoj igri bio je izvrsni Marin Rozić. Cibona je odmah krenula u četvrtinu s 8:0 (pet poena Rozića, trica Šundova), pa je Čizmić bio prisiljen pozvati prvi time-out, ali i nakon toga je nastavilo "curiti" u obrani gostiju - još dva puta poentirao je Rozić, nadovezao se i Anderson, pa je Cibona u potpunosti uhvatila priključak.

Split bi na veliki odmor otišao i u minusu da nije bilo raspoloženog Shannona koji je zabio 13 poena u prvom dijelu. Ključnu ulogu u vraćanju utakmice u egal odigrale su klupe - Cibonina je, predvođena Rozićem, zabila 16 poena, splitska tek - pet.

Treća četvrtina ujedno je bila i prva donekle izjednačena. Cibona je u 25. minuti prvi puta povela ubačajem Rozića, a prednost je rasla sve do +8 nakon trice Princa. Ipak, Split nije pristao samo tako položiti oružje, efektno zakucavanje Batine vratilo je žar među "žute" koji su smanjili na 53:50 uoči posljednjeg perioda igre.

Nažalost po Split, taj period igre pripao je - Alanu Andersonu. Amerikanac je odigrao najboljih 10 minuta otkad je u Ciboni, serijom koševa uz nekoliko asistencija i blokada praktički je u simultanci pobijedio goste. Kada je god Ciboni trebao koš, ukazao se Anderson, od 63:61 sam je odveo Cibonu na 68:61, a uz to je namjestio i nekoliko koševa Homanu kojem je ovo bila ponajbolja utakmica u napadu u Ciboninom dresu.

Split ipak može izvući dovoljno samopouzdanja iz ovog susreta za predstojeću završnicu Kupa, a isto vrijedi i za Cibonu koja se nakon poraza od Fenera u potpunosti može fokusirati na ostala natjecanja - domaći Kup, prvenstvo te NLB ligu.

NLB liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

22. kolo

Bosna Royal94:68Vojvodina
Partizan69:67Petrol Olimpija
Zadar92:69Budućnost VOLI
Krka64:84Zagreb
Helios Domžale63:69Crvena zvezda
Vršac90:83FMP
Cibona79:73Split
1Partizan 233+195
2Cibona 197+143
3Vršac 197+95
4Crvena zvezda 197+90
5Zadar 179+206
6Budućnost VOLI 1511+45
7Bosna Royal 1115-37
8FMP 1016-18
9Petrol Olimpija 1016-18
10Split 1016-115
11Krka 917-144
12Helios Domžale 818-113
13Zagreb 818-117
14Vojvodina 422-212

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!