Nogomet

Mogu li Varaždinci konačno pasti?

Ivana Strahija, Ante Jukić • nedjelja, 01.03.2009.
Mogu li Varaždinci konačno pasti?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prošlotjedni poraz u Zadru ne ostavlja vinkovačkoj Cibaliji previše izbora uoči premijernog proljetnog nastupa pred domaćim navijačima. Nebesko-plave apetite u nedjelju bi zadovoljila samo tri boda, no problem je u tome što će stadion uz Bosut pohoditi varaždinski Varteks, koji je u posljednje vrijeme pravi "penicilin" za vinkovačku momčad...

Nogometaši Cibalije ove su sezone odigrali već nekoliko "biti ili ne biti" utakmica, a u 20. kolu ih, barem ako je suditi po signalima koje dobivamo iz nebesko-plavog tabora, očekuje još jedna iz te kategorije. Nakon olako izgubljene utakmice u Zadru na startu proljetnog dijela prvenstva, Vinkovčani će u nedjelju loviti tri boda koja bi ih zadržala na pristojnoj udaljenosti od najugroženije zone i omogućila rasterećenije predstave u preostala dva kola drugog dijela prvenstva, u kojima će prvoligaš s Bosuta najprije gostovati u Kranjčevićevoj, a potom na svom terenu dočekati Hajduk.

Nema sumnje, ovaj plan na papiru izgleda vrlo lijepo, no nešto o tome treba priupitati i nedjeljne vinkovačke goste, koji su sve, samo ne protivnik kojeg nebesko-plavi vole vidjeti s druge strane. Varaždinski Varteks je, naime, slavio u prethodnih pet međusobnih susreta (brojimo li i Kup) ova dva kluba, i nema sumnje da će igrači Stanka Mršića morati odigrati odličnu utakmicu, žele li u proljetnoj premijeri razveseliti svoje navijače.

"Moramo odigrati puno bolje nego je to bio slučaj u Zadru. Prvenstveno se to odnosi na pristup igri, mi si jednostavno ne smijemo dozvoliti onako beskrvnu i anemičnu igru. U odnosu na tu utakmicu napravio sam dvije promjene, koje će, nadam se, uroditi plodom i željenim rezultatom. A za nas je to, nećemo skrivati, isključivo pobjeda", rezolutan je uoči gostovanja krojača bio vinkovački strateg, koji se nije želio previše zamarati protivnikom. Rekao je tek kako je Varteks "opasna i kvalitetna momčad, predvođena jednim od najboljih igrača lige - Miljenkom Mumlekom".

Mršić će u nedjelju na raspolaganju imati gotovo sve igrače, a u početnoj će jedanaestorici, barem po najavama prvog čovjeka struke, biti dva nova imena. Umjesto Elvisa Mešića u sastav će uskočiti Edin Husić, dok će Barabanovo mjesto u napadu započeti najveće zimsko pojačanje Cibalije - Krešimir Makarin. Hitronogom napadaču nebesko-plavih ovo će biti prvi službeni nastup pred vinkovačkom publikom, no očito je da ga to nije bacilo u preveliku euforiju. Naime, na pitanje o osjećaju koji ga obuzima uoči prvog istrčavanja na stadion iz Bosut, odgovorio je doslovno ovako: "OK sam."

Nešto razgovorljiviji Makarin je bio kad je morao proanalizirati igru Varteksa: "Moja dosadašnja iskustva s Varaždincima mi govore da se s njima možemo nositi samo uz veliki angažman i čvrstu igru. Ako im dozvolimo spustiti loptu na zemlju i nametnuti njihov stil igre, nećemo imati previše šanse. Ipak oni imaju više kvalitetnijih igrača od nas".

Na kraju, treba spomenuti da će čak devet igrača Cibalije u nedjeljnu utakmicu ući s dva žuta kartona, što znači da bi moglo biti velikih problema sa sastavljanjem momčadi u narednim kolima. No, o tom potom, sve misli Vinkovčana trenutno su usmjerene prema Varteksu.

A Varaždinci u Vinkovcima planiraju otvoriti seriju, jer nakon pobjede doma protiv Croatije žele još bodova: "Pobjeda kod kuće je super, no bilo bi još bolje to nadograditi. Premda nam Cibalija trenutno ne predstavlja izazov, mislim da motivacija kod pravog profesionalca ne bi smjela biti presudni faktor, već želja i kvaliteta kojom raspolaže. Zato očekujem od svojih igrača maksimalno zalaganje i barem bod. Iza nas je tjedan intenzivnih priprema i prijateljska utakmica i mislim da smo spremni na sve u Vinkovcima", rekao je u najavi utakmice trener Varteksa Dražen Besek.

No, Besek je isto tako svjestan nezavidne situacije u kojoj je Cibalija: "Vinkovčanima noge sigurno neće biti lake, nisu ekipa koja zaslužuje biti tako nisko i čupaju se s dna ljestvice. Za to će im biti potrebne mnoge promjene u igri, igračima, stanju u klubu i ja premda samih gledao mnogo puta zbilja ne mogu reći kako će odigrati."

Što se stanja u Varteksovoj ekipi tiče, Brezovec zbog skupljena tri žuta kartona sigurno neće u Vikovce, dok je na listi ozlijeđenih još uvijek Prahić, kao i Papa. Nešto su se na bolove žalili Vuk i Bloudek, no oni će vjerojatno biti spremni za igru. Dobra je vijest da je pravo nastupa stekao Golubar, a po Besekovom pričanju sigurno će dobiti svoje minute.

T-Com 1. HNL, 20. kolo: Cibalia – Varteks 15:30

Cibalia: Burcsa - Radotić, Leutar, Medvid, Milardović - Mazalović, Pavličić, Husić, Andričević - Malčić, Makarin

Varteks: Mađarić – Punčec, Lučić, Vukman, Carlos – Jagačić, Golubar, Bloudek, Mumlek – Mujanović, Smrekar

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

20. kolo

Rijeka2:1Zadar
Cibalia1:0Varaždin
Sesvete1:4Zagreb
Inter-Zaprešić0:4Hajduk
Šibenik1:1Osijek
Dinamo1:0Slaven Belupo
1Dinamo 3371:26+4574
2Hajduk 3359:25+3468
3Rijeka 3350:44+656
4Slaven Belupo 3346:39+755
5Zagreb 3338:39-147
6Šibenik 3344:35+946
7Osijek 3340:41-141
8Cibalia 3333:53-2038
9Inter-Zaprešić 3341:50-936
10Varaždin 3341:55-1435
11Zadar 3328:49-2129
12Sesvete (-1)3331:66-3525

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!